vineri, noiembrie 27, 2020

UNIVERSITATEA POLITEHNICĂ BUCUREŞTI- EXPOZIŢIE DE INVENŢII ŞI INOVAŢII

O expoziţie de invenţii şi inovaţii realizate de profesori, studenţi şi masteranzi ai Universităţii Politehnica Bucureşti (UPB) a fost vernisată, luni, în clădirea rectoratului acestei instituţii de învăţământ.

„Sunt invenţii aplicabile în zona medicinei, sunt proteze din zona ortopedică (proteze de şold, de cot), sunt câteva dintre invenţiile din zona electronicii, cu prelucrare de voce şi de imagini cu rezultate excepţionale, avem mari invenţii care au câştigat premii la saloanele de inventică de la Geneva, de la Barcelona, din Thailanda de acum o săptămână”, a declarat rectorul UPB, Mihnea Costoiu.

foto 2 mihnea costoiu
Avem mari invenţii care au câştigat premii la saloanele de inventică de la Geneva, de la Barcelona, din Thailanda de acum o săptămână”, a declarat rectorul UPB, Mihnea Costoiu.

El a subliniat că din expoziţie nu lipseşte ultima dintre invenţiile care s-a întors cu marele premiu din Thailanda, de la Salonul Asiatic, şi anume o proteză de cot, despre care a precizat că este deja în lucru la câteva firme.

Costoiu a spus că în expoziţie mai pot fi văzute noi tehnologii aplicabile motoarelor termice şi două dintre materialele noi pe care colegii de la chimie le-au pus pe piaţă anul acesta.

Expoziţia va putea fi vizitată la UPB toată săptămâna aceasta.

„Aici va fi toată această săptămână, după care va fi o expoziţie itinerantă în toate centrele universitare. Colegii noştri din universităţile tehnice Iaşi, Cluj şi Timişoara vor adăuga exponatelor noastre pe cele care vin din fiecare dintre aceste universităţi”, a adăugat Costoiu.

Totodată, a fost lansat volumul „100 de inovatori români”, scos de ICR şi semnat de Sorin Avram, Emanuel Bădescu, Cristian Român şi Mihai Vişinescu (autor coordonator).
Mihnea Costoiu a spus că România are o „remarcabilă cultură tehnică”, „personalităţi excepţionale”, pe care acest volum le prezintă.

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Liliana Ţuroiu, a spus că volumul „100 de inovatori români” îmbină creativitatea culturală cu cea ştiinţifică.

Evenimentul de luni a avut loc în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri şi al celor 200 de ani pe care-i împlineşte UPB în 2018.”Ceea ce lansăm astăzi aici – o lucrare, o expoziţie – vor fi în programul anului 2018 în toate reprezentanţele noastre din străinătate. Evenimentul de astăzi, ‘100 de ani de inventică românească’, se înscrie în manifestările dedicate de ICR Centenarului Marii Uniri (…). Dacă până acum ICR a promovat poate mai mult valorile clasice, de patrimoniu, am lansat către dumneavoastră, către tineri, către mediul academic, universităţi, către conducerile acestor universităţi, mesajul că vom deschide din acest moment poarta către promovarea creativităţii, a performanţei tinerilor, a performanţei academice. Ceea ce lansăm astăzi aici e unul dintre proiectele ce urmează să fie itinerate în străinătate”, a declarat Ţuroiu.

Turcia: Un taximetrist a folosit un manechin pentru distanțare socială

Un șofer de taxi din provincia de nord-vest Düzce și-a pus un manechin pe scaunul din dreapta, pentru a impune distanțarea socială cu clienții,

Tinerii voluntari din București au plantat copaci în Prahova

Organizația ADVU, împreună cu Asociația “ Se poate” și Down Plus București au derulat un proiect, în cadrul căruia tinerii au plantat copaci în județul Prahova.

Turcia: Tânără paralizată condamnată la 6 ani închisoare pentru terorism

O tânără a fost condamnată la șase ani, trei luni de închisoare pentru presupusa apartenență la o organizație teroristă, în ciuda faptului are mâinile și picioarelor paralizate de la naștere.

Membru al Consiliului Suprem din Turcia a demisionat

Președintele Consiliului Suprem din Turcia a anunțat că a demisionat într-o postare pe contul său de Twitter, pe 24 noiembrie.

COVID-19: Turcia în Top 3 la numărul de infectați

Turcia a devenit cea de-a treia țară cu cel mai număr de cazuri noi de infectați cu COVID-19, relatează Duvar English.

Turcia: Peste 4 milioane de tineri nu au acces la educație

Peste patru milioane de tineri nu au acces la educația în Turcia, după ce guvernul turc a decis închiderea școlile până la sfârșitul anului, a declarat Feray Aytekin Aydoğan, președintele sindicatului turc Eğitim-Sen, citat de Duvar English.

COVID-19: Edilul Istanbulului anunță 201 decedați. Ministrul sănătății 153.” Ce ar trebui să fac? Ar trebui să tac?”

Primarul din Istanbul, Ekrem İmamoğlu a replicat criticilor legate de contestarea numărul oficial al infectaților cu COVID-19 anunțate de Ministerul Sănătății, relatează Duvar English.

COVID-19: Mii de cetăți turci s-au oferit pentru vaccinul din China

Mii de cetățeni au solicitat deja să participe la testele pentru vaccinul COVID-19 dezvoltat de China, a declarat ministrul sănătății.