Zaman Romania

Ziua muncii în Turcia: Proteste masive au avut loc în Istanbul. Peste 160 de cetățeni reținuți

Poliția a reținut peste 160 de protestatari care încercau să ajungă în Piața Taksim, din Istanbul pentru demonstrațiile de 1 Mai, în urma situației economice cauzate de inflația furioasă, conform Reuters.

O declarație a biroului guvernatorului din Istanbul informează că 164 de protestatari au fost reținuți în tot orașul pentru „încercarea de a organiza demonstrații ilegale”.

Creșterea inflației și dificultățile economice pe care le provoacă au fost citate în declarațiile de 1 mai ale mai multor grupuri.

„Tema noastră principală din acest an a trebuit să fie costul vieții”, a declarat șeful Confederației Sindicatelor Muncitorilor Turci (Turk-Is), Ergun Atalay, în timp ce a depus o coroană de flori în Piața Taksim și a cerut ca salariile minime să fie ajustate lunar la reflectă creșterea prețurilor.

Marșuri conduse de muncitori și sindicate au loc la 1 mai în fiecare an, ca parte a sărbătoririi Zilei Internaționale a Muncii.

Biroul guvernatorului din Istanbul a permis ca sărbătorile de 1 Mai să aibă loc într-un alt district și a considerat adunările în toate celelalte locații drept neautorizate și ilegale.

Rata anuală a inflației din Turcia este de așteptat să crească la 68% în aprilie, cauzată de conflictul Rusia-Ucraina și de creșterea prețurilor mărfurilor.