luni, aprilie 15, 2024

Ziarul Zaman România în limba română, elogiat la Biblioteca „George Coşbuc „ din Bistriţa

Cu prilejul lansării de carte „Scurte întîlniri.Există un limpede loc”de Cleopatra Lorinţiu la Editura Charmides, scriitorul Icu Crăciun a profitat de împrejurare ca să elogieze Ziarul Zaman în limba română, punând accent pe inserţia puternică a ziarului în mediul românesc şi pe modul în care sunt tratate subiectele.

Icu Crăciun a evocat deopotrivă partea politică şi de actualitate a publicaţiei cât şi valoarea felului în care este fructificată informaţia, capacitatea de a evoca subiecte culturale de mare importanţă şi de a avea o opinie proprie.

La lansarea cărţii au participat mulţi oameni de cultură: scriitori (printre care Gabriel Gafiţa, Virgil Raţiu, Iacob Naroşi, Gavril Moldovan,Menut Maximinian, Olimpiu Nuşfelean, Mircea Măluţ, Ioan Cioba,David Dorian,Victoria Fătu Nalaţiu ş.a.), Directorul Muzeului Judeţean Bistriţa Năsăud,sculptorul Alexandru Gavrilaş, cunoscuta jurnalistă Ioana Bradea.ş.a.

S-au exprimat: pr.Ioan Pintea, directorul Bibliotecii George Coşbuc, personalitate a literaturii noastre de esenţă creştină, Alexandru Pugna,Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa Năsăud, el însuşi interpret de muzică populară, renumit pentru autenticitatea cântecului său şi valoarea repertoriului abordat, realizator de radio şi televiziune, artist în adevăratul sens al cuvântului, Gavril Ţărmure, manager cultural şi editor, comentator cultural,cunoscută personalitate a mediului cultural managerial din România precum şi soţia acestuia, doamna Mihaela Ţărmure, a cărei activitate sub egida Societăţii de Concerte Bistriţa,o consacră drept una dintre persoanele cele mai inspirate şi mai active din zona Ardealului.

Evenimentul a avut parte de o serioasă mediatizare, prin radio şi televiziune precum şi prin presa scrisă locală şi on line. Prezentarea Ziarului Zaman în limba română a fost unanim apreciată,iar seara s-a terminat cu o dezbatere interesantă pe teme de politică internaţională, cultură şi morală, în primitorul sediu al Bibliotecii Judeţene, plasată astăzi într-un local superb şi perfect amenajat, funcţional, atractiv şi deosebit de modern, care elogiază prin numele său personalitatea poetică cea mai importantă a zonei Bistriţei-Năsăudului, George Coşbuc .

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..