vineri, aprilie 26, 2024

Un robot pe Phobos-misiune spaţială

Franţa şi Germania vor colabora la realizarea unui robot mobil destinat misiunii japoneze MMX, care va pleca în 2024 în explorarea lui Phobos, unul dintre cei doi sateliţi ai planetei Marte, a anunţat miercuri CNES, agenţia spaţială franceză, potrivit AFP.

În timp ce micul robot franco-german MASCOT a ajuns miercuri pe suprafaţa unui asteroid aflat la o distanţă de peste 300 de milioane de kilometri de Terrra, în cadrul misiunii japoneze Hayabusa2, agenţiile spaţiale franceză, germană şi japoneză se gândesc deja la misiuni şi mai îndepărtate.

Prevăzută să fie lansată în 2024, MMX (Martian Moons eXploration) este o misiune japoneză ambiţioasă care îşi propune să aducă mostre de pe Phobos. Scopul misiunii este analizarea celor doi sateliţi al planetei Marte, Phobos şi Deimos, pentru a stabili originea acestora, contribuind astfel la o mai bună înţelegere a formării şi evoluţiei sistemului solar.

Misiunea MMX „prevede eliberarea robotului franco-german pe suprafaţa lui Phobos înainte de debarcarea navetei-mamă”, precizează CNES.

Modulul va analiza stratul fin de particule (regolit) şi structura suprafeţei acestui satelit natural al Planetei Roşii în „cele mai mici detalii”. Rolul său va fi optimizarea operaţiunii de asolizare şi de returnare a eşantioanelor colectate în cadrul misiunii MMX.

Acest viitor robot este „urmaşul lui MASCOT”, a declarat pentru AFP Jean-Yves Le Gall, preşedintele CNES. Va însă mai mare („circa un metru pe un metru”), în comparaţie cu MASCOT care este de dimensiunile unei cutii de pantofi (30X30X20 centimetri) şi o masă de 10 kg, a precizat acesta.

Declaraţia comună referitoare la viitoarea colaborare franco-germană pentru realizarea acestui robot a fost semnată miercuri la Bremen (Germania) de către Jean-Yves Le Gall, omologul său din cadrul agenţiei germane DLR, Pascale Ehrenfreund, şi directorul agenţiei japoneze Jaxa, Hiroshi Yamakawa. Aceştia participă la cea de-a 69-a ediţie a Congresului Astronautic Internaţional (IAC).


 


 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.