sâmbătă, februarie 4, 2023

142 de armeni au părăsit Turcia în 24 de ore:”Puneți capăt politicii urii!

142 de armeni au părăsit Turcia într-o singură zi, pe fondul sentimentului anti-armean în creștere, relatează Stockholm Center for Freedome.

Într-o postare pe contul său de Twitter, Yetvart Danzikyan, redactor-șef al ziarului Agos, a anunțat că 142 de armeni au părăsit țara.

„142 dintre cetățenii armeni care locuiesc în Turcia s-au întors astăzi în țara lor.Știu că doar unei  mâini de oameni, le va păsa. Pierdem. Pierdem și sângerăm împreună. ”, a spus Danzikyan.

Într-un interviu anterior pentru The National, Danzikyan a explicat motivul pentru care armenii tind să părăsească Turcia.

„Fie că este vorba de Karabakh sau de o decizie luată de legislativul SUA privind [recunoașterea] genocidului armean, din păcate, turco-armenii consideră că lumina reflectoarelor se proiectează  brusc asupra lor și, desigur, creează anxietate printre ei. ” a explicat redactorul.

Protestul contra armenilor

O demonstrație a naționaliștilor  turci a avut loc în fața Patriarhiei Armene la Istanbul, luna trecută, pentru a protesta contra armenilor și a sprijini Azerbaidjanul. 

Descriind această mișcare drept o provocare a guvernului turc, Garo Paylan, un deputat armeano-turc din Partidul Democrat al Poporului (HDP) pro-kurd, a avertizat autoritățile.

 „ Invit guvernul să ia măsurile necesare pentru patriarhia și instituțiile [armene]. Rezultatul discursului de ură este infracțiunea. Puneți capăt politicii urii! ”, a îndemnat Paylan.

Mai multe atacuri au vizat comunitatea armeană din Istanbul anul acesta. În luna mai, un bărbat a încercat să dea foc la o poartă a Bisericii Dznunt Surp Asdvadzadzni din districtul Bakırköy, din Istanbul. Trei săptămâni mai târziu, o cruce de la poarta bisericii armenești Surp Krikor Lusaroviç din districtul Kuzguncuk, din partea asiatică a Istanbulului, a fost dărâmată.

 O scrisoare de amenințare a fost trimisă și Fundației Hrant Dink, care a fost înființată în 2007 în urma asasinării lui Hrant Dink, fondatorul  săptămânalului Agos.

În august, unele dintre mormintele din cimitirul armean al bisericii Surp Pırgiç, din Ankara au fost profanate.

Un raport al discursului de ură al Fundației Hrant Dink, intitulat „Raport de ură și discurs discriminatoriu în mass-media Raportul 2019”, a arătat că armenii, refugiații sirieni și grecii se aflau în fruntea listei grupurilor vizate de  discursuri  de ură difuzate de către mass-media turcă în 2019.

Potrivit raportului, armenii au fost cel mai vizat grup în 2019, cu 803 de articole de ură la adresa lor. Au fost descriși ca dușmani și asociați cu violența, terorismul și masacrele în contextul conflictului Armenia-Azerbaidjan.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.