marți, aprilie 30, 2024

Turcia nu înregistrează suficiente progrese pentru a obține liberalizarea regimului de vize (sursă UE)

Turcia nu are rezultate suficiente în domeniul reformelor pentru a îndeplini condițiile care ar permite eliminarea vizelor pentru cetățenii turci care călătoresc în Uniunea Europeană, a declarat joi un important oficial european, citând un raport al Comisiei Europene, relatează Reuters.

În baza acordului încheiat în martie anul trecut între Turcia și UE, în momentul cele mai grave crize a migranților din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, Ankara s-a angajat să oprească imigrația ilegală spre Europa în schimbul unui ajutor financiar și a liberalizării regimului de vize pentru cetățenii turci.

Turcia și-a îndeplinit angajamentele cu privire la controlul la frontieră, însă, potrivit unui raport pe care executivul UE intenționează să-l publice săptămâna viitoare, Ankara continuă să întârzie reformele privind „legislația antiteroristă, finanțarea partidelor și cooperarea judiciară”, a declarat sursa europeană.

Complicațiile în jurul negocierilor privind reunificarea Ciprului reprezintă de asemenea un element în defavoarea Turciei, a mai spus oficialul.

Purtătorul de cuvânt al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că Ankara se așteaptă ca Uniunea Europeană să facă progrese asupra liberalizării regimului de vize pentru cetățenii turci cât mai curând posibil.

Oficialul european a afirmat că gestionarea situației la frontiere și sprijinul Turciei pentru refugiați „decurg bine”, însă nu este așteptat niciun progres asupra ridicării vizelor în curând deoarece nu sunt prevăzute schimbări ale legislației antiteroriste înainte și imediat după referendumul constituțional din 16 aprilie din Turcia.

Referendumul — care prevede o extindere a prerogativelor președintelui — „reprezintă o problemă în sine”, iar „proiectul de Constituție are și el deficiențe grave”, a spus oficialul european, care a respins ideea organizării unui summit UE-Turcia înainte de referendum așa cum a solicitat președintele Erdogan.


  • AGERPRES http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-268_fr.htm
  • Commission européenne – Communiqué de presse
  • Gestion de la crise des réfugiés: la Commission publie un rapport sur la mise en œuvre du plan d’action commun UE-Turquie Bruxelles, le 10 février 2016

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.