sâmbătă, septembrie 30, 2023

Urmările schimbărilor climatice:Alertă maximă: Irma, un ”uragan de o intensitate fără precedent deasupra Atlanticului”

Irma  amenință miercuri Antilele Mici, unde a fost instaurat cod violet de ciclon, dar și Puerto Rico, Insulele Virgine și Florida, unde a fost declarată stare de urgență, informează AFP ”Cu vânturi maxime de 295 km/h în centrul său și rafale de 360 km/h (Irma) constituie un fenomen extrem de periculos”, a anunțat Meteo France marți seara subliniind că uraganul de categoria a 5-a poate fi comparat cu uraganul Gilbert din 1988.

2Pentru insula franco-olandeză Saint Martin și insula franceză Sf. Bartolomeu, serviciul Meteo France a prognozat un ''impact major'', cu valuri care ar putea depăși 12 metri.
Pentru insula franco-olandeză Saint Martin și insula franceză Sf. Bartolomeu, serviciul Meteo France a prognozat un ”impact major”, cu valuri care ar putea depăși 12 metri.

Pentru insula franco-olandeză Saint Martin și insula franceză Sf. Bartolomeu, serviciul Meteo France a prognozat un ”impact major”, cu valuri care ar putea depăși 12 metri.

În mod similar, Meteo France a prognozat ”inundarea majoră a zonelor joase de pe litoral”, orașele Marigot și Grand Case din Saint Martin și Gustavia din Sf. Bartolomeu fiind afectate în mod special miercuri dimineața.

Autoritățile franceze din cele două insule le-au plasat miercuri dimineață sub alertă violet de ciclon, nivel care impune limitarea totală a mobilității populației din cauza riscului ciclonic.

În aceste două insule, precum și în Guadelupa și Martinica, alte două departamente franceze care se prognozează că vor fi afectate de uragan, școlile vor fi închise cel puțin și miercuri, ca și instituțiile publice.

Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie și-a manifestat disponibilitatea de a răspunde la potențialele dezastre, precizează sursa citată.

Trecerea Irma prin Caraibe ar putea afecta sute de mii de copii și familiile lor, potrivit unui comunicat emis de Unicef marți seara, și ar putea provoca „daune devastatoare”.

foto 4 Ricardo-Rossello-mic
Guvernatorul Ricardo Rossello din Puerto Rico a mobilizat Garda Națională și a anunțat deschiderea unor adăposturi unde vor putea fi găzduite peste 63.000 de persoane.

Ochiul uraganului ar trebui să ajungă în Insulele Virgine Britanice, apoi, miercuri seara, să ajungă în Puerto Rico, teritoriu american cu 3,5 milioane de locuitori, unde furtuna se preconizează că va trece la nord de orașul Fajardo și de insulele mici Culebra și Vieques.

Centrul Național al Uraganelor din SUA (NHC) din Miami a prognozat că furtuna va ajunge în Florida sâmbătă, deși traiectoria exactă a Irma rămâne sub observație.

Această nouă amenințare vine într-un moment în care autoritățile din Texas nu au terminat încă de evaluat pagubele lăsate în urmă de uraganul Harvey care a făcut zeci de victime și a produs daune imobile imense, a căror valoare ar putea depăși cu mult pragul de 100 miliarde de dolari.

foto 3 Rick_Scott
Guvernatorul din Florida, Rick Scott, a declarat „urgență” pe tot teritoriul statului său pentru pregătirea în vederea sosirii furtunii, spre sfârșitul săptămânii.Turiștii din Key West, o stațiune balneară foarte populară din Arhipelagul Florida Keys (sudul Floridei), au primit marți ordin de evacuare.

Meteorologii au descris furtuna drept ”potențial catastrofală”, arată și Reuters. Președintele american Donald Trump, acționând la cererea guvernatorului Rick Scott, a aprobat marți o declarație de urgență pentru mobilizarea acordării de asistență în caz de dezastru în Florida, a anunțat Casa Albă.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.