marți, aprilie 12, 2022

UNIVERSITATEA POLITEHNICĂ BUCUREŞTI- EXPOZIŢIE DE INVENŢII ŞI INOVAŢII

O expoziţie de invenţii şi inovaţii realizate de profesori, studenţi şi masteranzi ai Universităţii Politehnica Bucureşti (UPB) a fost vernisată, luni, în clădirea rectoratului acestei instituţii de învăţământ.

„Sunt invenţii aplicabile în zona medicinei, sunt proteze din zona ortopedică (proteze de şold, de cot), sunt câteva dintre invenţiile din zona electronicii, cu prelucrare de voce şi de imagini cu rezultate excepţionale, avem mari invenţii care au câştigat premii la saloanele de inventică de la Geneva, de la Barcelona, din Thailanda de acum o săptămână”, a declarat rectorul UPB, Mihnea Costoiu.

foto 2 mihnea costoiu
Avem mari invenţii care au câştigat premii la saloanele de inventică de la Geneva, de la Barcelona, din Thailanda de acum o săptămână”, a declarat rectorul UPB, Mihnea Costoiu.

El a subliniat că din expoziţie nu lipseşte ultima dintre invenţiile care s-a întors cu marele premiu din Thailanda, de la Salonul Asiatic, şi anume o proteză de cot, despre care a precizat că este deja în lucru la câteva firme.

Costoiu a spus că în expoziţie mai pot fi văzute noi tehnologii aplicabile motoarelor termice şi două dintre materialele noi pe care colegii de la chimie le-au pus pe piaţă anul acesta.

Expoziţia va putea fi vizitată la UPB toată săptămâna aceasta.

„Aici va fi toată această săptămână, după care va fi o expoziţie itinerantă în toate centrele universitare. Colegii noştri din universităţile tehnice Iaşi, Cluj şi Timişoara vor adăuga exponatelor noastre pe cele care vin din fiecare dintre aceste universităţi”, a adăugat Costoiu.

Totodată, a fost lansat volumul „100 de inovatori români”, scos de ICR şi semnat de Sorin Avram, Emanuel Bădescu, Cristian Român şi Mihai Vişinescu (autor coordonator).
Mihnea Costoiu a spus că România are o „remarcabilă cultură tehnică”, „personalităţi excepţionale”, pe care acest volum le prezintă.

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Liliana Ţuroiu, a spus că volumul „100 de inovatori români” îmbină creativitatea culturală cu cea ştiinţifică.

Evenimentul de luni a avut loc în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri şi al celor 200 de ani pe care-i împlineşte UPB în 2018.”Ceea ce lansăm astăzi aici – o lucrare, o expoziţie – vor fi în programul anului 2018 în toate reprezentanţele noastre din străinătate. Evenimentul de astăzi, ‘100 de ani de inventică românească’, se înscrie în manifestările dedicate de ICR Centenarului Marii Uniri (…). Dacă până acum ICR a promovat poate mai mult valorile clasice, de patrimoniu, am lansat către dumneavoastră, către tineri, către mediul academic, universităţi, către conducerile acestor universităţi, mesajul că vom deschide din acest moment poarta către promovarea creativităţii, a performanţei tinerilor, a performanţei academice. Ceea ce lansăm astăzi aici e unul dintre proiectele ce urmează să fie itinerate în străinătate”, a declarat Ţuroiu.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca