Ziua internaţională pentru drepturile femeii celebrată pe 8 martie, este o zi internaţional sărăbătorită, iar obiectivul este atragerea atenţiei asupra luptei pentru drepturile femeii, mai cu seamă pentru reducerea inegalităţilor în raport cu bărbaţii.
În 1908, 15.000 de femei au mărșăluit în New York cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot, iar în 1909, conform unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internaționala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie. Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiași zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă însă abia în 1913 .
În 1977 abia, Naţiunile Unite au oficializat sărbătorirea zilei, invitând practic toate naţiunile să sărbătorească această zi de 8 martie ca Zi a drepturilor femeii.
8 Martie face parte din cele 87 de zile internaţionale recunoscute şi introduse de către ONU.
Este o zi îndeobşte a manifestaţiilor în favoarea drepturilor femeii.
In România, confrom obiceiurilor instaurate în timpul comunismului, ea s-a transformat într-o zi de sărbătoare în care se oferă femeilor flori şi cadouri si sunt omagiate mamele.