luni, mai 20, 2024

Ne aşteaptă o „Europă cu mai multe viteze”

Liderii francez, german, spaniol și italian au pledat luni, cu prilejul unui minisummit desfășurat la Paris, pentru o Europă cu mai multe viteze care să permită unora dintre statele membre să avanseze mai rapid decât celelalte.

UE: Minisummit la Versailles pentru o Europă cu mai multe viteze

 

„Este motivul pentru care pledez în favoarea unor noi forme de cooperare, pentru noi proiecte, ceea ce numim cooperări diferențiate”, a explicat șeful statului francez într-o declarație comună înaintea unui dineu de lucru.

În opinia sa, „câteva țări” ar putea „merge mai repede” și „mai departe în domenii ca apărarea, zona euro, prin intermediul aprofundării Uniunii economice și monetare, ca armonizarea fiscală și socială, ca tineretul și cultura”.

„Câteva țări ar putea merge mai repede și mai puternic, fără ca restul să fie îndepărtate, dar fără ca altele să se poată opune”, a precizat François Hollande.

„Unitatea nu este uniformitate”, a subliniat președintele francez, François Hollande, gazda acestui minisummit organizat la Palatul Versailles, unde au fost prezenți cancelarul german, Angela Merkel, și premierii spaniol, Mariano Rajoy, respectiv italian, Paolo Gentiloni.

 

Liderii din cele mai importante patru țări ale UE se vor întâlni cu omologii lor europeni, joi, la Bruxelles, o nouă etapă înainte de summitul menit să relanseze procesul european, la 25 martie, în capitala Italiei, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma.

Pentru Angela Merkel, europenii trebuie „să aibă curajul să accepte cu unele țări avansează mai repede decât altele”, fără „să se închidă pentru cei care sunt în urmă”. „Dar trebuie să putem merge înainte”, a insistat cancelarul german.

La rândul său, șeful guvernului italian a pledat pentru „o uniune europeană mai integrată”, dar cu „diferite niveluri de integrare”.

În ce îl privește pe Mariano Rajoy, el a afirmat că „Spania este pregătită să meargă mai departe pe drumul integrării cu toți care vor dori să o urmeze”.AFP; Agerpres.

http://www.lefigaro.fr/flash-actu/2017/03/06/97001-20170306FILWWW00013-hollande-se-prononce-pour-une-europe-a-plusieurs-vitesses.php

http://www.touteleurope.eu/actualite/qu-est-ce-que-l-europe-a-plusieurs-vitesses.html

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.