Zaman Romania

Turcia:Profesor răpit din Kârgâzstan condamnat la 21 de ani de închisoare


Un tribunal turc l-a condamnat la 21 de ani de închisoare pe profesorul răpit din Kârgâzstan de către serviciile de informații turce, conform Stockholm Center for Freedom.

Orhan İnandı, un educator turco-kîrgâz predat Turciei de către Kârgâzstan în 2021, a fost condamnat sub acuzația de „conducerea unei organizații teroriste armate” din cauza legăturilor sale cu Mișcarea Gülen.

Profesorul, care a fost fondatorul și directorul prestigioasei rețele școlare Sapat care operează în Kârgâzstan, a dispărut la sfârșitul lunii mai 2021, din Bishkek și a fost găsit în detenție la Departamentul de Poliție din Ankara la începutul lunii iulie.

Legislatorii kârgâzilor, cetățenii, grupurile proeminente pentru drepturi și activiștii din întreaga lume au organizat proteste la acea vreme, îndemnând guvernul kârgâzesc să-l localizeze pe İnandı.

ONU: Arestare arbitrară

Un raport SCF, lansat în octombrie 2021 și intitulat „Represiunea transnațională a Turciei: răpirea, predarea și întoarcerea forțată a criticilor lui Erdoğan”, s-a concentrat asupra modului în care guvernul turc sub președintele Erdoğan a folosit metode extrajudiciare și ilegale pentru transferul forțat în Turcia a acestuia. cetățeni aflați în străinătate.

Grupul de Lucru al ONU pentru Detenția Arbitrară (WGAD) a concluzionat că arestarea, detenția și transferul forțat în Turcia a cetățenilor turci au fost arbitrare și încalcă normele și standardele internaționale privind drepturile omului.

De la tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, guvernul Erdoğa a folosit metode extralegale pentru a asigura întoarcerea criticilor săi, după ce cererile sale oficiale de extrădare au fost respinse. Campania guvernului s-a bazat în mare parte pe predări, în care guvernul și agenția sa de informații MIT conving statele relevante să predea persoane fără un proces echitabil. Victimele au fost subiectul unui număr de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv arestări arbitrare, percheziții la domiciliu, torturi și rele tratamente în timpul acestor operațiuni.

Mișcarea Gülen este etichetată ca organizație teroristă de către guvernul turc și acuzată că a organizat o lovitură de stat eșuată în Turcia în iulie 2016. Atât Gülen, cât și adepții săi neagă cu tărie orice implicare în puciul eșuat sau în orice activitate teroristă.