Miniștrii Afacerilor Europene ai statelor membre ale Uniunii Europene (UE) se întâlnesc, în zilele de 23 și 24 ianuarie 2017, în Malta, în cadrul unei reuniuni informale, pentru a discuta despre prioritățile președinției malteze la UE, scrie site-ul oficial al Președinției europene, www.eu2017.mt. Malta a preluat de la Slovacia președinția semestrială a Uniunii, la 1 ianuarie 2017.
Astfel, scopul reuniunii ministeriale informale din Malta este acela de a se prezenta obiectivele președinției malteze a UE, în prezența țărilor candidate. În prezent, țările care au statutul de candidat la UE sunt Albania, Republica Macedonia, Muntenegru, Serbia, Turcia, potrivit site-ului europa.eu.
Miniștrii de resort din statele membre vor discuta, de asemenea, despre proiectul european în contextul factorilor economici, interni și externi. Concluziile reuniunii vor servi drept contribuții importante în pregătirea Summit-ului informal din Malta, din 3 februarie 2017, și a celui formal de la Roma, din 9-10 martie același an.
Printre obiectivele președinției malteze la UE se numără: migrația (reforma Regulamentelor Dublin; reformarea sistemului european de azil; accelerarea procesului de implementare a redistribuirii celor 160.000 de migranți, potrivit calendarului stabilit în 2016), piața unică (eliminarea barierelor din calea schimburilor și o atenție sporită pe piața capitalurilor), securitatea (crearea unui Sistem european de informații și de autorizare privind călătorii — ETIAS — idee propusă de Comisia Europeană în 2016; crearea unui parchet european; îmbunătățirea guvernanței Eurojust, prin garantarea cooperării judiciare în materie penală); incluziunea socială (îmbunătățirea participării femeilor la piața muncii), politica de vecinătate (pacea în Orientul Mijlociu, tranziția democratică în Tunisia, conflictul din Siria, relațiile Liga Arabă — UE) etc.
***
Anterioara reuniune a CAG a avut loc la 12 decembrie 2016, la Bruxelles, principalul punct de discuție fiind aprobarea priorităților legislative ale UE pentru 2017, axate pe următoarele elemente: locuri de muncă, creștere economică, investiții; Europa socială; securitate; reforma politicii în materie de migrație; piața unică digitală; energie și climă. Următoarea reuniune a Consiliului va avea loc la 7 februarie 2017, potrivit www.consilium.europa.eu.
***
Consiliul Afaceri Generale (CAG) este o formațiune a Consiliului UE, care pregătește reuniunile Consiliului European și urmărește rezultatele acestora, dar, în același timp, este responsabil și de o serie de domenii de politică transsectorială.
Politicile transsectoriale de care se ocupă CAG sunt extinderea UE și negocierile de aderare, adoptarea cadrului financiar multianual (planul bugetar pe 7 ani al UE), politica de coeziune, organizarea instituțională a UE. CAG se ocupă, de asemenea, de orice alt dosar pe care i-l încredințează Consiliul European. La Consiliul Afaceri Generale participă, în principal, miniștrii Afacerilor Europene ai statelor membre ale UE, reuniunile acestei formațiuni având loc lunar.