Imaginile cu Turnul Fecioarei, realizate de pe Bosfor, au ajuns virale pe rețelele de socializare, turcii criticând autoritățile pentru că ar fi distrus monumentul istoric.
Sâmbătă, pe rețelele de socializare a circulat un videoclip, de pe un feribot care trece prin spatele cortinei de schele, unde vârful clădirii nu se vedea, turcii crezând că a fost o încercare greșită de a restaura clădirii.
Turcii au inundat rețelele de socializare cu zeci de mii de comentarii furioase postate pe Twitter cu hashtag-ul #KızKulesi.
Ce spun autoritățile?
Direcția Generală a Patrimoniului Cultural și Muzeelor din Turcia a negat că monumentul a fost distrus, susținând că vârful a fost demontat temporar, iar structura istorică va fi conform planului și va servi ca muzeu anul viitor.
Turnul este programat să se redeschidă ca muzeu în 2023, după restaurarea actuală.
În 1943-1944, părțile din lemn ale Turnului Fecioarei au fost demontate și reconstruite cu beton.
Întărirea ulterioară a fost făcută după un cutremur și tsunami în Marea Marmara în 1999. Interiorul a fost transformat într-o cafenea și restaurant cu vedere la orașul vechi Istanbul, fostă capitală romană, bizantină și otomană.
Despre Kiz Kulesi
Kiz Kulesi, cunoscut și sub denumirea de Turnul Fecioarei, este o structură pe o insuliță de la intrarea de sud a Bosforului, la 200 de metri de coasta Üsküdar din Istanbul. Deși prima structură de pe insulă datează din secolul al V-lea î.Hr., actuala clădire nu a fost ridicată până când împăratul bizantin, Alexius Comnen a construit un turn de lemn cu ziduri de piatră în 1110.
Turcii otomani l-au folosit ca turn de veghe sub Mehmed Cuceritorul și a fost restaurat și renovat de mai multe ori din cauza daunelor cauzate de cutremure și incendii.