luni, octombrie 2, 2023

ZIUA INTERNAŢIONALĂ A LIBERTĂŢII PRESEI

Ziua internaţională a libertăţii presei a fost marcată joi în numeroase ţări ale lumii cu reuniuni în memoria ziariştilor ucişi sau manifestaţii împotriva încălcării libertăţii media, transmite AFP.

În Pakistan, considerat unul din cele mai periculoase locuri pentru presă, un grup de jurnalişti au mărşăluit în capitala Islamabad cu fotografii ale unor colegi decedaţi, alături de sloganul: „Ucis, dar nu redus la tăcere”.

„Ziariştii din Afganistan sunt printre cei mai curajoşi din lume”, a subliniat într-un comunicat Omar Waraich, director adjunct al organizaţiei neguvernamentale Amnesty International pentru Asia de sud.

La Londra, circa 100 de ziarişti s-au adunat în faţa sediului BBC şi au păstrat un moment de reculegere, arborând fotografii ale reporterului BBC Ahmad Shah, în vârstă de 29 de ani, ucis luni în Afganistan.

Şi la Budapesta, mai mulţi ziarişti s-au reunit în faţa sediului instituţiilor publice de media, cerând ca acestea să furnizeze informaţii obiective şi să acorde timp de antenă şi opoziţiei, în loc să se mulţumească să urmeze linia guvernamentală. Un raport al observatorilor OSCE a arătat că media publice au „favorizat” clar partidul Fidesz al premierului Viktor Orban în timpul campaniei în vederea alegerilor legislative care au avut loc luna trecut în Ungaria. Atingerile aduse libertăţii presei în Ungaria au ajuns pe prima pagină a celui mai mare cotidian din Finlanda, notează France Presse.

foto 4 libertatea presei turcia
Turcia a devenit iadul jurnaliştilor.

Turcia este ţara în care libertatea presei a devenit o himeră. Sunt jurnalişti închişi cu sutele, marginalizaţi, unii dintre ei chiar ucişi. Nouvel Observateur nota  In Turcia domneşte un arbitrat total. https://www.nouvelobs.com/monde/20170321.OBS6893/liberte-de-la-presse-la-turquie-vit-un-arbitraire-total.html

„Libertatea presei este elementul de bază al oricărei democraţii”, a declarat ministrul norvegian al afacerilor externe, Ine Eriksen Soreide, a cărei ţară se află în fruntea clasamentului pe 2018 al organizaţiei Reporteri fără frontiere (RSF) privind libertatea presei.

Potrivit RSF, în 2017 în lume au fost ucişi 50 de ziarişti profesionişti, cei mai mulţi în Siria – 12 – şi în Mexic – 11.

Bilanţul celor ucişi în 2018 a crescut deja dramatic, după dublul atentat sinucigaş revendicat de Statul Islamic produs luni la Kabul, soldat cu 25 de morţi, între care nouă ziarişti veniţi să acopere primul atac. Între cei ucişi se numără şi fotograful şef de la AFP Shah Marai. Corespondentul BBC Ahmad Shah a fost omorât în aceeaşi zi de indivizi înarmaţi neidentificaţi în estul Afganistanului.

foto 3 libertatea presei
Libertatea presei este elementul de bază al oricărei democraţii”

„Ziariştii din Afganistan sunt printre cei mai curajoşi din lume”, a subliniat într-un comunicat Omar Waraich, director adjunct al organizaţiei neguvernamentale Amnesty International pentru Asia de sud.

Din 2016, 34 de ziarişti şi colaboratori ai media şi-au găsit sfârşitul în această ţară, arată Reporteri fără frontiere.

În Filipine, producătorul de radio Edmund Sestoso a fost împuşcat luni de persoane înarmate la Dumaguete, în sudul ţării, şi a murit ziua următoare. „Moartea sa chiar înainte de ziua internaţională a libertăţii presei ne aminteşte că mai rămân multe de făcut pentru libertatea presei în lume”, a notat Carlos Conde, cercetător pentru Human Rights Watch

https://fr.unesco.org/events/journee-mondiale-liberte-presse-2018-medias-justice-etat-droit-contrepoids-du-pouvoir

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.