joi, aprilie 25, 2024

Un elev din Romania- castigatorul marelui premiu la un concurs organizat de NASA

Elevii romani au castigat si anul acesta premii importante la consursul organizat de NASA. Tudor Coman, elev in clasa a VIII a la Liceul International de Informatica din Bucuresti a castigat premiul intai la categoria individual. Premiul doi, la aceeasi categorie, a revenit colegei sale, Eliza Constantinescu, eleva in clasa a VII a la aceeasi scoala.

nasa 4Tudor Coman a participat cu un proiect numit Tharros, in care  a conceput detaliile unei baze în spațiu pentru minim 10000 de oameni. El a făcut o cercetare detaliată privind proiecția de radiații, resurse miniere  spațiale, surse de energie în spațiu, sistem de susținere a vieții și a făcut, de asemenea, un model 3D al bazei sale.

„Oamenii au avut întotdeauna dorința de a explora mai mult decât ceea ce a fost descoperit. Acest lucru ajutat la dezvoltarea de noi tehnologii și la aflarea mai multor lucruri despre lumea înconjurătoare. Unul dintre motivele pentru a construi o colonie in spațiu este acela că toate cunoștințele dobândite prin construcția acestei colonii i-ar  putea face pe oameni să înțeleagă mai bine spațiu..“, sustine Tudor in proiectul sau.

Proiectul Elizei Constantinescu, Lizartis, se concentrează pe extinderea în spațiu și aterizarea primei colonii pe orbita joasa a Pamantului.

nasa 1

„Rasa umană se extinde în ultima perioadă de timp. Oamenii vor avea nevoie de noi terenuri, unde  să plece și să se dezvolte. O așezare in spațiu ar fi mult mai avantajoasa decât să distrugă încet biosfera Pământului. Omenirea a avut întotdeauna tendința să se extindă, așa că de ce nu pentru a merge la nivelul următor și să încerce să se extindă în spațiu? ” , sustine Eliza.

În acest an, s-au inscris in concurs  1500 de proiecte, trimise de la aproximativ 6000 de studenți din întreaga lume, inclusiv India, Statele Unite, România, Brazilia, Canada, Taiwan, Columbia, Pakistan, Japonia, Rusia, Thailanda, Turcia, China, Hong Kong.

nasa 2

Alaturi de  Tudor Coman si Eliza Constantinescu de la ICHB, au mai participat la aceasta competitie si elevi de la alte scoli  din România, care au  obtinut rezultate bune si foarte bune. Echipa ,,Floare de colt,, din Constanta a luat locul intai la clasa a Xa, iar echipa, Newt,,  din Brasov a castigat premiul intai la clasa a VII a.

Acest concurs a debutat în 1994, fiind organizat de  NASA Ames Research Center, San Jose State University, și Societatea Spațială Națională (NSS). Este destinat elevilor de până la clasa a 12 -a (18 ani), de oriunde din lume.

Concursul  este despre crearea unei colonii in spațiu, în care minimum 10000 de oameni vor locui permanent. Studenții sunt obligați să pregătească un document imprimat de aproximativ 100 de pagini, inclusiv toate detaliile unei așezări in spațiu.

Elevii castigatori  au ocazia de a participa Conferința Internațională de Dezvoltare Spațială, care va avea loc în St Louis, Statele Unite ale Americii între 25-29 mai.

 

 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org