Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi seară la Digi 24 că vineri vor intra în ţară 3.850 de doze de imunoglobulină.Pintea a precizat că Guvernul a făcut tot ceea ce s-a putut în privinţa imunoglobulinei.
„Acum am primit o altă informaţie, s-a suplimentat cantitatea care vine mâine, sunt 3.850 care vin mâine. (…) Mai sunt încă grafice de livrare, vor mai intra pe rând 600-800-1.000 de flacoane”, a spus Pintea.
Potrivit acesteia, contractul cu Crucea Roşie austriacă este de 16.000 de doze de imunoglobulină, necesarul lunar pentru România fiind de aproximativ 5.000.
Ea a precizat că întârzierile au fost din cauza procedurilor.
„După cum am declarat în nenumărate rânduri, există nişte proceduri pe care trebuie să le respectăm. Nu a vrut nimeni să întârzie, dimpotrivă, am declanşat acest mecanism tocmai pentru a putea rezolva această problemă. (…) Lucrurile merg în direcţia dorită de către noi. Dacă nu declanşam acest mecanism şi nu aveam aceste grafice, probabil că ne-am fi confruntat cu această criză încă câteva luni sau două-trei luni de acum încolo. (…) Au fost nişte proceduri care trebuiau făcute”, a explicat ministrul Sănătăţii.
Imunoglobulina este o Proteină a serului sangvin secretată de către plasmocite, provenite din limfocite (globule albe care intervin în imunitatea celulară) de tip B ca reacţie la introducerea în organism a unei substanţe străine (antigen).IgA – rol important în lupta împotriva bacteriilor în mucoase (ex. căile respiratorii).IgD – intervin în maturarea limfocitelor.IgE – rol împotriva paraziţilor şi în mecanismul alergiei, sunt secretate împotriva alergenelor (anumite tipuri de antigene) şi conduce la eliberarea de histamina (substanţă responsabilă de apariţia simptomelor alergice).
IgG – produse în cursul unui contact prelungit cu un antigen sau în cursul unui al doilea contact al organismului cu antigenul. Proces bazat pe răspunsul-memorie, principiul în baza căruia funcţionează imunitatea dobândită şi vaccinurile.IgM – imunoglobulinele secretate în cursul primului contact al organismului cu un antigen.
Imunoglobulină este capabilă să se fixeze pe antigenul care a provocat sinteza sa numindu-se atunci anticorp. Imunoglobulinele neutralizează antigenele şi le împiedică să se reproducă. Antigenele sunt distruse de către complement (sistem enzimatic) sau de către celulele fagocitare (macrofage, limfocite T, polinucleare neutrofile, monocite) care se fixează la rândul lor pe imunoglobuline.
Imunoglobulinele de origine animală sau umană sunt utilizate ca medicamente în imunoterapie, în prevenirea şi în tratamentul bolilor infecţioase (tuse convulsivă, hepatite A şi B, oreion, rabie, rubeolă, tetanos, varicelă, zona zoster), în caz de deficit imunitar global şi în prevenirea incompatibilităţii Rhesus. Administrate pe cale subcutanată, intramusculară sau intravenoasă lentă, ele oferă o protectie rapidă, dar de durată limitată.