miercuri, noiembrie 18, 2020

Ziua Mondială a Educației

România are un potențial uman foarte important, resurse substanțiale de inteligență și creativitate, iar ca națiune trebuie să folosim acest potențial pentru a ne dezvolta și afirma pe plan internațional, susține profesorul universitar Adrian Badea, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, într-un mesaj dat publicității cu prilejul Zilei Mondiale a Educației.

Adrian Badea consideră că politicile educaționale trebuie să facă o prioritate din dezvoltarea educației de calitate, din asigurarea accesului egal la actul de învățământ și din susținerea performanței, precum din crearea condițiilor pentru atragerea în țară a tinerilor plecați la studii în străinătate.

„O resursă de importanță strategică a României o constituie profesorii și cercetătorii, elevii și studenții ei, angrenați în sistemul național de educație și cercetare. Țara noastră are un potențial uman foarte important, resurse substanțiale de inteligență și creativitate, care au nevoie de un cadru favorabil pentru a se manifesta în plenitudinea posibilităților lor. Trebuie să știm, ca națiune, să folosim acest potențial, aș zice, fabulos. Pentru acest termen, pledează rezultatele obținute de elevi și studenți la olimpiadele internaționale și la marile competiții, aprecierea de care se bucură aceștia din partea marilor universități ale lumii. În acest sens, politicile educaționale trebuie să facă o prioritate din dezvoltarea educației de calitate, din asigurarea accesului tuturor, în mod egal, la actul de învățământ, din susținerea performanței pe toate palierele educației și cercetării. Nu în ultimul rând, din crearea de condiții favorabile de studiu și de activitate pentru tinerii eminenți și atragerea înapoi în țară a celor plecați la studii, tentați, cei mai mulți, să nu se mai întoarcă. În opinia mea, orice Proiect de Țară trebuie să fie fundamentat pe Educație”, afirmă Adrian Badea, potrivit unui comunicat de presă al Academiei Oamenilor de Știință.

Academia Oamenilor de Știință din România consideră că Ziua Mondială a Educației, marcată pe 5 octombrie, trebuie să constituie nu numai un prilej de celebrare, ci și un cadru al reflecției naționale la importanța actului educațional în existența individului, a societății și a țării, iar educația românească are nevoie de politici susținute în procesul de reformare și modernizare în termenii celor mai avansate sisteme de învățământ din Europa și din lume.

‘Academia Oamenilor de Știință din România își fundamentează întreaga activitate pe educație și cercetare, contribuind, prin programele și proiectele sale, la progresul țării pe calea științei și a cunoașterii. În același spirit, al recunoașterii statutului de importanță cardinală al educației pentru formarea noilor generații, AOSR dezvoltă programe de educație și cercetare dedicate tinerilor, studenți și elevi, pentru susținerea inteligenței creative, pentru încurajarea originalității și a deschiderii spre inovare’.

 

Bolnava de cancer a murit după ce Turcia a refuzat să-i fie eliberat un pașaport

Bolnava de cancer a murit după ce Turcia a refuzat să-i fie eliberat un pașaport

Tineri soldați condamnați pe viață, achitați, după 4 ani. Cine plătește durerile bâlciului din Turcia?

Într-o dimineață din mijlocul verii a anului 2016, peste 400 de soldați turci au fost dezbrăcați, înfometați și chinuiți fizic și psihic, fotografiați într-un hambar de cai din Ankara.

Drame umane: Deținuții infectați cu COVID-19 în închisorile din Turcia: ”Am fost lăsați aici să murim”

Un deținut a trimis o scrisoare către oficialii turci și către presă, în care a descris condițiile în care trăiesc, raportând  tortura...

Primul ministru albanez a plantat copaci pentru Erdoğan

Premierul Edi Rama a plantat copaci în lacul Farka dın apropiere capitalei Tirana, ca parte a inițiativei Turciei de a planta 1.000...

63.000 de persoane urmărite penal pentru că l-ar fi insultat pe Erdoğan

63.041 de persoane au fost acuzate de insultarea președintelui începând cu 2014, de când Recep Tayyip Erdoğan a fost ales, potrivit unui raport al unui deputat de opoziție, citat de Turkish Minutes.

COVID-19: Turcia închide școlile și introduce carantina de seară la nivel național

Turcia a închis școlile și a introdus carantină la nivel național de la ora 20:00 până la 10 dimineața, conform declarațiilor președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Turcia interzice fumatul în locuri publice pentru a preveni răspândirea COVID-19

Ministerul de interne al Turciei a interzis fumatul în locurile publice din întreaga țară pentru a opri răspândirea COVID-19, relatează cotidianul britanic,...

Antalya a încheiat sezonul turistic cu 3,3 milioane de vizitatori străini

Majoritatea hotelurilor din Antalya, inima sectorului turistic turcesc ,și-au închis ușile până la următorul sezon de vacanță, care se așteaptă să înceapă...