marți, septembrie 21, 2021

Zaman France îşi întrerupe apariţia : „Suntem victima dezlănţuirii urii şi violenţei! „

Redacţia Jurnalului Zaman France anunţă întreruperea activităţii, atât în formatul tipărit cât şi în cel on-line.

Violenţa climatului politic în Turcia şi turnura neliniştitoare pe care au luat-o evenimentele nu mai permit, de fapt, redacţiei noastre, să îşi îndeplinească cu corectitudine munca redacţionlă jurnalistică.

Riscuri de securitate din ce în ce mai mari care apasă asupra abonaţilor noştri şi ai cititorilor, şi mai ales riscuri care pun în primejdie membri redacţiei Zaman France.

În contextul existent în Turcia, marcat de închiderea a 130 de jurnale şi redacţii de presă, la o lună după puciul ratat şi tentativa de destabilizare, acuzaţiile primejdioase, iresponsabile şi total nefondate de „terorism” colportate de guvernul turc împotriva mai multor mişcări din societatea civilă ( şcoli, spitale, banci,jurnale) au găsit din nefericre, persoane capabile să preia această ştafetă în Franţa. Persoane care îmbracă fără probleme haina roşie a urii,chiar în condiţiile în care poziţia editorială a Ziarului a fost de condamanare fără rezerve şi echivoc a loviturii de stat din Turcia .

Ameninţărie au depăşit stadiul de ameninţări verbale devenind deja realităţi fizice. Centrele culturale turce din Franţa, şcolile, unităţile de comerţ au devenit ţinta incendiilor, descinderilor punitive, destabilizării, spargerilor, apelurilor la boicot şi, mai grav, apelurilor la moarte. Membrii redacţiei Zaman France au primit peste 200 ameninţări cu moartea .

Simplul fapt că tipăream ziarul şi îl trimiteam abonaţilor constituia pentru ei un risc real, asta fără a mai evoca represaliile juridice pe care le suportă ca urmare a activităţii Serviciului Turc de securitate , cababil de a-i acuza că ar fi complici ai unei organizaţii teroriste.

Nivelul de paranoia şi orbirea politică actuuală sunt fără precedent şi situţia pe care o trăiesc mii de turci, este una pur kafkiană.

Dincolo de aspectul securitar care este real şi primorial, Zaman France nu mai vrea să alimenteze pretextul importului în Franţa al politicii turceşti şi reglarea conturilor de acolo să fie importată în Franţa.

Am decis să sistăm apariţia, atât a ediţiei tipărite cât şi a activităţii on-line. Nu a fost o decizie uşor de luat: lansată în februarie 2008 ,ediţia franceză Zaman France a cucerit în mod progresiv publicul, dincolo de comunitatea turcă din Franţa. Cu cele 425 de apariţii, 34 000 de abonaţi şi peste 25 000 de articole publicate, anchete, dosare aprofundate, interviuri şi dezbateri libere, Zaman France a reuşit să se ridice la nivelul de publicaţii care contează în Hexagon, pe subiecte care vizează atît Turcia cât şi Franţa, subiecte precum problemele Islamului, ale laicităţii, ale diversităţii sociale şi multiculturalismului.

În 2015, 5 milioane de cititori au consultat site-ul nostru. O audienţă care de fapt venea să aducă recunoaşterea muncii intense şi a eforturilor continue,în demersul nostru de a ne informa cititorii şi de a le oferi o privire transversală aupra informaţiei.

Ansamblul acestei munci pentru calitatea analizelor propuse de noi, ia sfârşit azi. Mulţumim abonaţilor ziarului nostru care au făcut posibilă existenţa şi independenţa jurnalului Zaman France, un săptămânal care nu a primit niciodată nici o centimă din Turcia ,şi nici din Statele Unite, aşa cum o anumită propagandă a răspândit zvonul.

Mulţumim de asemenea tuturor cititorilor care au permis succesul Zaman France şi au contribuit la aura pe care a dobândit-o. Eforturi car , din nefericire, nu au fost capabile să facă faţă dezlănţuirii de ură şi violenţă care nu au cruţat nici Turcua, nici Fraţa chiar, iar jurnalul nostru este victima acestei dezlănţuiri.

( traducere din franceză după ultima ediţie a Zaman France)

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Turcia: Cea mai mare creștere a a pieței imobiliare, la nivel mondial

Turcia: Cea mai mare creștere a a pieței imobiliare, la nivel mondial

Cazul Kavala: Apel către Consiliul Europei pentru începerea procedurilor împotriva Turciei

Cazul Kavala: Apel către Consiliul Europei pentru începerea procedurilor împotriva Turciei

Premieră în Turcia: Curtea Constituțională obligă guvernul să plătească daune unui bărbat torturat de poliție

Premieră în Turcia: Curtea Constituțională obligă guvernul să plătească daune unui bărbat torturat de poliție