vineri, aprilie 26, 2024

Turnură recentă pe teritoriul „Ramurii de măslin”. Intrarea combatanţilor proregim în enclava Afrin.

Combatanţi proregim au intrat marţi în enclava Afrin, regiune din nord-vestul Siriei unde armata turcă a lansat în urmă cu o lună o ofensivă împotriva unei miliţii kurde, apărând acum perspectiva unei escaladări mai ample, informează AFP şi Reuters.

2
„Sute de combatanţi au fost desfăşuraţi în această după-amiază” în zonă, a anunţat Rami Abdel Rahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), un ONG de monitorizare a războiului civil, cu sediul la Londra.

„Forţele populare au intrat în districtul Afrin”, a declarat Rojad Rojava, un responsabil al Apărării kurde din administraţia locală..

Agenţia oficială de presă siriană SANA a indicat luni ca forţele proregim „se vor alătura rezistenţei împotriva agresiunii turce”.

În 2012, după retragerea forţelor proregim, Afrin a devenit prima zonă kurdă din Siria ce a scăpat de sub controlul puterii centrale.

Imediat după ce convoiul de combatanţi – fluturând steaguri siriene şi agitând arme – a intrat în Afrin, mass-media de stat siriene au anunţat că Turcia i-a vizat cu arme de foc. Ofensiva de o lună a Turciei vizează să scoată din Afrin miliţia kurdă YPG, pe care Ankara o vede ca o mare ameninţare la frontiera sa.

cavus
Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a avertizat luni faţă de orice intervenţie a forţelor proguvernamentale siriene alături de miliţiile kurde în Afrin, declarând că ar împiedica Ankara să-şi continue acolo ofensiva.

YPG a salutat sosirea forţelor proguvernamentale – care includ miliţii aliate cu guvernul preşedintelui Bashar al-Assad, dar nu şi efective ale armatei siriene.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org