vineri, martie 29, 2024

UN APEL NOU DIN PARTEA SUA: „SĂ ÎNCHIDEM UN CONSULAT AL TURCIEI”

Un renumit think-tank a organizat un panel la Institutul Brookings având drept subiect  relațiile Turciei cu SUA. La această confruntare de idei au fost prezenți fostul ambasador american la Ankara Eric Edelman, experții Brookings Kemal Kirişci și Amanda Sloat și expertul în comerț al Academiei Transatlantice, Stephen Szabo.

La Washington, fostul ambasador al SUA la Ankara, Eric Edelman, este considerat ua dintre personalităţile avizate care se exprimă competent referitor la politica din Turcia. La această reuniune Edelman a propus sancțiuni împotriva Turciei :  „Să închidem și consulatul Turciei cum l-am închis pe cel al Rusiei“a spus el.

,,ÎNTĂRÂTĂ ANTI-AMERICANISMUL”

Conform unei publicații a ziarului ,,Vocea din SUA”, Edelman a declarat că președintele AKP, Tayyip Erdogan, practică  o „diplomație a ostaticilor ” îndreptată împotriva Americii, dând exemplu arestarea  preotului Andrew Burson și a funcționarilor Consulatului American.

Edelman a precizat : În special, folosindu-se de prietenii apropiați și de mass-media pe  care o deține, Erdogan întărâtă anti-americanismul. De când AKP a venit la putere, din motivul că Turcia este un aliat important al Americi, administrația SUA a închis ochii la unele probleme în ceea ce privește statul de drept și drepturile omului. Daca America acționează ca un aliat cu Turcia, atunci și Turcia, de asemenea o să înceapă să acționeze ca un aliat.”

Edelman a mai adăugat că, pentru a da un mesaj Turciei și  a pune în presiune anumite probleme, America poate să închidă un consulat al Turciei,, Turcia are o mulțime de Consulate aici. Dacă noi închidem un Consulat… dacă îl închidem pe cel din Los Angeles, o să creeze o mulțime de probleme în jurul președintelui și al Turciei. Cum am făcut Rusiei și kleptocraților.”

KIRIŞÇI: „UNIUNEA EUROPEANĂ A GREȘIT”

Expertul Brooking, Kemal Kirişci, a vorbit despre relațiile Turciei cu UE, precizând că efectul UE este mai mare decât al SUA, asupra Turciei. Kirisci a mai precizat că, în special în domeniul economic, Turcia este în relații foarte intense cu UE, 40 la suta din exporturile Turciei sunt către Europa și că 2 din 3  din investitorii străinii vin în Turcia. De asemenea, Kirișci a precizat că Uniunea Vamală din Turcia a făcut o mare greșeală prin decizia de a îngheța cele opt titluri a negocierilor cu UE  la extinderea acesteia pentru a include Republica Cipru.

„RELAȚIILE TREBUIE  GÂNDITE DINCOLO DE ERDOGAN”

Un alt expert, Amanda Szabo, a subliniat importanța Germaniei în afacerile turco-europene. Szabo a atras atenția asupra necesității unei perspective mult mai largi precizând că  „politica Germaniei față de Turcia nu este posibilă,”  potrivit lui Erdogan. „Erdogan poate câștiga sau pierde alegerile” a precizat ea. În toate țările occidentale, Turcia ar trebui să se concentreze pe punerea în aplicare a statului de drept; este mult mai ușor de menținut relațiile executive cu o Turcei în NATO, decât menținerea unor relații cu o Turcei în exteriorul NATO.

SURSA: https://www.amerikaninsesi.com/a/eski-amerikali-buyukelci-turkiyenin-abddeki-bir-konsoloslugunu-kapatalim/4317039.html

 

 

 

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.