joi, aprilie 18, 2024

UNESCO. Moştenirea culturală a umanităţii: Nimrod

Cetatea antică Nimrod (Irak), vandalizată de gruparea Statul Islamic, a suferit distrugeri „considerabile”, potrivit unei misiuni UNESCO de evaluare, care pledează pentru măsuri urgente pentru salvarea a ceea ce a mai rămas din acest sit.

UNESCO dorește salvarea de urgență a sitului Nimrod, vandalizat de gruparea Statul Islamic

 

„Structurile construite și basoreliefurile au suferit distrugeri considerabile în urma unor explozii și atacuri cu buldozere” comise de jihadiști, semnalează Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) într-un comunicat dat publicității la sfârșitul vizitei efectuate de experți. Experții pledează pentru luarea unor măsuri de urgență care să permită „protecția fizică imediată a sitului”, în scopul de a asigura documentarea detaliată și a preveni jefuirea a ceea ce a mai rămas.IRAQ-ARCHEOLOGY-CONFLICT-JIHADIST-FILES-G3K23P053.1

„Este vital pentru poporul irakian. Este esențial pentru securitatea și stabilitatea din regiune. Este important pentru istoria omenirii”, a spus directorul general al UNESCO, Irina Bokova.

 Situl fusese recucerit de forțele irakiene la mijlocul lunii noiembrie, după doi ani de la cucerirea lui de către gruparea Statul Islamic.

În martie 2015, imagini video și prin satelit îi arătau pe jihadiști distrugând cu buldozerul, târnăcopul sau explozibili unele monumente, printre care Templul Nabu, vechi de 2.800 de ani și dedicat zeului mesopotamian al înțelepciunii și scrisului. Acțiuni de reabilitare pe termen mai lung vor fi prezentate de UNESCO în cadrul unei conferințe internaționale privind patrimoniul cultural din zonele eliberate din Irak, care va avea loc la sediul organizației, la Paris, în zilele de 23 și 24 februarie 2017

http://culturebox.francetvinfo.fr/patrimoine/appel-de-l-unesco-pour-sauver-la-cite-antique-irakienne-de-nimrod-250203

 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.