vineri, aprilie 26, 2024

Turnirul de Poezie, Cununa de Lauri de la Tomis, ediţia VI, 2016

  Reputata revistă Cafeneaua literară,(Revistă lunară editată de Centrul Cultural Piteşti sub egida Consiliului Local Piteşti şi a Primăriei municipiului Piteşti) condusă de poetul Virgil Diaconu şi beneficiind de o redutabilă echipă de redactori-scriitori (printre care Liliana Rus,Gh.Frangulea,N.Eremia, Ion Pantilie,Denisa Popescu şi Florian Stanciu)dedică spaţii largi Turnirului de Poezie, maifestare literar-culturală recentă dar şi contradicţiilor de breaslă literară din jurul acestui eveniment. Sigur că ele au un rost şi o semnificaţie în interiorul breslei autorilor, breaslă care, de când există la noi, s-a remarcat frecvent prin acest tip de contradicţii,disensiuni care dau până la urmă farmecul ei indicibil.Şi de această dată a fost o poveste cu cântec(şi cu poezie, evident) iar câştigătoarea ediţiei desfaşurate ca de obicei la Neptun-Mangalia a fost „ Echipa compusă din Ioan Barb,Mircea Bârsilă,Liviu Capşa,Virgil Diaconu,Emil Cătălin Neghină, Ioan Radu Văcărescu” .

    O vie polemică s-a creat în jurul aplicării regulamentelor, căci vedeţi bine ,şi poezia are nevoie de „lege”, şi evident orice concurs petrecut pe lumea aceasta are nevoie de „regulament”,altfel nu e concurs,  e festival sau orice altceva.Virgil Diaconu semnează aşadar o foarte atracţioasă cronică a faptelor, purtând de altfel mai multe subtitluri „Un turnir cu două regulamente sau cum se obţine Marele premiu nemeritat „ sau „Ediţia a VI-a a Turnirului de Poezie funcţionează cu două regulamente:cu un regulament pentru clasatul legitim Leo Butnaru,şi cu un alt regulament ,făcut pe loc, pentru Mircea Bârsilă.”Pentru citiorii derutaţi ai ştirii, e bine de ştiut că totul a pornit de la menţiunea din regulament „Poeziile citite nu trebuie să fi fost publicate în volum, altfel vor fi depunctate de juriu”.

     Acum, dincolo de neplăcerile momentului, i-aş invidia pe participanţi, autori în competiţie sau jurizanţi, pentru tinereţea de spirit, capacitatea de a se lăsa prinşi în altfel de dispute colegiale precum şi pentru disponibilitatea de a se dedica acestui turnir ludico-poetic la vreme de vară. N-aş cita nimic aici din „poziţiile exprimate de autori ( opinia lui Ion Tudor Vianu sau a Silviei Bitere, punctul de vedere al lui Mircea Bârsilă sau al lui Corneliu Anton ) tocmai din pricină că „problema” arde încă, e fierbinte!Sunt convinsă că, odată cu trecerea vremii, ea va rămâne de domeniul amintirilor şugubeţe şi memorabile, înscrise prin jurnale şi cărţi de mărturisiri căci din juriu au făcut parte autori importanţi de la la criticii N.Manolescu şi Alex Ştefănescu la Gabriel Chifu, Angelo Mitchievici,Adrian Popescu sau Traian Ştef.

  Peste toate cele, pe coperta revistei de la Argeş, tronează un velier care înaintează pe marea albastră a poeziei  iar în fotografia de pe numărul 8/163, sosită de la Argeş la redacţia noastră, marea pare liniştită.

Cleopatra Lorinţiu

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.