Zaman Romania

Un miliard de dolari blocaţi la transfer spre Turcia dintr-o bancă americană. Suspiciunile FinCEN de „spălare de bani”.

O mişcare bancară petrecută ieri la Banca Americană ,,The Bank Of New York Mellon” conţine sâmburele unei posibile revelaţii esenţiale. Banca americană (confrom unor surse dinNew York şi din Istanbul) a blocat un transfer bancar către Turcia de circa un miliard de dolari.

În articolul publict de ziaristul Ilhan Tanir,se menţionează că proprietarul acestor bani este o persoană originară din Turcia și care ar fi şi proprietarul unei bănci din Cipru. Nu s-a amintit suma exactă și adresa din Turcia unde ar trebui transferați acești bani. Blocarea acestui transfer important către Turcia, a tensionat piațele financiare.

Conform unor surse de provenienţă Washington Point (este apropiată de intsituțiile financiare SUA) , instituția care a împiedicat transferul bancar estechiar Instituția de Crimă Financiară de la Departamentul de Trezorerie al SUA sau Fin CEN.

FinCEN, este o instituție de control superior financiar care aparține de Trezorerie al SUA și se ocupă cu combaterea spălării de bani utilizarea finanțării ilegale. Banca New York Mellon este o companie publică.

Transferul este suspectat ca fiind o operaţiune de spălare de bani , ca atare banca americană a blocat aproape 1 miliard de dolari: Transfer către Turcia dinBanca Americană ,,The Bank Of New York Mellon”

Rămâne de văzut cui urmau să îi revină aceşti bani în Turcia , iar opinia publică are deja suspiciunile ei… Ipoteza ca aceşti bani să facă parte din uriaşa avere a apropiaţilor preşedintelui turc este foarte des evocată mai ales din pricina faptului că, inclusiv astăzi Ministrul de Finanţe din Guvernul turc a declarat că, oricine reîntoarce bani în ţară nu va fi nici chestionat, nici inculpat, şi că nu contează dacă persoana respectivă i-a dobândit legal sau ilicit!