joi, mai 9, 2024

Oportunităţi în turismul românesc

Călin Ile (FIHR): Turismul românesc, o fereastră mare de oportunitate care trebuie exploatată; calificarea forței de muncă, prioritară.

Călin Ile (FIHR): Turismul românesc, o fereastră mare de oportunitate care trebuie exploatată;calificarea forței de muncă, prioritară

Turismul românesc oferă multe oportunități care pot fi valorificate doar dacă industria ospitalității este unită, a afirmat, joi, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile, într-o conferință de specialitate.

„Turismul românesc are o fereastră mare de oportunitate pe care ar trebui să o exploatăm. Și nu o putem valorifica dacă nu suntem uniți și dacă nu ne adunăm împreună în jurul unor idei. Pentru 2017, ne-am orientat pe cinci priorități. Pe primul loc este educația forței de muncă, lipsa forței de muncă bine pregătite fiind identificată drept cea mai mare problemă în turismul românesc. Vrem să atragem oameni în turism, să lucreze profesionist în turism. O altă prioritate este activitatea de lobby pe teme fiscale, legislative, promovarea României atât în relațiile cu autoritățile centrale, cât și cu cele locale”, a spus Călin Ile.

trism

Turismul românesc are o fereastră mare de oportunitate pe care ar trebui să o exploatăm.

Reglarea problemei legată de colectarea taxei de promovare, care este prevăzută în Codul fiscal, dar care nu este pusă în aplicare în unele zone, precum Bucureștiul, reprezintă o altă prioritate a FIHR.

„Lipsa unor centre multifuncționale de evenimente în București și în țară este o altă problemă prioritară pentru noi. Mă gândesc, în acest sens, la Constanța și Brașov, de exemplu. România ar putea atrage multe evenimente care să ducă după sine un aflux mare de turiști pentru aceste evenimente, fie că sunt culturale, sportive, conferințe internaționale, congrese. Încercăm să ne implicăm într-un dialog deschis cu noul ministru al Turismului pentru a-și pune în aplicare planurile foarte ambițioase pe care le are, dar pe care le considerăm realizabile. Unul dintre acestea, despre care am discutat deja, este dacă vom reuși să aducem contribuția turismului în PIB de la aproximativ 2%, la 4% până în 2020%”, a precizat Călin Ile.

Potrivit președintelui FIHR, creșterea contribuției în PIB a sectorului de turism ar aduce după sine o cifră de afaceri mai mare în industrie și un număr crescut de personal. De altfel, atragerea de forță de muncă calificată din alte țări, precum Republica Moldova și Filipine, reprezintă o opțiune ‘de ultimă instanță’.

„Pentru aceasta, trebuie să creăm un cadru care să permită importul de forță de muncă. Filipine este un furnizor de forță de muncă cunoscut în industria ospitalității. Avem deja hoteluri în Poiana Brașov care folosesc, deocamdată doar pe partea de curățenie, lucrători din Filipine. Este, însă, ultima soluție pentru că sperăm să concretizăm alte soluții pentru profesionalizarea lucrătorilor români”, a mai precizat Călin Ile.

Conform președintelui FIHR, gradul mediu de ocupare a hotelurilor, potrivit cifrelor de la statistică, nu depășește 35%, dar Bucureștiul înregistrează un grad mediu de 70%. Brașovul este considerat al doilea oraș al țării ca număr de turiști străini cazați în hoteluri, iar Clujul înregistrează creșteri mari

datorită numărului mare de evenimente generate în oraș. Brașovul, Clujul și Timișoara sunt, conform lui Călin Ile, principalele orașe cu evoluții pozitive în 2017, dar și Constața care „are de făcut niște ajustări interne și internaționale”. Agerpres

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.