miercuri, mai 1, 2024

ONU acuză Turcia de încălcări ale drepturilor omului în timpul violenţelor din Sud-Estul ţării

Un raport al ONU acuză forţele de securitate ale Turciei de încălcări ale drepturilor omului în timpul campaniei împotriva luptătorilor kurzi din Sud-Estul ţării.

Raportul ONU detaliază acuzaţii grave la adresa forţelor de securitate ale Turciei, ce privesc crime împotriva civililor, distrugerea masivă a infrastructurii şi alte abuzuri comise în perioada iulie 2015 – decembrie 2016, pe fondul reizbucnirii conflictului cu PKK, Partidul Muncitoresc Kurd.

Turcia şi PKK, catalogat ca „grupare teroristă” de Statele Unite şi Uniunea Europeană, s-au aflat în conflict mai bine de 30 de ani până în anul 2013 când cele două parţi au semnat un armistiţiu şi s-au angajat în negocieri pentru pace.

D'yarbakir
Armistiţiul a rezistat până în vara anului 2015, momentul în care conflictul dintre cele două tabere a reescaladat. Multe voci critice la adresa preşedintelui turc Racep Tayep Erdogan l-au acuzat pe acesta de reaprinderea acestui conflict în scopul dobândirii majorităţii parlamentare în alegerile anticipate organizate în vara lui 2015.
İlgili resim

Citând informaţii din mai multe surse independente, interviuri, ONG-uri, informaţii culese independent, raportul ONU afirmă că aproximativ 2000 de persoane au fost ucise în regiunea de Sud-Est a Turciei în timpul operaţiunilor militare în perioada amintită. „Informaţiile primite plasează numărul rezidenţilor ucişi la aproximativ 1200, dintre care, un număr dificil de specificat cu exactitate de persoane au fost implicate în acţiuni violente şi non-violente împotriva statului turc”, se afirmă în raport. La acestea se adaugă şi un număr de 800 de membrii ale forţelor de securitate ucişi în confruntări. În plus, peste 355 000 de civili au fost dislocaţi şi cartiere întregi distruse în întregime, se mai afirmă în cadrul raportului.

Autorităţile de la Ankara au răspuns cu indignare la datele prezentate în acest raport, catalogându-l ca fiind „părtinitor, bazat pe informaţii false şi departe de a fi profesional”. „Gravitatea acuzaţiilor, scara distrugerilor sugerate în raport şi dislocarea a mai bine de 355 000 de persoane înseamnă că o investigaţie independentă este atât urgentă cât şi esenţială”, a declarat Zeid Ra’ad al-Hussein, şeful comisiei pentru drepturile omului din cadrul ONU.

İlgili resim
Sursa: Adevarul

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.