sâmbătă, aprilie 9, 2022

Turcia: Un deputat CHP este anchetat pentru că şi-a permis să numească puciul ratat din 15 iulie 2016 „teatru”

Procuratura Generală din Antalya a lansat o anchetă privind deputatul care reprezintă principalul partid de opoziție (CHP), Mustafa Akaydın. Acesta ar fi numit tentativa de lovitură de stat din Turcia din 15 iulie 2016 drept „controlată și teatrală”.Un alt motiv este suspiciunea de apartenență la mișcarea Gülen, instigare la ură și ostilitate în rândul poporului și umilirea de persoane, și diseminarea propagandei unei organizații teroriste, a informat ziarul Milliyet marțea trecută.

Într-o înregistrare vocală din 3 august, Akaydın spunea: „Când au început să apară știri, i-am spus soției mele că este un teatru. Câteva zile mai târziu, în timpul unei ședințe de grup din partid la Parlament care a fost închisă pentru presă, am spus: „Aceasta este o tentativă de lovitură de stat teatrală”. Colegii mei deputați au reacționat împotriva mea și au spus că este o tentativă de lovitură de stat efectuată de FETÖ [ Un termen folosit de guvern pentru a se referi la membrii mișcării Gülen]. Dragi colegi, eu sunt fiul unui cadru militar. Chiar îmi amintesc lovitura de stat din 1960 foarte bine pentru că aveam 8 ani și am fost martor la multe lucruri acasă. Am fost martorii multor tentative de lovitură de stat. Am fost martorii loviturii de stat din 22 februarie, deoarece tatăl meu a avut un rol activ în aceasta. Dar nu am mai văzut așa ceva. Aceasta nu poate fi o lovitură de stat. Loviturile de stat au loc noaptea în jurul orelor 2-3. Să presupunem că ne-au înșelat.

„În ziare, au existat mai multe articole cu trei luni înainte, care spuneau că va avea loc o tentativă de lovitură de stat.”

Stimați colegi, în ziare, au existat mai multe articole cu trei luni înainte, care spuneau că va avea loc o tentativă de lovitură de stat. Toate datele indică faptul că MIT [Serviciul Național de Informații] deținea informații despre tentativa de lovitură de stat atunci când aceasta a început. Iar șeful Statului Major știa deasemenea. O persoana pe nume O.K. a informat MİT. Dar nu a informat persoanele care ar fi trebuit să fie informate. Iar președintele [Recep Tayyip Erdoğan] – acum este și președintele AKP, de aceea nu-l numesc președinte – spune „am aflat despre asta de la cumnatul meu”. Nu poate fi adevărat. Aceasta este sfidarea inteligenței poporului.”

Mass-media pro-guvernamentală l-a vizat pe Akaydın în legătură cu declarațiile sale referitoare la lovitura de stat și acuzațiile potrivit cărora guvernul turc a fost ucigașul civililor omorați în noaptea tentativei de lovitură de stat.

Într-o conferință de presă susținută săptămâna trecută, Akaydın a cerut guvernului Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) să dovedească faptul că tentativa de lovitură de stat din vara trecută nu a fost înscenată.

Akaydın a declarat: „Eu o numesc un teatru. M-ați fi convins dacă ați fi dovedit că nu a fost teatru. MIT era informat la ora 14:20, articole de știri au fost scrise despre subiect cu luni întregi înainte. Nu sunt toate acestea un teatru?

Akaydın, care consideră guvernul responsabil pentru moartea a peste 200 de persoane în timpul tentativei de lovitură de stat eșuată din 15 iulie 2015, a întrebat de ce au fost trimiși civili în locul poliției pentru a lupta împotriva puștilor.

„De ce au fost trimiși civili la Podul Bosfor în locul forțelor de poliție? Nu este apelul statului cel care a provocat martiriul a 248 de eroi? În timp ce prim-ministrul se ascundea într-un tunel, de ce nici măcar un ministru nu s-a dus să înfrunte tancurile? Cum poate președintele să spună că „lovitura de stat este un dar de la Dumnezeu”? Statul trebuie să plătească pentru asta. Si așa o să se și întâmple. Este datoria mea să întreb acest lucru în numele alegătorilor mei „, a spus Akaydın, adăugând că o campanie de linșare de către mass-media pro-guvernamentală nu îl va salva pe prim-ministru să plătească pentru acest lucru.

 „Este datoria mea să întreb acest lucru în numele alegătorilor mei” (Akaydın)

Akaydın a întrebat, de asemenea, de ce nu a fost dezvăluit aspectul politic al tentativei de lovitură de stat, și de ce subsecretarul de stat de la MIT, Hakan Fidan, și șeful Statului Major General, Hulusi Akar, nu au depus mărturie în fața comisiei parlamentare care investighează lovitura de stat.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.