O expoziţie de invenţii şi inovaţii realizate de profesori, studenţi şi masteranzi ai Universităţii Politehnica Bucureşti (UPB) a fost vernisată, luni, în clădirea rectoratului acestei instituţii de învăţământ.
„Sunt invenţii aplicabile în zona medicinei, sunt proteze din zona ortopedică (proteze de şold, de cot), sunt câteva dintre invenţiile din zona electronicii, cu prelucrare de voce şi de imagini cu rezultate excepţionale, avem mari invenţii care au câştigat premii la saloanele de inventică de la Geneva, de la Barcelona, din Thailanda de acum o săptămână”, a declarat rectorul UPB, Mihnea Costoiu.
El a subliniat că din expoziţie nu lipseşte ultima dintre invenţiile care s-a întors cu marele premiu din Thailanda, de la Salonul Asiatic, şi anume o proteză de cot, despre care a precizat că este deja în lucru la câteva firme.
Costoiu a spus că în expoziţie mai pot fi văzute noi tehnologii aplicabile motoarelor termice şi două dintre materialele noi pe care colegii de la chimie le-au pus pe piaţă anul acesta.
Expoziţia va putea fi vizitată la UPB toată săptămâna aceasta.
„Aici va fi toată această săptămână, după care va fi o expoziţie itinerantă în toate centrele universitare. Colegii noştri din universităţile tehnice Iaşi, Cluj şi Timişoara vor adăuga exponatelor noastre pe cele care vin din fiecare dintre aceste universităţi”, a adăugat Costoiu.
Totodată, a fost lansat volumul „100 de inovatori români”, scos de ICR şi semnat de Sorin Avram, Emanuel Bădescu, Cristian Român şi Mihai Vişinescu (autor coordonator).
Mihnea Costoiu a spus că România are o „remarcabilă cultură tehnică”, „personalităţi excepţionale”, pe care acest volum le prezintă.
Evenimentul de luni a avut loc în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri şi al celor 200 de ani pe care-i împlineşte UPB în 2018.”Ceea ce lansăm astăzi aici – o lucrare, o expoziţie – vor fi în programul anului 2018 în toate reprezentanţele noastre din străinătate. Evenimentul de astăzi, ‘100 de ani de inventică românească’, se înscrie în manifestările dedicate de ICR Centenarului Marii Uniri (…). Dacă până acum ICR a promovat poate mai mult valorile clasice, de patrimoniu, am lansat către dumneavoastră, către tineri, către mediul academic, universităţi, către conducerile acestor universităţi, mesajul că vom deschide din acest moment poarta către promovarea creativităţii, a performanţei tinerilor, a performanţei academice. Ceea ce lansăm astăzi aici e unul dintre proiectele ce urmează să fie itinerate în străinătate”, a declarat Ţuroiu.