Cetatea antică Nimrod (Irak), vandalizată de gruparea Statul Islamic, a suferit distrugeri „considerabile”, potrivit unei misiuni UNESCO de evaluare, care pledează pentru măsuri urgente pentru salvarea a ceea ce a mai rămas din acest sit.
UNESCO dorește salvarea de urgență a sitului Nimrod, vandalizat de gruparea Statul Islamic
„Structurile construite și basoreliefurile au suferit distrugeri considerabile în urma unor explozii și atacuri cu buldozere” comise de jihadiști, semnalează Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) într-un comunicat dat publicității la sfârșitul vizitei efectuate de experți. Experții pledează pentru luarea unor măsuri de urgență care să permită „protecția fizică imediată a sitului”, în scopul de a asigura documentarea detaliată și a preveni jefuirea a ceea ce a mai rămas.
„Este vital pentru poporul irakian. Este esențial pentru securitatea și stabilitatea din regiune. Este important pentru istoria omenirii”, a spus directorul general al UNESCO, Irina Bokova.
Situl fusese recucerit de forțele irakiene la mijlocul lunii noiembrie, după doi ani de la cucerirea lui de către gruparea Statul Islamic.
În martie 2015, imagini video și prin satelit îi arătau pe jihadiști distrugând cu buldozerul, târnăcopul sau explozibili unele monumente, printre care Templul Nabu, vechi de 2.800 de ani și dedicat zeului mesopotamian al înțelepciunii și scrisului. Acțiuni de reabilitare pe termen mai lung vor fi prezentate de UNESCO în cadrul unei conferințe internaționale privind patrimoniul cultural din zonele eliberate din Irak, care va avea loc la sediul organizației, la Paris, în zilele de 23 și 24 februarie 2017