joi, octombrie 15, 2020

Val de arestări în Turcia: Țintele sunt kurzii, guleniştii și utilizatorii rețelelor de social media

161 de persoane au fost reținute, pe 25 septembrie, ca partea a activităților de represiune realizate de autoritățile turce și  care au drept țintă kurzii, simpatizanții clericului Fethullah Gulen și utilizatorii rețelelor de socializare.

Într-o declarație, de vineri, procurorii din Ankara au declarat că au fost emise mandate de arestare pentru 82 de persoane pentru „mai multe apeluri făcute pentru a invita publicul pe stradă și a efectua acte de terorism”, adăugând că suspecții vor fi căutați în șapte provincii, relatează Reuters.

La începutul lunii octombrie 2014, protestatarii au umplut străzile din sud-estul țării, în principal zona populată de  kurzi, acuzând armata turcă că a stat cu mâinile în sân în timp ce statul islamic a asediat Kobani, chiar peste granița cu Siria. Protestele au dus la moartea a 37 de persoane.

Arestați pentru”simpatia lor continuă”

Un alt grup care este o țintă constantă a guvernului turc, după puciul eșuat din 15 iulie 2016, o reprezintă  adepții Mișcării Gulen, pe care guvernul turc o acuză organizarea puciului și o consideră organizație teroristă. În ciuda faptului că Gulen neagă orice implicare în  lovitura de stat eșuată.

Astfel, doar într-o zi, 76 de persoane, din care majoritatea profesori universitari, din 26 orașe turcești au fost arestate pentru ”simpatia lor continuă și pentru că nu au rupt legătura cu Gulen”, informează portalul de știri, Yeni Șafak.

Reținuți pentru comentariile de pe Twitter

Jurnalistul Hakan Gülseven, alături de Ozer Kulaçoğlu, fratele activistului, Taylan Kulaçoğlu, închis după gratii, au fost arestați din cauza postărilor lor anti guvern și în urma hashtagurilor folosite într-o campanie de pe rețele de socializare prin care se cere eliberarea lui Taylan, conform cotidianul BirGun.

De asemenea, cronicarul Temel Demirel a fost reținut în urma postărilor sale de pe rețele de socialize pentru insultarea presedintelui Turciei, Reccep Erdogan.

Aproximativ 500.000 de persoane au fost supuse urmăririi penale din 15 iulie, potrivit Ministerului Justiției, iar peste 30.000 de adepți Gülen se află după gratii.Peste 700 de copii cu vârsta sub 6 ani își însoțesc mamele în închisoare și trăiesc în condiții precare.

Humanitas Cișmigiu a lansat cartea scriitorului turc, Ahmet Altan„Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat”

Librăria Humanitas de la Cișmigiu a lansat, vineri, cartea”Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat” a scriitorului turc, Ahmet Altan, închis după gratii de mai bine de patru ani, sub represiunile guvernului turc.

COVID-19 a ajuns în Turcia cu o lună înainte ca guvernul să raporteze primele cazuri

Partidul Republican Popular (CHP) a acuzat guvernul turc că nu a raportat cazuri suspecte de COVID-19 în februarie, cu o lună înainte...

Mărturisirile unui jurnalist turc închis: Copiii strigă din celulă” Deschideți ușa! Deschideți ușa!”

Un jurnalist aflat după gratii a vorbit într-o scrisoare despre tragediile familiilor destrămate ca urmare a aplicării deciziilor guvernului turc, mai ales despre suferințele copiilor ai căror părinți sunt închiși în penitenciar, printre care și fata lui de patru ani.

Prețul meniului de pește s-a triplat la restaurantele din Istanbul

Prețul la pește, în special cea a peștelui bonito, în faimoasele restaurante de pește din Istanbul, s-a triplat,

Biden îi cere lui Erdogan să schimbe decizia asupra Hagia Sophia

Biden i-a cerut lui Erdogan să revoce decizia asupra Hagia Sophia și să o schimbe în muzeu,  relatează Duvar English.

Apel către Turcia să oprească deportarea unui activist turkmen” Riscă persecuție și tortură”

Un grup de 11 organizații pentru drepturile omului au cerut guvernului turc oprirea deportării unui activist turkmen, relatează Human Rights Watch.

Cuplu torturat cu electroșocuri: Polițiștii au scris „trădător” pe fruntea soțului

Un cuplu a fost torturat de către poliția turcă cu electroșocuri în timpul detenției lor de 14 zile, potrivit femeii.

Turcia: Școlile și-au deschis porțile în a două etapă a planului educațional

Școlile s-au deschis, pe 12 octombrie, pentru cursurile față în față conform etapei a doua a planului educațional al Turciei, relatează presa turcească.