20.8 C
București
joi, septembrie 17, 2020

Zaman France îşi întrerupe apariţia : „Suntem victima dezlănţuirii urii şi violenţei! „

Redacţia Jurnalului Zaman France anunţă întreruperea activităţii, atât în formatul tipărit cât şi în cel on-line.

Violenţa climatului politic în Turcia şi turnura neliniştitoare pe care au luat-o evenimentele nu mai permit, de fapt, redacţiei noastre, să îşi îndeplinească cu corectitudine munca redacţionlă jurnalistică.

Riscuri de securitate din ce în ce mai mari care apasă asupra abonaţilor noştri şi ai cititorilor, şi mai ales riscuri care pun în primejdie membri redacţiei Zaman France.

În contextul existent în Turcia, marcat de închiderea a 130 de jurnale şi redacţii de presă, la o lună după puciul ratat şi tentativa de destabilizare, acuzaţiile primejdioase, iresponsabile şi total nefondate de „terorism” colportate de guvernul turc împotriva mai multor mişcări din societatea civilă ( şcoli, spitale, banci,jurnale) au găsit din nefericre, persoane capabile să preia această ştafetă în Franţa. Persoane care îmbracă fără probleme haina roşie a urii,chiar în condiţiile în care poziţia editorială a Ziarului a fost de condamanare fără rezerve şi echivoc a loviturii de stat din Turcia .

Ameninţărie au depăşit stadiul de ameninţări verbale devenind deja realităţi fizice. Centrele culturale turce din Franţa, şcolile, unităţile de comerţ au devenit ţinta incendiilor, descinderilor punitive, destabilizării, spargerilor, apelurilor la boicot şi, mai grav, apelurilor la moarte. Membrii redacţiei Zaman France au primit peste 200 ameninţări cu moartea .

Simplul fapt că tipăream ziarul şi îl trimiteam abonaţilor constituia pentru ei un risc real, asta fără a mai evoca represaliile juridice pe care le suportă ca urmare a activităţii Serviciului Turc de securitate , cababil de a-i acuza că ar fi complici ai unei organizaţii teroriste.

Nivelul de paranoia şi orbirea politică actuuală sunt fără precedent şi situţia pe care o trăiesc mii de turci, este una pur kafkiană.

Dincolo de aspectul securitar care este real şi primorial, Zaman France nu mai vrea să alimenteze pretextul importului în Franţa al politicii turceşti şi reglarea conturilor de acolo să fie importată în Franţa.

Am decis să sistăm apariţia, atât a ediţiei tipărite cât şi a activităţii on-line. Nu a fost o decizie uşor de luat: lansată în februarie 2008 ,ediţia franceză Zaman France a cucerit în mod progresiv publicul, dincolo de comunitatea turcă din Franţa. Cu cele 425 de apariţii, 34 000 de abonaţi şi peste 25 000 de articole publicate, anchete, dosare aprofundate, interviuri şi dezbateri libere, Zaman France a reuşit să se ridice la nivelul de publicaţii care contează în Hexagon, pe subiecte care vizează atît Turcia cât şi Franţa, subiecte precum problemele Islamului, ale laicităţii, ale diversităţii sociale şi multiculturalismului.

În 2015, 5 milioane de cititori au consultat site-ul nostru. O audienţă care de fapt venea să aducă recunoaşterea muncii intense şi a eforturilor continue,în demersul nostru de a ne informa cititorii şi de a le oferi o privire transversală aupra informaţiei.

Ansamblul acestei munci pentru calitatea analizelor propuse de noi, ia sfârşit azi. Mulţumim abonaţilor ziarului nostru care au făcut posibilă existenţa şi independenţa jurnalului Zaman France, un săptămânal care nu a primit niciodată nici o centimă din Turcia ,şi nici din Statele Unite, aşa cum o anumită propagandă a răspândit zvonul.

Mulţumim de asemenea tuturor cititorilor care au permis succesul Zaman France şi au contribuit la aura pe care a dobândit-o. Eforturi car , din nefericire, nu au fost capabile să facă faţă dezlănţuirii de ură şi violenţă care nu au cruţat nici Turcua, nici Fraţa chiar, iar jurnalul nostru este victima acestei dezlănţuiri.

( traducere din franceză după ultima ediţie a Zaman France)

Istanbul: Hotel de lux va fi vândut după ce proprietarul nu și-a plătit datoriile

Les Ottomans, un hotel de lux din Istanbul, de tip boutique, în Bosfor, va fi vândut săptămâna aceasta după ce proprietarul nu a reușit să se răscumpere împrumuturile către o bancă.

Turcia testează prima mașină zburătoare autohtonă „Cezeri”

Prima mașină zburătoare din Turcia, numită Cezeri, a fost trecut cu succes primule teste din Istanbul, a declarat producătorul, pe 15 septembrie.

Vizita lui Robert Spano, președintele CEDO în Turcia, a ucis încrederea în Curtea de la Strasbourg

Vizita lui Robert Spano, președintele CEDO în Turcia, a ucis încrederea în Curtea de la Strasbourg

Turcia: Pacienții cu COVID-19 obligați să poarte brățări.Amenzi de 3.150 de lire pentru cei care încalcă regula

Consiliul provincial de sănătate din sud-estul Mardin a decis pe 10 septembrie că toți pacienții cu COVID-19 vor fi obligați să poarte...

Constanța: Cum s-au deschis școlile în timpul pandemiei COVID-19

Însă, anul acesta, în prima zi de școală în instituțiile de învățământ din Constanța avut curțile pustii, dar pregătită cu semne care marchează distanțarea socială, bannere care anunță obligativitatea purtării de mască, dezinfectante, și tot ce este necesar pentru protecția elevilor.

Ankara: Medicii poartă o panglică neagră în semn de protest pentru moartea colegilor infectați cu COVID-19

Camera de Medicină din Ankara (ATO) a cerut un protest de patru zile ca demonstrație în fața morții profesioniștilor din domeniul sănătății din Turcia în urma infectării cu COVID-19.Medicii au fost îndemnați să poarte panglici negre.

Turcia:Orele de lucru prin rotație, după ce numărul de infectați au depășit 1.700 de cazuri pe zi

Prefectul Istanbul a declarat, luni, că oficialii i-au în calcul planurile de rotație a programului de lucru pentru angajații din sectorul public și privat, după ce cazurile COVID-19 au depășit 1.700.

Grecia îi împinge înapoi pe migranții care fug de persecuțiile guvernului lui Erdogan

Grecia ar fi împins înapoi spre Turcia 10 solicitanți de azil turci care au încercat să treacă, miercuri, râul Evros, a raportat site-ul de știri Tr724.