miercuri, mai 1, 2024

Viktor Orban și Vladimir Putin subliniază perspectivele politice și economice ale relațiilor ungaro-ruse

Premierul ungar, Viktor Orban, a pledat joi, în timpul vizitei președintelui rus, Vladimir Putin, la Budapesta, pentru dezvoltarea unor ‘relații durabile și echilibrate’ între Uniunea Europeană și Rusia, relații pe care le consideră o precondiție a păcii în Europa, în timp ce liderul de la Kremlin l-a asigurat că Ungaria este pentru Rusia un partener ‘stabil’ și ‘de încredere’, relatează agențiile MTI și EFE.

‘Este evident că lumea trece printr-o transformare majoră’, iar această transformare va crea condițiile unei îmbunătățiri a relațiilor dintre Rusia și Uniunea Europeană, a declarat Orban la conferința de presă comună cu Putin.

Totuși, la ora actuală ‘în partea occidentală a continentului european politica antirusească este foarte la modă’, a mai spus el, afirmând în continuare că tocmai din cauza acestei politici Ungaria și Rusia au trebuit să ia măsuri pentru a-și proteja relațiile comerciale, fapt care nu a împiedicat însă reducerea cu circa 6,5 miliarde de dolari a schimburilor comerciale dintre cele două țări.

Fără să menționeze direct sancțiunile economice europene impuse Rusiei după anexarea Crimeii și începerea conflictului armat din estul separatist al Ucrainei, premierul Orban a apreciat că problemele politice ‘nu se pot soluționa prin mijloace economice’. ‘Nu trebuie să aducem alte conflicte în sectorul economiei, pentru că acest lucru duce numai la pierderi’, a insistat șeful executivului maghiar.

El a anunțat că acordul privind furnizarea de gaze rusești pentru Ungaria a fost prelungit până în anul 2021 și că vor începe negocieri pentru un nou acord. Cât despre centrala nucleară de la Paks, Orban a confirmat că lucrările pentru două noi reactoare vor începe anul viitor.

La rândul său, Putin a anunțat că Rusia este dispusă să asigure finanțarea proiectului de la Paks în proporție de 100%, pronunțându-se și el pentru ‘depolitizarea a ceea ce este pur economic’.

 

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.