Muzeul din Bistriţa este o oglindă fidelă a multietnicităţii acestui oraş, burg medieval în care etniile au coexistat de-a lungul secolelor.
Aflat după o substanţială reabilitare şi beneficiind de un manager competent şi recunoscut pe plan naţional în persoan plasticianului Alexandru Gavrilaş, muzeul se pregăteşte acum de un nou start.
Proiectul ”Concept de amenajare, funcționare și revitalizare a unor spații interioare și curții Muzeului Județean Bistrița-Năsăud” a fost depus prin programul ”Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural”, finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014(fonduri norvegiene) iar Consiliul Judeţean a depus ulterior cererea de finanțare.Valoarea totală a proiectului este de 6,2 milioane lei, aproape 1,5 milioane euro.
„Proiectul vizează măsuri de renovare ale unor porţiuni din Corpul A şi reamenajarea curţii interioare, din perspectiva creării unei noi imagini a muzeului, care să capete un rol mai activ în raport cu comunitatea locală şi să aibă o atractivitate sporită. Printr-o suită de măsuri de dotare şi modernizare, se pune mai bine în valoare patrimoniul cultural existent, se consolidează calitatea muzeului de reper important în turismul cultural şi istoric, îmbunătăţeşte imaginea muzeului, utilizând soluţii inovative preluate din experienţa internaţionale şi integrate şi adaptate potrivit specificului Muzeului Judeţean.”
Aşadar un proiect cultural major, posibil şi prin susţinerea Ministerului Culturii, a Consiliului Judeţean BN, un muzeu transilvănean dens şi amenajat cu înţelepciune şi ştiinţă de carte. Directorul Muzeului, Corneliu Gaiu, doctor în istorie, ne-a plimbat prin sălile muzeului inclusiv prin expoziţiile temporare.
Istoricul muzeului este unuul bogat: la 1 octombrie 1950 a luat fiinţă Muzeul de istorie Bistriţa, nucleul actualului Muzeu Judeţean, având sediul în fosta clădire a Bisericii minoriţilor (sec. al XIII-lea). Secţiilor de arheologie şi istorie li s-au adăugat cele privind arta populară, ştiinţele naturii, artele plastice. În 1986 toate secţiile muzeului au fost reunite în actuala locaţie de pe str. General Grigore Bălan, clădirea fostei cazarme a Regimentului 63 Infanterie (sec. al XIX-lea), fiind inaugurat astfel Complexul Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud. Finele lunii aprilie înseamnă pentru Bistriţa Năsăud
ceremonia de inaugurare a Muzeului care va fi onorată prin prezenţa Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Ionuţ Vulpescu şi a Secretarului de Stat la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Alexandru Pugna.
Alexandru Gavrilaş este managerului întregului Complex Muzeal care cuprinde pe lângă Muzeul Bistriţa şi alte spaţii: Casa Argintarului, Casa de sub poartă (săsească),biserici, o peşteră şi alte spaţii muzeale.
Un conglomerat cultural de o valoare imensă şi care găseşte în spiritul lui managerial, în intelectualul de fineţe care este, în omul hotărât şi organizat, un vector esenţial în promovare şi afirmare culturală, naţională, europeană. (C.Lorinţiu)