joi, decembrie 31, 2020

Val de arestări în Turcia: Țintele sunt kurzii, guleniştii și utilizatorii rețelelor de social media

161 de persoane au fost reținute, pe 25 septembrie, ca partea a activităților de represiune realizate de autoritățile turce și  care au drept țintă kurzii, simpatizanții clericului Fethullah Gulen și utilizatorii rețelelor de socializare.

Într-o declarație, de vineri, procurorii din Ankara au declarat că au fost emise mandate de arestare pentru 82 de persoane pentru „mai multe apeluri făcute pentru a invita publicul pe stradă și a efectua acte de terorism”, adăugând că suspecții vor fi căutați în șapte provincii, relatează Reuters.

La începutul lunii octombrie 2014, protestatarii au umplut străzile din sud-estul țării, în principal zona populată de  kurzi, acuzând armata turcă că a stat cu mâinile în sân în timp ce statul islamic a asediat Kobani, chiar peste granița cu Siria. Protestele au dus la moartea a 37 de persoane.

Arestați pentru”simpatia lor continuă”

Un alt grup care este o țintă constantă a guvernului turc, după puciul eșuat din 15 iulie 2016, o reprezintă  adepții Mișcării Gulen, pe care guvernul turc o acuză organizarea puciului și o consideră organizație teroristă. În ciuda faptului că Gulen neagă orice implicare în  lovitura de stat eșuată.

Astfel, doar într-o zi, 76 de persoane, din care majoritatea profesori universitari, din 26 orașe turcești au fost arestate pentru ”simpatia lor continuă și pentru că nu au rupt legătura cu Gulen”, informează portalul de știri, Yeni Șafak.

Reținuți pentru comentariile de pe Twitter

Jurnalistul Hakan Gülseven, alături de Ozer Kulaçoğlu, fratele activistului, Taylan Kulaçoğlu, închis după gratii, au fost arestați din cauza postărilor lor anti guvern și în urma hashtagurilor folosite într-o campanie de pe rețele de socializare prin care se cere eliberarea lui Taylan, conform cotidianul BirGun.

De asemenea, cronicarul Temel Demirel a fost reținut în urma postărilor sale de pe rețele de socialize pentru insultarea presedintelui Turciei, Reccep Erdogan.

Aproximativ 500.000 de persoane au fost supuse urmăririi penale din 15 iulie, potrivit Ministerului Justiției, iar peste 30.000 de adepți Gülen se află după gratii.Peste 700 de copii cu vârsta sub 6 ani își însoțesc mamele în închisoare și trăiesc în condiții precare.

Scandal: Un diplomat turc prins cu 100 de kg de heroină este acoperit de guvernului turc

Un fost diplomat a fost prins cu 100 de kg de heroină la granița cu Bulgaria și este acoperit de oficialii turci aflați la conducere, conform Ahval News.

TRT folosită ca marioneta guvernului turc pentru a impune cenzura pe Youtube

TRT, unul dintre cei mai mari furnizori de conținut pe YouTube, din Turcia este folosită de către guvernul turc pentru a cenzura canalele de Youtube critice asupra oficialilor turci, informează Turkish Minutes.

Jurnalistă scoasă de Ministrul Sănătății de pe grupul de informare din cauza întrebărilor critice la adresa lui Erdogan

Jurnalista Özge Uyanık, de la Yol TV a fost eliminată din grupul de comunicare WhatsApp al Ministerului Sănătății, după ce a adresat o întrebare critică președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Turcia: 70% din tinerii kurzi se simt discriminați

Șaptezeci la sută dintre tinerii kurzi din Turcia se confruntă cu discriminare în viața cotidiană, potrivit cercetărilor realizate de Rawest Research Center, citat de Stockholm Center for Freedome.

Erdogan vrea legături mai bune cu Israelul:”Politica Palestinei este linia noastră roșie.”

Președintele Tayyip Erdogan a vorbit cu reporterii, după rugăciunea de vineri, despre evenimentele din Israel. De asemenea, a criticat apropierile recente intermediate de SUA între Israel și patru țări musulmane.

Vești pentru turiști. Testul PCR obligatoriu pentru intrarea în Turcia

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a publicat, vineri, conform căreia călătorii trebui să prezinte un rezultat negativ al testului PCR efectuat cu cel mult 72 de ore pentru a urca în zboruri internaționale cu direcția Turcie.

Turcia a găzduit peste 14 milioane de vizitatori străini în 2020

Ministerul Turciei pentru Cultură și Turism a făcut publice, vineri, datele din 2020 care arată că Turcia a găzduit 14.486.632 de vizitatori străini, conform Shafaq.com

Turcia:3 femei ucise brutal în 24 de ore. Apartament incendiat pentru a acoperi fapta

3 cazuri de ucidere brutală au fost raportate în Turcia în doar 24 de ore, printre victime este și o profesoară din Istanbul care a fost arsă de vie de iubitul ei, conform presei turcești.