marți, iulie 27, 2021

Val de arestări în Turcia: Țintele sunt kurzii, guleniştii și utilizatorii rețelelor de social media

161 de persoane au fost reținute, pe 25 septembrie, ca partea a activităților de represiune realizate de autoritățile turce și  care au drept țintă kurzii, simpatizanții clericului Fethullah Gulen și utilizatorii rețelelor de socializare.

Într-o declarație, de vineri, procurorii din Ankara au declarat că au fost emise mandate de arestare pentru 82 de persoane pentru „mai multe apeluri făcute pentru a invita publicul pe stradă și a efectua acte de terorism”, adăugând că suspecții vor fi căutați în șapte provincii, relatează Reuters.

La începutul lunii octombrie 2014, protestatarii au umplut străzile din sud-estul țării, în principal zona populată de  kurzi, acuzând armata turcă că a stat cu mâinile în sân în timp ce statul islamic a asediat Kobani, chiar peste granița cu Siria. Protestele au dus la moartea a 37 de persoane.

Arestați pentru”simpatia lor continuă”

Un alt grup care este o țintă constantă a guvernului turc, după puciul eșuat din 15 iulie 2016, o reprezintă  adepții Mișcării Gulen, pe care guvernul turc o acuză organizarea puciului și o consideră organizație teroristă. În ciuda faptului că Gulen neagă orice implicare în  lovitura de stat eșuată.

Astfel, doar într-o zi, 76 de persoane, din care majoritatea profesori universitari, din 26 orașe turcești au fost arestate pentru ”simpatia lor continuă și pentru că nu au rupt legătura cu Gulen”, informează portalul de știri, Yeni Șafak.

Reținuți pentru comentariile de pe Twitter

Jurnalistul Hakan Gülseven, alături de Ozer Kulaçoğlu, fratele activistului, Taylan Kulaçoğlu, închis după gratii, au fost arestați din cauza postărilor lor anti guvern și în urma hashtagurilor folosite într-o campanie de pe rețele de socializare prin care se cere eliberarea lui Taylan, conform cotidianul BirGun.

De asemenea, cronicarul Temel Demirel a fost reținut în urma postărilor sale de pe rețele de socialize pentru insultarea presedintelui Turciei, Reccep Erdogan.

Aproximativ 500.000 de persoane au fost supuse urmăririi penale din 15 iulie, potrivit Ministerului Justiției, iar peste 30.000 de adepți Gülen se află după gratii.Peste 700 de copii cu vârsta sub 6 ani își însoțesc mamele în închisoare și trăiesc în condiții precare.

Moment viral: Erdogan adoarme în timpul unui discurs

Un videoclip a ajuns viral pe rețelele de socializare cu președintele turc,Recep Tayyip Erdoğan adormind o clipă în timp ce se adresa...

UNESCO cere Turciei un raport în care să detalieze modificările aduse în Hagia Sofia

UNESCO cere Turciei un raport în care să detalieze modificările aduse în Hagia Sofia

În Kârgâzstan, profesorul profesor de top. În Turcia, terorist

În Kârgâzstan, profesorul profesor de top. În Turcia, terorist

Situație gravă în Turcia: 1.555 de oameni și-au pierdut viața în accidente de muncă în 2021

Situație gravă în Turcia: 1.555 de oameni și-au pierdut viața în accidente de muncă în 2021

După vacanța de Bayram: Blocaje în trafic. Cazurile de COVID-19 în creștere

Creșterea numărului de oameni și-au vizitat familiile sau au mers în stațiunile de pe litoralul turcesc, cu ocazia Kurban Bayram au dus...

Turcia: Până la 5 ani de închisoare pentru „dezinformare” pe rețelele de socializare

Turcia: Până la 5 ani de închisoare pentru „dezinformare” pe rețelele de socializare

NewYork: Moscheea finanțată de guvernul refuză servicii funerale susținătorilor Mișcării Gülen

Moscheea Brooklyn Eyup Sultan, care este finanțată și operată de Direcția pentru Afaceri Religioase din Turcia (Diyanet) refuză serviciile religioase a cetățenilor...