miercuri, aprilie 24, 2024

UNGARIA, DE NECLINTIT ÎN PROBLEMA MIGRAȚIEI

Ungaria a notificat oficial marţi Organizaţia Naţiunilor Unite în legătură cu decizia sa de a se retrage din procesul de adoptare a Pactului mondial al ONU cu privire la migraţie, a anunţat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, citat de MTI.

A devenit clar că diferenţele dintre poziţia Ungariei cu privire la migraţie şi abordarea pe care o are ONU sunt ireconciliabile, a declarat ministrul de externe ungar în cadrul unei conferinţe de presă, insistând că ţara sa „îşi va menţine poziţia şi niciun pact global nu poate schimba acest lucru”.

În timp ce potrivit ONU migraţia este inevitabilă, benefică şi trebuie susţinută, Budapesta o consideră un pericol pentru Ungaria şi pentru Europa şi susţine oprirea ei, a precizat Szijjarto.

Ministrul de externe ungar a mai explicat că Pactul mondial al ONU cu privire la migraţie stipulează între altele ca obiectiv luarea de măsuri împotriva traficanţilor de persoane, care însă, a afirmat el, ar avea efect contrar celui scontat. Un document care încurajează migraţia nu va face decât să-i avantajeze pe traficanţi, întrucât aceştia vor putea convinge şi mai mulţi oameni să plece din ţările lor, spunându-le că vor fi acceptaţi în baza pactului mondial, a apreciat Szijjarto.

Poziţia Ungariei este că ar fi nefiresc să se schimbe populaţia continentului şi că în schimb ar trebui făcute eforturi globale pentru a opri migraţia, a punctat ministrul.

Peter Szijjarto a mai menţionat că pactul privind migraţia cuprinde şi unele obligaţii pe care Ungaria nu este dispusă să şi le asume, cum ar fi organizarea de sesiuni de pregătire pentru migranţi, posibilitatea ca ONG-urile să-i ajute pe migranţi să formuleze plângeri, creşterea capacităţilor de primire şi abordarea traversării frontierei ca pe o chestiune care ţine de drepturile omului şi nu de securitate.

Ungaria a introdus „măsuri exact contrare” pentru a apăra securitatea cetăţenilor, a adăugat ministrul de externe ungar.

Statele membre ale ONU au aprobat la 13 iulie – cu excepţia SUA – crearea unui Pact mondial neconstrângător privind migraţia. Pactul va fi aprobat în mod oficial cu ocazia unei conferinţe internaţionale ce va avea loc în Maroc, la mijlocul lunii decembrie.

Documentul de 25 de pagini, a cărui negociere s-a întins pe durata a 18 luni, include o serie de principii (apărarea drepturilor omului, a drepturilor copiilor, recunoaşterea suveranităţii naţionale ş.a.) şi cuprinde un catalog de măsuri care să ajute ţările să facă faţă migraţiilor: îmbunătăţirea informării, măsuri pentru mai buna integrare a migranţilor, schimb de expertiză ş.a.

SUA s-au retras la sfârşitul lui 2017 din procesul de elaborare a Pactului, afirmând că acesta conţine prevederi ce contravin politicii preşedintelui Donald Trump în domeniul imigraţiei.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.