sâmbătă, aprilie 13, 2024

20 de ani de la moartea lui Valentin Silvestru, personalitate marcantă a vieții teatrale

Valentin Silvestru a fost un intelectual complet care a marcat critica de teatru din România vreme de câteva zeci de ani.

Valentin Silvestru, critic teatral, teatrolog, prozator și dramaturg, s-a născut la 20 octombrie 1924, la Vaslui. A absolvit, în 1942, Liceul Național din Iași, apoi, în 1948, Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din București.

Timp de cinci decenii, Valentin Silvestru a îmbrățișat cele mai diverse genuri și modalități de exprimare, devenind o personalitate marcantă a vieții teatrale din țara noastră, fiind recunoscut ca autoritate în domeniu și de critica internațională.

 

 Valentin Silvestru
Valentin Silvestru

 A debutat publicistic în anul 1943, în ”Ecoul”, cu un medalion consacrat dramaturgului Henrik Ibsen, conform ”Dicționarului scriitorilor români” (Editura Albatros, București, 2002, sub coordonarea lui Mircea Zaciu, Marian Papahagi și Aurel Sasu). A fost reporter la ziarele ”Victoria” (1944-1945) și ”România liberă” (1945-1946), apoi redactor la ”Rampa” (1946-1947) și ”Flacăra” (1948-1950), redactor-șef la ”Probleme de cinematografie” (1951-1953), șeful secției de artă și cronicar dramatic al revistelor ”Contemporanul” (până în 1969) și ”România literară” (1969-1992).

Specializat în teatru și cinematografie, a devenit unul dintre cei mai pasionați critici de teatru, colaborând cu cronici dramatice și comentarii la diverse publicații.

 

Astfel, a colaborat la ”Lumea” (1946), ”Gazeta literară”, ”Viața Românească”, ”Teatrul”, ”Tribuna”, ”Cronica”, ”Astra”, ”Familia”, ”Ateneu”, ”Ramuri” etc. A mai colaborat la ”Libertatea” , ”Curierul național”, ”Rampa”, ”Teatrul azi”, scriind, totodată, scenarii pentru emisiuni de radio (cum ar fi, spre exemplu, binecunoscuta emisiune de umor ”Ora veselă”) și televiziune.

 Valentin Silvestru este, de asemenea, autorul unor note de călătorie, precum și al unor volume de critică teatrală și teatrologie, dintre care amintim: ”Personajul în teatru” (1966), ”Prezența teatrului” (1968), ”Spectacole în cerneală” (1972), ”Caligrafii pe cortină” (1974), ”Clio și Melpomena” (1977), ”Elemente de caragialeologie” (1980), ”Ora 19,30” (1983). Semnează, de asemenea, schițe umoristice precum ”Glastra cu sfecle” (1965), ”Tufă de Veneția” (1971), ”De ce râdeau gepizii…” (1973), ”Când plouă, taci și-ascultă…” (1974), ”Zâna castraveților” (1976), ”Arta îmbrobodirii (1982), ”Ce mai faci?” (1988).

 ”Omagiu adus maestrului inegalabil și mărturie a eternei sale actualități — volumul ”Elemente de caragialeologie” (1980) reține atenția nu numai prin faptul că pune în circulație ”un termen nou, acela de caragialeologie” (…) ci și prin procedeul, uzual la Silvestru, grație căruia materia primă a cronicii dramatice din pagina de revistă este redistribuită și reașezată în pagina de carte în vederea configurării unor posibile lineamente tipologice, teoretice și istorico-literare”, se arată în ”Dicționarul scriitorilor români”. Valentin Silvestru a primit pentru acest volum Premiul Uniunii Scriitorilor.

   Festivalul Internațional al Recitalurilor Dramatice ”Valentin Silvestru”.

Festivalul Internațional al Recitalurilor Dramatice ”Valentin Silvestru”.

A colaborat și la câteva volume colective — ”Teatrul românesc în contemporaneitate” (1964), ”Teatrul de păpuși în România” (1968), ”Teatrul românesc contemporan” (1975, Premiul Academiei). Mai amintim dintre lucrările sale ”Un deceniu teatral” — studii de critică și istorie (1984), ”Umorul în literatură și artă” — glose istorice și teoretice (1988), ”Jurnal de drum al unui critic teatral.1944-1984” (1992).

 Între anii 1950-1951 Valentin Silvestru a fost director artistic la Studioul Cinematografic București. Membru al Uniunii Scriitorilor, a fost, de asemenea, membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, precum și inițiator al Asociației Umoriștilor din România. S-a remarcat și ca unul dintre cei mai importanți animatori ai festivalurilor de teatru din țară (precum, spre exemplu, Festivalul Național de Comedie de la Galați sau Festivalul de la Bacău), a organizat colocvii și dezbateri, a fost membru în numeroase jurii.

Valentin Silvestru s-a stins din viață la 25 noiembrie 1996, la București, în urma unui accident rutier.

În perioada 8-16 aprilie 2016 a avut loc la Teatrul Municipal ”Bacovia” din Bacău cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Internațional al Recitalurilor Dramatice „Valentin Silvestru”, festival care poartă, începând cu ediția din acest an, numele inițiatorului său din anii ’80.

Turcia. Fără taxe de drum și transportul public gratuit timp de 9 zile, cu ocazia Ramadan Bayram

În urma unui decret al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Ministrului Transporturilor și Comunicațiilor, Abdulkadir Uraloglu, a anunțat drumurile și podurile publice vor fi gratuite timp de nouă zile în Istanbul, Ankara și Izmir.

Antalya: Povestea ciobanului care locuiește de 17 ani singur în munți

Turma de capre a lui Çabuk a fost furată peste noapte, în 2007. Acesta a spus că și-a închis caprele și, când s-a trezit dimineața, nu mai era niciuna.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.