24.4 C
București
miercuri, septembrie 23, 2020

Vizita lui Robert Spano, președintele CEDO în Turcia, a ucis încrederea în Curtea de la Strasbourg

Robert Spano, judecătorul șef al Curții Europene a Drepturilor Omului a efectuat o vizită de trei zile în Turcia la invitația Ministerului Justiției din Turcia, eveniment care a stârnit critici din partea oficialilor din opoziție, dar și din occident, relatează platformpj.org

Vizita a avut loc în mijlocul tensiunii dintre instanța de la Strasbourg și instanțele turce, deoarece acestea din urmă au declarat recent că nu trebuie să pună în aplicare hotărârile CEDO referitoare la situația judecătorilor demiși și arestați în urma loviturii de stat eșuate.

Justiția din Turcia a intrat deja în conflict cu CEDO pentru o vreme

Robert Spano, judecătorul șef al Curții Europene a Drepturilor Omului alături de Reccep Erdogan, președintele Turciei.

Cel mai proeminent exemplu este cazul lui Osman Kavala. Deși, este de peste 1000 de zile în închisoare, Kavala ar fi trebuit  să fi fost deja eliberat în urma verdictului CtEDO privind reținerea sa arbitrară.

Alte cazuri care creează tensiune între Turcia și Strasbourg sunt cazurile liderului politic kurd Demirtas și al fostului judecător al Curții Constituționale Alpaslan Aslan. Ambii sunt, de asemenea, încă în închisoare, în ciuda faptului că CEDO a decis asupra detențiilor lor arbitrare. 

Cu multe cazuri venite pe rol pentru CEDO, mulți au acuzat Curtea că ar fi colaborat cu guvernul turc pentru a sfida volumul de muncă.

Discursul lui Spano legitimează practicile nedrepte ale guvernului turc

În mijlocul acestor crize, judecătorul Spano a plecat în Turcia și a petrecut trei zile cu un program complet.

Primul lucru pe care l-a făcut Spano în Turcia a fost să țină un discurs la Academia Justiției. În discursul său, a reamintit principiile de bază ale statului de drept și ale independenței sistemului judiciar, fără a menționa faptul esențial că  guvernul turc a epurat aproape 5000 de judecători. 

Astăzi, toată lumea știe că nu a fost emisă o singură hotărâre de către judecători împotriva voinței guvernului. Potrivit experților în drept turc, discursul lui Spano nu a făcut altceva decât să legitimeze practicile nedrepte ale guvernului, deși a vorbit despre cazul judecătorului Altan și despre importanța punerii în aplicare a hotărârilor CtEDO. 

Spano a primit doctorat onorific de la Universitatea acuzată de CEDO

Foarte controversat este faptul că acesta că a primit un doctorat onorific de la Universitatea din Istanbul, unde aproape 200 de universitari au fost concediați în timpul stării de urgență după lovitura de stat eșuată, fără decizii judecătorești, ci doar prin decrete guvernamentale. 

Renumitul universitar  și jurnalist Mehmet Altan, fratele celebrului romancier Ahmet Altan aflat în închisoare din 2016, a publicat o scrisoare deschisă înainte de vizita lui Spano în care îi cere să respingă acest premiu pentru a-și proteja imparțialitatea.

Altan a subliniat că  și cazurile multor universitari, inclusiv al lui însuși, care au fost concediați de Universitatea din Istanbul așteaptă revizuirea CtEDO. 

Mai mult, controversele au continuat, deoarece judecătorul șef al CEDO nu le-a permis jurnaliștilor și studenților să participe la ceremonie pentru a evita protestele publice.

Vizita lui Spano în Mardin 

Ceea ce a adăugat o insultă pentru kurzi a fost vizita lui Spano în orașul Mardin, un oraș populat de kurzi. Ahmet Turk, primarul ales al localității  Mardin a fost înlăturat de guvern în 2019 și un oficial guvernamental a fost numit drept  mandatar. În prezent, 45 din 56 de primari aleși din orașele kurde au fost înlăturați de guvern și au fost numiți administratori în locul lor de către guvernul lui Erdogan.

Vizita lui Spano în orașul Mardin a creat o impresie că guvernul a programat vizita pentru a legitima îndepărtările motivate politic prin intermediul judecătorului superior din Europa.

Robert Spano, judecătorul șef al Curții Europene a Drepturilor Omului în vizită în Mardin, o zonă populată de kurzi.

Speculațiile s-au intensificat după ce fotografiile vizitei sale la o școală goală în weekend împreună cu judecătorul turc Saadet Yuksel și fratele ei, care este fost deputat al partidului AK aflat la guvernare, au fost publicate online. 

Filiala feminină a Partidului AK a șters fotografiile din contul său de Twitter la scurt timp după ce au început criticile. Mult mai speculativ, unii jurnaliști afiliați mișcării politice kurde au susținut că judecătorul Spano are o relație intimă cu judecătorul turc al CEDO, Saadet Yuksel, și i-au cerul să demisioneze.

Președintele CEDO a încălcat principiile etice

În mod evident, el a încălcat principiile etice declarate în Rezoluția de etică judiciară adoptată de Curtea Plenară în 2008.

 Conform rezoluției, judecătorii „se vor abține de la orice activitate sau apartenență la o asociație și vor evita orice situație care ar putea afecta încrederea în independenţă.” De asemenea, rezoluția impune „a avea grijă să se evite conflictele de interese, precum și situațiile care pot fi percepute în mod rezonabil ca provocând un conflict de interese”. 

Nu în ultimul rând, „judecătorii nu vor accepta niciun cadou, favoare sau avantaj care ar putea pune în discuție independența sau imparțialitatea lor”. Ceea ce a făcut Spano în timpul vizitei sale i-a afectat puternic reputația și a deteriorat credibilitatea Curții.

ANALIZĂ scrisă de Ugur Tok, pentru portalul Platform Peace&Justice.

Tradus în limba română de redacția Zaman România

Istanbul: Compania de metrou a crescut numărul de șoferi care sunt femei

Metroul din Istanbul a angajat 88 de șoferi de sex feminin, crescând numărul de 11 la 99. Noile șoferițe și-au primit legitimațiile după finalizarea pregătirii, la o ceremonie la care a participat, joi, primarul din Istanbul, Ekrem Imamoğlu.

Turcia avertizată să elimine hidroxiclorochina din tratamentul COVID-19

Oamenii de știință din Turcia au cerut Ministerului Sănătății să elimine imediat hidroxiclorochina din planurile de tratament COVID-19, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a renunțat la el în iunie pe motiv că „face mai mult rău decât bine”,

Turcia se pregătește pentru noi restricții de călătorie pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia a trecut la o „nouă fază” în lupta împotriva pandemiei COVID-19, semnalând că guvernul...

Faimoasa pisică Gli din Hagia Sophia a intrat în izolare și primește tratament

Faimoasa pisică Gli, care locuiește în Haghia Sophia a fost pusă în izolare și primește tratament după ce s-a îmbolnăvit.

Istanbul: Tânăr reținut pentru contrabandă cu maimuțe

Un tânăr influencer, în vârstă de 24 de ani, a fost reținut pentru contrabandă cu maimuțe.

Fetiță cu sindromul Down în grija surorii adolescente. Părinții reținuți pentru că a ajutat refugiații

O fetiță de șapte ani cu sindrom Down a fost lăsată în grija surorii sale adolescente după ce părinții ei au fost reținuți pe 8 septembrie pentru ajutorarea refugiaților.

Ankara: Medicii poartă o panglică neagră în semn de protest pentru moartea colegilor infectați cu COVID-19

Camera de Medicină din Ankara (ATO) a cerut un protest de patru zile ca demonstrație în fața morții profesioniștilor din domeniul sănătății din Turcia în urma infectării cu COVID-19.Medicii au fost îndemnați să poarte panglici negre.

Constanța: Reprezentanți ai comunității turco-tătară, în cursa alegerilor locale din 2020

Comunitatea turcilor și a tătarilor din România, cu aproape 50.000 de oameni pe teritoriul României, este cea mai închegată în regiunea Dobrogea, mai ales în județul Constanța.