luni, mai 17, 2021

Val de arestări în Turcia: Țintele sunt kurzii, guleniştii și utilizatorii rețelelor de social media

161 de persoane au fost reținute, pe 25 septembrie, ca partea a activităților de represiune realizate de autoritățile turce și  care au drept țintă kurzii, simpatizanții clericului Fethullah Gulen și utilizatorii rețelelor de socializare.

Într-o declarație, de vineri, procurorii din Ankara au declarat că au fost emise mandate de arestare pentru 82 de persoane pentru „mai multe apeluri făcute pentru a invita publicul pe stradă și a efectua acte de terorism”, adăugând că suspecții vor fi căutați în șapte provincii, relatează Reuters.

La începutul lunii octombrie 2014, protestatarii au umplut străzile din sud-estul țării, în principal zona populată de  kurzi, acuzând armata turcă că a stat cu mâinile în sân în timp ce statul islamic a asediat Kobani, chiar peste granița cu Siria. Protestele au dus la moartea a 37 de persoane.

Arestați pentru”simpatia lor continuă”

Un alt grup care este o țintă constantă a guvernului turc, după puciul eșuat din 15 iulie 2016, o reprezintă  adepții Mișcării Gulen, pe care guvernul turc o acuză organizarea puciului și o consideră organizație teroristă. În ciuda faptului că Gulen neagă orice implicare în  lovitura de stat eșuată.

Astfel, doar într-o zi, 76 de persoane, din care majoritatea profesori universitari, din 26 orașe turcești au fost arestate pentru ”simpatia lor continuă și pentru că nu au rupt legătura cu Gulen”, informează portalul de știri, Yeni Șafak.

Reținuți pentru comentariile de pe Twitter

Jurnalistul Hakan Gülseven, alături de Ozer Kulaçoğlu, fratele activistului, Taylan Kulaçoğlu, închis după gratii, au fost arestați din cauza postărilor lor anti guvern și în urma hashtagurilor folosite într-o campanie de pe rețele de socializare prin care se cere eliberarea lui Taylan, conform cotidianul BirGun.

De asemenea, cronicarul Temel Demirel a fost reținut în urma postărilor sale de pe rețele de socialize pentru insultarea presedintelui Turciei, Reccep Erdogan.

Aproximativ 500.000 de persoane au fost supuse urmăririi penale din 15 iulie, potrivit Ministerului Justiției, iar peste 30.000 de adepți Gülen se află după gratii.Peste 700 de copii cu vârsta sub 6 ani își însoțesc mamele în închisoare și trăiesc în condiții precare.

Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestarea la cererea lui Erdogan

Faimosul baschetbalist, Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestare trimisă la cererea președintelui Turciei, Recep Erdogan.

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Povestea nesfârșită a Turciei cu Uniunea Europeană

Republica Turcia este un stat de aproximativ 100 de ani. A fost fondată în condiții dificile, a suferit de foamete în primii 30 de ani, a fost afectată de cel de-al doilea război mondial. A trecut la sistemul multipartid în 1950, dar experiența democrației a fost întreruptă în medie la fiecare zece ani.

Moartea suspectă a jurnalistei de origine kazahă, rămâne fără răspuns după 3 ani

Un parlamentar din partidul de la conducere a făcut declarații despre moartea controversată a unei tinere jurnaliste de origine kurdă, conform Turkish Minutes.

Peste 26 la sută din turci nu își permit să acopere cheltuielile de bază

26,6 la sută dintre turci nu își permit să acopere costurile de bază ale traiului, pe când 54 la sută sunt la...

Hagia Sofia: Bannerul „Nu există alt Dumnezeu decât Allah” a stârnit controverse

Hagia Sophia a fost împodobită, vineri, cu un semn tradițional iluminat, cunoscut sub numele de mahya, pentru prima dată în 87 de ani, stârnind controverse, conform Ahval News.