marți, aprilie 23, 2024

”Ungaria periclitează valorile democratice” – declară Parlamentul European

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a denunţat miercuri periclitarea valorilor democratice de către Ungaria şi a cerut Comisiei Europene să reacţioneze prin lansarea aşa-numitei proceduri a articolului 7, transmit AFP, Reuters şi dpa.

Această procedură a fost lansată de Comisia Europeană contra Poloniei în decembrie anul trecut.

Raportul Sargentini: Înainte de prezentarea în plenul parlamentului, raportul a fost discutat și votat în comisia de specialitate – LIBE (Committee on Civil Liberties, Justice, and Home Affairs), scorul înregistrat fiind de 37 voturi ”pentru” și 19 ”împotrivă”. De precizat că singurul român din comisie, Maria Grapini, a votat pentru adoptare.
Raportul Sargentini: Înainte de prezentarea în plenul parlamentului, raportul a fost discutat și votat în comisia de specialitate – LIBE (Committee on Civil Liberties, Justice, and Home Affairs), scorul înregistrat fiind de 37 voturi ”pentru” și 19 ”împotrivă”. De precizat că singurul român din comisie, Maria Grapini, a votat pentru adoptare.

Cu 448 voturi pentru, 197 voturi contra şi 48 de abţineri, eurodeputaţii au adoptat raportul elaborat de eurodeputata ecologistă Judith Sargentini, aceasta fiind prima dată când co-legislativul UE cere activarea aşa-numitei proceduri a articolului 7 (al Tratatului de la Lisabona) împotriva unui stat membru al Uniunii Europene. Raportul Sargentini detaliază o listă lungă de ‘îngrijorări’ referitoare la încălcarea libertăţilor şi valorilor UE în presă, în sânul universităţilor, împotriva minorităţilor, a migranţilor, dar şi în materie de corupţie şi de independenţă a justiţiei.

În dezbaterea consacrată situaţiei din Ungaria şi desfăşurate marţi în plenul PE, premierul ungar Viktor Orban a subliniat că raportul Sargentini „insultă Ungaria şi insultă onoarea naţiunii ungare”.

„Spuneţi nici mai mult nici mai puţin decât că poporul ungar nu poate decide singur ce este în propriul interes. Credeţi că ştiţi mai bine ce vrea poporul ungar”, a acuzat Orban, explicând că deciziile Ungariei sunt luate de alegători, la alegerile legislative.

Reacția premerului Ungariei nu s-a lăsat așteptată...După votul din comisie, premierul Ungariei a declarat că Bruxelles-ul doreşte să se exercite presiuni asupra țării sale, pentru ca Budapesta să-şi schimbe poziţia cu privire la imigraţie. “Dar după ce electoratul din Ungaria a decis asupra acestui subiect, nu mai avem ce discuta”, a spus Viktor Orban.
Reacția premerului Ungariei nu s-a lăsat așteptată…După votul din comisie, premierul Ungariei a declarat că Bruxelles-ul doreşte să se exercite presiuni asupra țării sale, pentru ca Budapesta să-şi schimbe poziţia cu privire la imigraţie. “Dar după ce electoratul din Ungaria a decis asupra acestui subiect, nu mai avem ce discuta”, a spus Viktor Orban.

Mai mult, a denunţat premierul ungar, raportul Sargentini foloseşte standarde duble, constituie un „abuz de putere” şi modul de aprobare a acestuia încalcă tratatul de bază al UE. El a recunoscut că Budapesta are vederi „radical” diferite faţă de migraţie, dând însă asigurări că guvernul său nu ar „merge niciodată atât de departe încât să-i reducă la tăcere pe cei care nu sunt de acord”.

„Ungaria nu va ceda în faţa şantajului”, a insistat premierul ungar, ci „îşi va apăra graniţele şi valorile europene ale democraţiei”. „Chiar şi de dumneavoastră, dacă va fi necesar”, a menţionat Viktor Orban în faţa eurodeputaţilor.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org