sâmbătă, aprilie 20, 2024

Un judecător german demisionează de la Haga, invocând ingerinţa politică

Un judecător cu funcţie înaltă a demisionat din instanţele internaţionale ale ONU de la Haga, invocând ingerinţa politică „şocantă” a Casei Albe şi Turciei. Christoph Flügge, magistrat german, a afirmat că SUA au ameninţat judecătorii după demersurile făcute în vederea examinării conduitei militarilor americani din Afganistan, potrivit The Guardian, citat de Rador.

Christoph Flügge,
Christoph Flügge

Guvernul Turciei făcuse anterior afirmaţii „nefondate” pentru a pune capăt mandatului unui magistrat turc din instanţa ONU numită International Residual Mechanism for Criminal Tribunals, cu complicitatea ONU, a susţinut el.

Aydın Sefa Akay a fost debarcat ca urmare a arestării sale, fiind ulterior eliberat, pentru presupuse legături cu clericul Fethullah Gülen aflat în SUA şi pe care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îl învinuieşte de tentativa de lovitură de stat eşuată.

„Turcia şi-a folosit veto-ul împotriva judecătorului Akay”, a spus Flügge. „Noi, ceilalţi judecători, am protestat imediat. Dar cu toate acestea, mandatul lui nu a mai fost prelungit de secretarul general al ONU. Şi cu asta, el s-a dus.”

Flügge, care a fost judecător permanent în Tribunalul Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie (ICTY) din 2008, a spus ziarului german Die Zeit că în urma evoluţiilor a ajuns la concluzia că „lumea diplomatică” nu vede nicio valoare în justiţia independentă.

El a avertizat că faptul că ONU închide ochii la intervenţia Turciei a creat un precedent periculos.

„Fiecare incident în care independenţa justiţiei este încălcată este excedentar”, a spus el. „Acum avem acest caz şi toată lumea îl poate invoca pe viitor. Toţi vor putea spune: ‘Aţi permis Turciei să facă asta’. Acesta este un păcat originar. Nu poate fi reparat.”

Flügge a spus că atitudinea administraţiei SUA faţă de Curtea Penală internaţională de la Haga a pus în evidenţă pericolul.

„John Bolton, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui SUA, a ţinut un discurs în septembrie anul trecut în care a prevestit moartea Curţii Penale Internaţionale”, a spus el.

„Dacă aceşti judecători interferează în preocupările interne ale SUA sau anchetează cetăţeni americani, el a spus că guvernul american va face tot posibilul pentru a se asigura că aceşti judecători nu vor mai avea voie să călătorească în SUA – şi că eventual ei vor fi urmăriţi penal. Consilierul pentru securitate american a ţinut discursul într-un moment în care Haga plănuia să înceapă ancheta preliminară asupra soldaţilor americani care fuseseră acuzaţi că au torturat oameni în Afganistan. Ameninţările americane la adresa judecătorilor internaţionali arată clar noul climat politic. Este şocant. Nu am mai auzit niciodată o astfel de ameninţare.”

Flügge a spus că magistraţii de la curte au fost „stupefiaţi” că „SUA ar putea desfăşura o astfel de artilerie grea”. „Este în concordanţă cu noua linie americană: ‘Noi suntem Numărul 1 şi noi ne plasăm deasupra legii”, a spus el.

Magistrat ONU ce judeca crime de razboi la Haga, condamnat in Turcia la 7 ani si 6 luni de inchisoare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.