Zaman Romania

„Ușa Imperială” de la  Hagia Sofia a fost distrusă


Indivizi necunoscuți au distrus „Ușa Imperială”, cunoscută și sub numele de „Ușa Împăratului”, a Hagia Sofia, conform Gazete Duvar.

Consiliul de conducere Fundației pentru Istoria Artei (STD) a anunțat pe contul de Twitter că ușa de o înălțime de șapte metri din stejar și cu un cadru din bronz, a fost deteriorată.


Paznicul nu știe nimic!

Distribuind o fotografie care arată deteriorarea ușii, aceștia au adăugat că agentul de pază de serviciu le-a spus că nu știe despre incident.

Directorii fundației au discutat apoi cu șeful de securitate al Hagia Sofia i-a spus că deteriorarea unui astfel de monument istoric de gradul întâi precum Hagia Sofia a fost o crimă și că autorii săi ar trebui identificați prin imagini de securitate.

Paznicul susține că nu au existat imagini de securitate ale incidentului, că oricum nu a fost mare lucru și că vor repara deteriorarea ușii. 

”Nu rămâneți tăcuți!”

Când directorii au spus că vor duce problema unui procuror pentru găsirea infractorilor, ofițerul i-a acuzat că sunt „spioni intenționați” și „vreau să provoace o scenă”.

„Noi nu vom accepta niciodată că o astfel de persoană este responsabilă pentru Hagia Sofia, una dintre cele mai importante lucrări de arhitectură din lume. Vom depune plângeri separate atât pentru a-i identifica pe cei care au avariat ușa istorică, cât și pentru a-l îndepărta pe acest ofițer din serviciu. Vă rog să nu rămâneți tăcuți în legătură cu acest incident. Cerem  o anchetă să fie lansată cât mai curând posibil”, susțini directorii fudanției.

În ciuda indignării internaționale, Hagia Sofia, care a servit drept biserică timp de 916 de ani până la cucerirea Istanbulului și o moschee din 1453 până în 1934, aproape jumătate de mileniu, a fost transformată într-o moschee dintr-un muzeu în iulie 2020.

Criticii susțin că decizia președintelui Recep Tayyip Erdoğan de a transforma Hagia Sofia într-o moschee a fost o încercare de a-și consolida puterea în rândul islamiștilor.