miercuri, februarie 21, 2024

Turcia:Acțiuni legale împotriva a aproape 7.000 de conturi de social media în 2020

Turcia a luat măsurile legale împotriva a 6.743 de conturi sub  acuzația de răspândire a propagandei teroriste și a investigat 14.186 de conturi de socializare în primele șapte luni ale anului 2020, a anunțat, vineri, Ministerul de Interne al Turciei, citat de Stockholmcf.org

Conform declarației ministrului, departamentul de infracțiuni informatice al Poliției Naționale Turce și a sucursalelor sale din toată țara au monitorizat internetul 24/7. 

Din cele 6.743 de conturi de socializare împotriva cărora s-au întreprins acțiuni legale, 3.948 sunt legate de Mișcarea Gülen, 157 sunt legate de statul islamic din Irak și Siria (ISIS), iar restul sunt legate de partidele din opoziție.

Criticarea guvernului asupra platformelor de socializare este puternic sancționată în Turcia, declanșând uneori o anchetă împotriva terorismului. 

Aceste intervenții s-au accentuat după puciul eșuat din 2016, când partidul de la Justiție și Dezvoltare (AKP) a lansat o represiune asupra mijloacelor de comunicare și disidenților critici sub pretextul reprimării oricărei alte lovituri de stat. Acțiuni care a dus la  închiderea a zeci de jurnaliști și critici.

Turcia este, de asemenea, de notorietate pentru eliminarea conținutului disident pe rețelele de socializare. Un raport întocmit de Asociația pentru libertatea de exprimare (IFÖD) a arătat că Turcia a făcut cel mai mare număr de cereri către Twitter pentru eliminarea conținutului în prima jumătate a anului 2019.

Ca parte a represiunii vocilor critice, Parlamentul turc a adoptat recent o nouă lege a mediilor de socializare care permite guvernului să afirme mai mult control asupra presei sociale. În conformitate cu legislația, întreprinderile de social media cu peste 1 milion de conexiuni pe zi trebuie să aibă birouri în Turcia.

În cazul în care companiile nu se conformează, se vor confrunta cu amenzi și posibilitatea ca lățimea de bandă să fie redusă până la punctul în care oamenii din Turcia nu vor avea acces.

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

Un nou capitol între Turcia și Egipt. Erdogan primit cu fanfară de către Sisi

Sisi l-a întâmpinat personal pe Erdoğan cu fanfară pe aeroportul din Cairo, înainte ca cei doi să semneze mai multe acorduri.

Ahmet Altan și alți faimoși jurnaliști condamnaţi la închisoare pentru terorism, după rejudecare

Aceștia au fost condamnați sub acuzații de terorism pentru că au lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen.

Turcia: Cel puțin 9 persoane prinse într-o alunecare de teren de la controversata mină de aur

Alunecarea de teren a avut loc, marți, în jurul orei 14.00. ora locală (1100 GMT) lângă districtul İliç, din provincia Erzincan.Imaginile de la fața locului au arătat alunecarea de teren care a măturat o vale unde se credea că muncitorii se aflau în acel moment

Operațiunea de căutare de la controversată mina de aur a fost oprită

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, pe 17 februarie, a anunțat că licența minei a fost anulată.