vineri, aprilie 8, 2022

142 de armeni au părăsit Turcia în 24 de ore:”Puneți capăt politicii urii!

142 de armeni au părăsit Turcia într-o singură zi, pe fondul sentimentului anti-armean în creștere, relatează Stockholm Center for Freedome.

Într-o postare pe contul său de Twitter, Yetvart Danzikyan, redactor-șef al ziarului Agos, a anunțat că 142 de armeni au părăsit țara.

„142 dintre cetățenii armeni care locuiesc în Turcia s-au întors astăzi în țara lor.Știu că doar unei  mâini de oameni, le va păsa. Pierdem. Pierdem și sângerăm împreună. ”, a spus Danzikyan.

Într-un interviu anterior pentru The National, Danzikyan a explicat motivul pentru care armenii tind să părăsească Turcia.

„Fie că este vorba de Karabakh sau de o decizie luată de legislativul SUA privind [recunoașterea] genocidului armean, din păcate, turco-armenii consideră că lumina reflectoarelor se proiectează  brusc asupra lor și, desigur, creează anxietate printre ei. ” a explicat redactorul.

Protestul contra armenilor

O demonstrație a naționaliștilor  turci a avut loc în fața Patriarhiei Armene la Istanbul, luna trecută, pentru a protesta contra armenilor și a sprijini Azerbaidjanul. 

Descriind această mișcare drept o provocare a guvernului turc, Garo Paylan, un deputat armeano-turc din Partidul Democrat al Poporului (HDP) pro-kurd, a avertizat autoritățile.

 „ Invit guvernul să ia măsurile necesare pentru patriarhia și instituțiile [armene]. Rezultatul discursului de ură este infracțiunea. Puneți capăt politicii urii! ”, a îndemnat Paylan.

Mai multe atacuri au vizat comunitatea armeană din Istanbul anul acesta. În luna mai, un bărbat a încercat să dea foc la o poartă a Bisericii Dznunt Surp Asdvadzadzni din districtul Bakırköy, din Istanbul. Trei săptămâni mai târziu, o cruce de la poarta bisericii armenești Surp Krikor Lusaroviç din districtul Kuzguncuk, din partea asiatică a Istanbulului, a fost dărâmată.

 O scrisoare de amenințare a fost trimisă și Fundației Hrant Dink, care a fost înființată în 2007 în urma asasinării lui Hrant Dink, fondatorul  săptămânalului Agos.

În august, unele dintre mormintele din cimitirul armean al bisericii Surp Pırgiç, din Ankara au fost profanate.

Un raport al discursului de ură al Fundației Hrant Dink, intitulat „Raport de ură și discurs discriminatoriu în mass-media Raportul 2019”, a arătat că armenii, refugiații sirieni și grecii se aflau în fruntea listei grupurilor vizate de  discursuri  de ură difuzate de către mass-media turcă în 2019.

Potrivit raportului, armenii au fost cel mai vizat grup în 2019, cu 803 de articole de ură la adresa lor. Au fost descriși ca dușmani și asociați cu violența, terorismul și masacrele în contextul conflictului Armenia-Azerbaidjan.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.