vineri, martie 31, 2023

Un elev din Romania- castigatorul marelui premiu la un concurs organizat de NASA

Elevii romani au castigat si anul acesta premii importante la consursul organizat de NASA. Tudor Coman, elev in clasa a VIII a la Liceul International de Informatica din Bucuresti a castigat premiul intai la categoria individual. Premiul doi, la aceeasi categorie, a revenit colegei sale, Eliza Constantinescu, eleva in clasa a VII a la aceeasi scoala.

nasa 4Tudor Coman a participat cu un proiect numit Tharros, in care  a conceput detaliile unei baze în spațiu pentru minim 10000 de oameni. El a făcut o cercetare detaliată privind proiecția de radiații, resurse miniere  spațiale, surse de energie în spațiu, sistem de susținere a vieții și a făcut, de asemenea, un model 3D al bazei sale.

„Oamenii au avut întotdeauna dorința de a explora mai mult decât ceea ce a fost descoperit. Acest lucru ajutat la dezvoltarea de noi tehnologii și la aflarea mai multor lucruri despre lumea înconjurătoare. Unul dintre motivele pentru a construi o colonie in spațiu este acela că toate cunoștințele dobândite prin construcția acestei colonii i-ar  putea face pe oameni să înțeleagă mai bine spațiu..“, sustine Tudor in proiectul sau.

Proiectul Elizei Constantinescu, Lizartis, se concentrează pe extinderea în spațiu și aterizarea primei colonii pe orbita joasa a Pamantului.

nasa 1

„Rasa umană se extinde în ultima perioadă de timp. Oamenii vor avea nevoie de noi terenuri, unde  să plece și să se dezvolte. O așezare in spațiu ar fi mult mai avantajoasa decât să distrugă încet biosfera Pământului. Omenirea a avut întotdeauna tendința să se extindă, așa că de ce nu pentru a merge la nivelul următor și să încerce să se extindă în spațiu? ” , sustine Eliza.

În acest an, s-au inscris in concurs  1500 de proiecte, trimise de la aproximativ 6000 de studenți din întreaga lume, inclusiv India, Statele Unite, România, Brazilia, Canada, Taiwan, Columbia, Pakistan, Japonia, Rusia, Thailanda, Turcia, China, Hong Kong.

nasa 2

Alaturi de  Tudor Coman si Eliza Constantinescu de la ICHB, au mai participat la aceasta competitie si elevi de la alte scoli  din România, care au  obtinut rezultate bune si foarte bune. Echipa ,,Floare de colt,, din Constanta a luat locul intai la clasa a Xa, iar echipa, Newt,,  din Brasov a castigat premiul intai la clasa a VII a.

Acest concurs a debutat în 1994, fiind organizat de  NASA Ames Research Center, San Jose State University, și Societatea Spațială Națională (NSS). Este destinat elevilor de până la clasa a 12 -a (18 ani), de oriunde din lume.

Concursul  este despre crearea unei colonii in spațiu, în care minimum 10000 de oameni vor locui permanent. Studenții sunt obligați să pregătească un document imprimat de aproximativ 100 de pagini, inclusiv toate detaliile unei așezări in spațiu.

Elevii castigatori  au ocazia de a participa Conferința Internațională de Dezvoltare Spațială, care va avea loc în St Louis, Statele Unite ale Americii între 25-29 mai.

 

 

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

Erdogan a promis creștere a salariului minim în iulie. Prețurile la gaz și curent vor scădea

Turcia a majorat salariul minim cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (444 dolari) în prima lună a anului 2023. În iulie 2022, salariul minim a crescut cu 30% pentru a doua oară în 2022, în fața inflației ridicate.

190 de miliarde de vânzări către străini: Cumpărarea unei case în Turcia a devenit un vis pentru cetățeni

Deputatul CHP İzmir, Özcan Purçu a înaintat o întrebare către Ministeru Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice cu privire la vânzarea de locuințe către străini.

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.