vineri, aprilie 19, 2024

Ziua Națională a Franței

Măsuri de securitate mai drastice ca niciodată la Paris. Pentru parada militară de astăzi s-au făcut pregătiri intense, fără a-i deranja însă prea mult pe turiști sau parizieni. Cei care vor să vadă defilarea, trebuie să ajungă din timp, pentru că vor fi controale stricte.

Bulevardul Champs-Élysées este pregătit pentru festivitățile de 14 iulie.  La parada militară participă și președintele american, Donald Trump, alături de soția sa, Melania.

Pentru prima dată, soldații americani vor defila alături de cei francezi, pentru că anul acesta se împlinesc 100 de ani de când Statele Unite au intrat în primul război mondial alături de Franța.

11 mii de militari sunt la Paris, iar în toată Franța, 86 de mii de polițiști și jandarmi vor asigura securitatea.

VIDEO-defile-14-juillet-2016-720x399

Republica Franceză îşi sărbătoreşte la 14 iulie Ziua Naţională. Se aniversează victoria Revoluţiei burgheze care a dus la răsturnarea regimului absolutist monarhic și la instaurarea unei noi ordini politice și sociale.

Revoluţia franceză a izbucnit la 14 iulie 1789 prin cucerirea fortăreţei Bastilia, cel mai detestat simbol al absolutismului, şi a impus, în 1792, proclamarea primei republicii.

Reprezentanţii poporului francez, constituiţi în Adunare Naţională, considerând că ignorarea, nesocotirea sau dispreţuirea drepturilor omului sunt singurele cauze ale nefericirii publice şi ale corupţiei guvernelor, au hotarât să expună într-o declaraţie solemnă drepturile naturale, inalienabile şi sacre ale omului, astfel ca această declaraţie, mereu prezentă înaintea tuturor membrilor societăţii, să le reamintească fără încetare drepturile şi îndatoririle lor.” Citatul este din Declaraţia drepturilor omului şi ale cetăţeanului adoptată de Adunarea Naţionala Franceză în august 1789, care declara în primul sau articol că „Oamenii se nasc şi rămân liberi şi egali în drepturi.”

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.