duminică, decembrie 27, 2020

142 de armeni au părăsit Turcia în 24 de ore:”Puneți capăt politicii urii!

142 de armeni au părăsit Turcia într-o singură zi, pe fondul sentimentului anti-armean în creștere, relatează Stockholm Center for Freedome.

Într-o postare pe contul său de Twitter, Yetvart Danzikyan, redactor-șef al ziarului Agos, a anunțat că 142 de armeni au părăsit țara.

„142 dintre cetățenii armeni care locuiesc în Turcia s-au întors astăzi în țara lor.Știu că doar unei  mâini de oameni, le va păsa. Pierdem. Pierdem și sângerăm împreună. ”, a spus Danzikyan.

Într-un interviu anterior pentru The National, Danzikyan a explicat motivul pentru care armenii tind să părăsească Turcia.

„Fie că este vorba de Karabakh sau de o decizie luată de legislativul SUA privind [recunoașterea] genocidului armean, din păcate, turco-armenii consideră că lumina reflectoarelor se proiectează  brusc asupra lor și, desigur, creează anxietate printre ei. ” a explicat redactorul.

Protestul contra armenilor

O demonstrație a naționaliștilor  turci a avut loc în fața Patriarhiei Armene la Istanbul, luna trecută, pentru a protesta contra armenilor și a sprijini Azerbaidjanul. 

Descriind această mișcare drept o provocare a guvernului turc, Garo Paylan, un deputat armeano-turc din Partidul Democrat al Poporului (HDP) pro-kurd, a avertizat autoritățile.

 „ Invit guvernul să ia măsurile necesare pentru patriarhia și instituțiile [armene]. Rezultatul discursului de ură este infracțiunea. Puneți capăt politicii urii! ”, a îndemnat Paylan.

Mai multe atacuri au vizat comunitatea armeană din Istanbul anul acesta. În luna mai, un bărbat a încercat să dea foc la o poartă a Bisericii Dznunt Surp Asdvadzadzni din districtul Bakırköy, din Istanbul. Trei săptămâni mai târziu, o cruce de la poarta bisericii armenești Surp Krikor Lusaroviç din districtul Kuzguncuk, din partea asiatică a Istanbulului, a fost dărâmată.

 O scrisoare de amenințare a fost trimisă și Fundației Hrant Dink, care a fost înființată în 2007 în urma asasinării lui Hrant Dink, fondatorul  săptămânalului Agos.

În august, unele dintre mormintele din cimitirul armean al bisericii Surp Pırgiç, din Ankara au fost profanate.

Un raport al discursului de ură al Fundației Hrant Dink, intitulat „Raport de ură și discurs discriminatoriu în mass-media Raportul 2019”, a arătat că armenii, refugiații sirieni și grecii se aflau în fruntea listei grupurilor vizate de  discursuri  de ură difuzate de către mass-media turcă în 2019.

Potrivit raportului, armenii au fost cel mai vizat grup în 2019, cu 803 de articole de ură la adresa lor. Au fost descriși ca dușmani și asociați cu violența, terorismul și masacrele în contextul conflictului Armenia-Azerbaidjan.

Turcia a refuzat eliberarea unui ofițer care suferă de scleroză multiplă

Mustafa Özcan Çay care a fost un ofițer militar decorat de către NATO, ulterior condamnat pentru acuzații de lovitură de stat, se află încă după gratii în ciuda incapacității sale de a îndeplini chiar și cele mai elementare sarcini, cum ar fi să mănânce, să bea și să folosească baia fără asistență.

Vești pentru turiști. Testul PCR obligatoriu pentru intrarea în Turcia

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a publicat, vineri, conform căreia călătorii trebui să prezinte un rezultat negativ al testului PCR efectuat cu cel mult 72 de ore pentru a urca în zboruri internaționale cu direcția Turcie.

Managerul unui spital a pus 2 asistente să scrie de 500 de ori “’Sunt proastă”

Un scandal a izbucnit după ce un manager a pus două asistente medicală să-și ceară scuze și să scrie de 500 de ori:”Sunt proastă”, informează T24.con

CEDO cere eliberarea urgentă a fostului președinte pro-kurd, Demirtaș

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a ordonat eliberare imediată a fostului președinte al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurde, Selahattin Demirtaș, conform presei internaționale.

96 de deces din cauza consumului de alcoolui contrafăcut

96 de persoane din Turcia au murit otrăviți cu alcool etilic din octombrie, conform Ahval.News

Turcia: Bebeluș aruncat la gunoi a murit

După ce a născut, femeia a lăsat copilul născut în toaleta casei lor să moară aruncându-l, apoi într-un container de gunoi.

Peste 120.000 de minori anchetați pentru că l-ar fi insultat pe Erdogan. Aprope 3000 au fost pedepsiți

Peste 120.000 de minori au fost anchetați pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, conform Duvar English.Un total de...

Turcia: 70% din tinerii kurzi se simt discriminați

Șaptezeci la sută dintre tinerii kurzi din Turcia se confruntă cu discriminare în viața cotidiană, potrivit cercetărilor realizate de Rawest Research Center, citat de Stockholm Center for Freedome.