sâmbătă, mai 11, 2024

Turneul Național Imago Mundi 2017

Asociația Culturală ISVOR prezintă cel mai nou proiect al ansamblului Imago Mundi, „Isvor. Constantin Brâncuși”

Evenimentele — ce vor avea loc sâmbătă, 21 octombrie, orele 19.00 la Centrul Multicultural și Educațional Săcele și duminică, 22 octombrie, orele 19:00, la Sala Aula Magna a Universității Transilvania (Strada Iuliu Maniu, nr. 41A) — continuă Turneul Național Imago Mundi 2017, ce se desfășoară în perioada 14 octombrie — 2 noiembrie și cuprinde 10 orașe: București, Săcele, Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara, Sfântu Gheorghe, Câmpina, Deva, Sibiu, Alba Iulia.

Concertul ‘Isvor. Constantin Brâncuși’ este dedicat marelui sculptor român, din a cărui viață și operă este inspirat; este o reinterpretare — vizuală și sonoră — a lumii lui Brâncuși: de la cea gorjeană, unde s-a născut și format spiritual, la cea pariziană care l-a desăvârșit artistic și cultural. Lucrările ce alcătuiesc programul muzical sunt inspirate de muzica tradițională oltenească; muzica Mariei Tănase (poate cea mai importantă voce pentru muzica tradițională românească, dar și una dintre marile iubiri ale lui Brâncuși); muzica lui Erik Satie (compozitor francez, precursor al minimalismului, suprarealismului, muzicii repetitive sau al ‘théâtre de l’absurde’, interesat de muzica lăutarilor români și bun prieten cu sculptorul român); sau, pur și simplu, lucrări inspirate din opera lui Constantin Brâncuși: Muza adormită, Pasărea măiastră, Cumințenia pământului, Masa tăcerii, Coloana infinită.

Programul muzical este dublat de proiecții foto/video, o instalație în mișcare ce comentează vizual — și completează scenografic — universul sonor imaginat în spiritul și onoarea operei brâncușiene.

Turneul Național Imago Mundi 2017 este un proiect cultural organizat de Asociația Culturală ISVOR și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Turneul Național Imago Mundi 2017 este un proiect cultural organizat de Asociația Culturală ISVOR și este co-finanțat de AFCN. Parteneri: Euphonia, Pilgrim Project, Universitatea Națională de Muzică București, Centrul Multicultural și Educațional Săcele, Depoul de Artă Urbană, Universitatea’Transilvania’ Brașov, Filarmonica ‘Banatul’ Timișoara, Centrul de Cultură Arcuș, Casa de Cultură ‘Geo Bogza’ Câmpina, Asociația Culturală DevArt, Universitatea ‘1 Decembrie’ Alba Iulia.


 

Vești bune! Taxiurile din Istanbul vor avea camere de supraveghere interne și externe

Decizia va acoperi inițial aproximativ 15.000 de taxiuri din cele peste 17.000 din oraș. Un centru de monitorizare înființat în principalul terminal de autobuz al orașului va permite autorităților să monitorizeze taxiurile, precum și vehiculele de transport în masă.

Respectuos sau rasist? „Diplomația döner” a lui Steinmeier stârnește dezbateri în Germania

Președintele a adus cu el diverși invitați, printre care actorul Adnan Maral, managerul de afaceri de renume Mustafa Tonguç și bucătarul de döner, Arif Keleș cu cele 60 de kg de kebab congelat.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.

Totul despre Hâdârlez, celebrarea verii. Tradiții și ritualuri din Turcia și Dobrogea

Legenda care încojoară ziua de 6 mai este aceeași, însă comunitatea musulmană din Dobrogea și cei din Turcia au tradiții diferite prin care marchează această sărbătoare.