marți, martie 26, 2024

Turcia: Un profesor a fost împiedicat să meargă în pelerinaj la Mecca

Un profesor concediat prin decret de stat a fost împiedicat să meargă în pelerinaj la Mecca, din cauza pașaportului confiscat, a informat Gazete Duvar.

Profesorul concediat prin decret după lovitura de stat eșuată pe motiv că ar fi folosit aplicația Bylock, urmând să fie achitat după ce a dovedit că telefonul era defapt al unei rude. 

Cu toate acestea, pașaportul său este confiscat, ceea, ce îl împiedice să meargă la Hajj, pelerinajul islamic la Mecca.

După achitare, profesorul a depus o solicitate pentru pașaport în 2019, dar nu a primit niciun răspuns.

Profesorul R.Y.  a transmis oficialilor de la Direcția Cultelor că trebuie să plătească pentru călătoria sa din Hajj până la 7 februarie și că își va primi banii înapoi dacă pașaportul nu va îi va parveni  până în  luna martie. 

„Am absolvit un liceu religios. Sunt o persoană conservatoare. Este dureros faptul că un guvern care se numește conservator ar împiedica pe cineva să se roage. Acesta este un partid pe care l-am votat în trecut pentru că sunt conservator, dar s-a schimbat”, a declarat profesorul.

Bylock a fost o aplicație pe care guvernul turc o consideră ca ar fi fost folosită de  adepții clericului islamic Fethullah Gülen, care ar fi comunicat între ei în secret  pentru a complota lovitura de stat eșuată de pe 15 iulie 2016.

 Aproximativ 150.000 de cetățeni turci nu au acces la drepturile fundamentale. Numerele de securitate socială ale acestora sunt marcate cu anumite elemente numerice  de identificare, astfel încât  toți angajatorii și instituțiile să fie la curent cu  faptul că sunt înregistrați pe lista neagră a guvernului.

Acestora le este interzisă angajarea în funcții publice, nu le este permis să aibă un pașaport, băncile nu le acordă împrumuturi, iar în unele cazuri nici măcar nu li se permite să deschidă un cont bancar.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

CEDO acuză Turcia pentru arestarea preventivă a reporterului Zaman după lovitură de stat

Curtea de la Strasbourg și-a anunțat, marți, hotărârile privind cazul lui Ayşenur Parıldak, în vârstă de 34 de ani, constatând încălcările a două legi: articolului 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolului 10 (libertatea de exprimare) din cauza dovezilor insuficiente pentru arestarea și durata excesivă a arestării sale preventive.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Erdogan l-a felicitat pe Putin pentru victoria electorală. Turcia pregătită să revină „la masa negocierilor cu Ucraina”

Nu este prima dată când Erdogan își oferă serviciile ca mediator în război, încercând să mențină relații de prietenie atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.