joi, aprilie 7, 2022

Zaman France îşi întrerupe apariţia : „Suntem victima dezlănţuirii urii şi violenţei! „

Redacţia Jurnalului Zaman France anunţă întreruperea activităţii, atât în formatul tipărit cât şi în cel on-line.

Violenţa climatului politic în Turcia şi turnura neliniştitoare pe care au luat-o evenimentele nu mai permit, de fapt, redacţiei noastre, să îşi îndeplinească cu corectitudine munca redacţionlă jurnalistică.

Riscuri de securitate din ce în ce mai mari care apasă asupra abonaţilor noştri şi ai cititorilor, şi mai ales riscuri care pun în primejdie membri redacţiei Zaman France.

În contextul existent în Turcia, marcat de închiderea a 130 de jurnale şi redacţii de presă, la o lună după puciul ratat şi tentativa de destabilizare, acuzaţiile primejdioase, iresponsabile şi total nefondate de „terorism” colportate de guvernul turc împotriva mai multor mişcări din societatea civilă ( şcoli, spitale, banci,jurnale) au găsit din nefericre, persoane capabile să preia această ştafetă în Franţa. Persoane care îmbracă fără probleme haina roşie a urii,chiar în condiţiile în care poziţia editorială a Ziarului a fost de condamanare fără rezerve şi echivoc a loviturii de stat din Turcia .

Ameninţărie au depăşit stadiul de ameninţări verbale devenind deja realităţi fizice. Centrele culturale turce din Franţa, şcolile, unităţile de comerţ au devenit ţinta incendiilor, descinderilor punitive, destabilizării, spargerilor, apelurilor la boicot şi, mai grav, apelurilor la moarte. Membrii redacţiei Zaman France au primit peste 200 ameninţări cu moartea .

Simplul fapt că tipăream ziarul şi îl trimiteam abonaţilor constituia pentru ei un risc real, asta fără a mai evoca represaliile juridice pe care le suportă ca urmare a activităţii Serviciului Turc de securitate , cababil de a-i acuza că ar fi complici ai unei organizaţii teroriste.

Nivelul de paranoia şi orbirea politică actuuală sunt fără precedent şi situţia pe care o trăiesc mii de turci, este una pur kafkiană.

Dincolo de aspectul securitar care este real şi primorial, Zaman France nu mai vrea să alimenteze pretextul importului în Franţa al politicii turceşti şi reglarea conturilor de acolo să fie importată în Franţa.

Am decis să sistăm apariţia, atât a ediţiei tipărite cât şi a activităţii on-line. Nu a fost o decizie uşor de luat: lansată în februarie 2008 ,ediţia franceză Zaman France a cucerit în mod progresiv publicul, dincolo de comunitatea turcă din Franţa. Cu cele 425 de apariţii, 34 000 de abonaţi şi peste 25 000 de articole publicate, anchete, dosare aprofundate, interviuri şi dezbateri libere, Zaman France a reuşit să se ridice la nivelul de publicaţii care contează în Hexagon, pe subiecte care vizează atît Turcia cât şi Franţa, subiecte precum problemele Islamului, ale laicităţii, ale diversităţii sociale şi multiculturalismului.

În 2015, 5 milioane de cititori au consultat site-ul nostru. O audienţă care de fapt venea să aducă recunoaşterea muncii intense şi a eforturilor continue,în demersul nostru de a ne informa cititorii şi de a le oferi o privire transversală aupra informaţiei.

Ansamblul acestei munci pentru calitatea analizelor propuse de noi, ia sfârşit azi. Mulţumim abonaţilor ziarului nostru care au făcut posibilă existenţa şi independenţa jurnalului Zaman France, un săptămânal care nu a primit niciodată nici o centimă din Turcia ,şi nici din Statele Unite, aşa cum o anumită propagandă a răspândit zvonul.

Mulţumim de asemenea tuturor cititorilor care au permis succesul Zaman France şi au contribuit la aura pe care a dobândit-o. Eforturi car , din nefericire, nu au fost capabile să facă faţă dezlănţuirii de ură şi violenţă care nu au cruţat nici Turcua, nici Fraţa chiar, iar jurnalul nostru este victima acestei dezlănţuiri.

( traducere din franceză după ultima ediţie a Zaman France)

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Turcii nu văd o reducere a prețurilor la alimente după reducerile de taxe

Peste 82 la sută dintre participanții la un studiu realizat de sondajul turc MetroPOLL au susținut că noua măsură nu a avut efect, în timp ce 10,5% au spus că au văzut reducerea prețurilor, restul de 7,4% au spus că nu au auzit de nicio reducere.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.