vineri, aprilie 26, 2024

Viitoare posibile ţări care vor adera la UE

Comisarul european pentru extindere avansează posibilitatea ca Serbia şi Muntenegru să adere la UE în 2025.

Serbia şi Muntenegru sunt cel mai probabil următoarele ţări care vor adera la Uniunea Europeană, posibil în 2025, a declarat într-un interviu pentru Reuters comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn.

Uniunea Europeană lansează un efort diplomatic de a accelera paşii pentru aderarea la UE a celor şase ţări din Balcanii de Vest, după ani de discuţii.

„Este timpul să încheiem munca anului 1989”, a spus Hahn, făcând referire la extinderea UE spre Est după căderea Zidului Berlinului.

„Am stabilit anul 2025 ca dată revelatoare pentru Serbia şi Muntenegru, ceea ce este realist, dar şi foarte ambiţios”, a mai afirmat oficialul european.

Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia speră să devină membre ale Uniunii Europene, însă şansele lor de aderare s-au redus în ultimii ani, în contextul în care politicienii din blocul comunitar, confruntaţi cu euroscepticismul din ţările lor, cu criza din 2009-2013 din zona euro şi cu votul din Marea Britanie în favoarea Brexit-ului, par să-şi fi pierdut interesul.

Însă creşterea influenţei Rusiei, criza migraţiei care afectează regiunea, direcţia luată de Turcia spre autoritarism şi dorinţa de întărire a integrării europene după ce Marea Britanie va părăsi blocul comunitar în 2019 au oferit o nouă şansă ţărilor din Balcani.

„Dacă nu importăm stabilitate în regiune, vom importa instabilitate”

„Dacă nu importăm stabilitate în regiune, vom importa instabilitate”, a spus Hahn, susţinând că procesul de aderare la UE este cel mai bun mod de a combate corupţia, crima organizată şi ameninţarea răspândirii regimurilor autoritare în regiune.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.