duminică, septembrie 19, 2021

Turcia: Un deputat CHP este anchetat pentru că şi-a permis să numească puciul ratat din 15 iulie 2016 „teatru”

Procuratura Generală din Antalya a lansat o anchetă privind deputatul care reprezintă principalul partid de opoziție (CHP), Mustafa Akaydın. Acesta ar fi numit tentativa de lovitură de stat din Turcia din 15 iulie 2016 drept „controlată și teatrală”.Un alt motiv este suspiciunea de apartenență la mișcarea Gülen, instigare la ură și ostilitate în rândul poporului și umilirea de persoane, și diseminarea propagandei unei organizații teroriste, a informat ziarul Milliyet marțea trecută.

Într-o înregistrare vocală din 3 august, Akaydın spunea: „Când au început să apară știri, i-am spus soției mele că este un teatru. Câteva zile mai târziu, în timpul unei ședințe de grup din partid la Parlament care a fost închisă pentru presă, am spus: „Aceasta este o tentativă de lovitură de stat teatrală”. Colegii mei deputați au reacționat împotriva mea și au spus că este o tentativă de lovitură de stat efectuată de FETÖ [ Un termen folosit de guvern pentru a se referi la membrii mișcării Gülen]. Dragi colegi, eu sunt fiul unui cadru militar. Chiar îmi amintesc lovitura de stat din 1960 foarte bine pentru că aveam 8 ani și am fost martor la multe lucruri acasă. Am fost martorii multor tentative de lovitură de stat. Am fost martorii loviturii de stat din 22 februarie, deoarece tatăl meu a avut un rol activ în aceasta. Dar nu am mai văzut așa ceva. Aceasta nu poate fi o lovitură de stat. Loviturile de stat au loc noaptea în jurul orelor 2-3. Să presupunem că ne-au înșelat.

„În ziare, au existat mai multe articole cu trei luni înainte, care spuneau că va avea loc o tentativă de lovitură de stat.”

Stimați colegi, în ziare, au existat mai multe articole cu trei luni înainte, care spuneau că va avea loc o tentativă de lovitură de stat. Toate datele indică faptul că MIT [Serviciul Național de Informații] deținea informații despre tentativa de lovitură de stat atunci când aceasta a început. Iar șeful Statului Major știa deasemenea. O persoana pe nume O.K. a informat MİT. Dar nu a informat persoanele care ar fi trebuit să fie informate. Iar președintele [Recep Tayyip Erdoğan] – acum este și președintele AKP, de aceea nu-l numesc președinte – spune „am aflat despre asta de la cumnatul meu”. Nu poate fi adevărat. Aceasta este sfidarea inteligenței poporului.”

Mass-media pro-guvernamentală l-a vizat pe Akaydın în legătură cu declarațiile sale referitoare la lovitura de stat și acuzațiile potrivit cărora guvernul turc a fost ucigașul civililor omorați în noaptea tentativei de lovitură de stat.

Într-o conferință de presă susținută săptămâna trecută, Akaydın a cerut guvernului Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) să dovedească faptul că tentativa de lovitură de stat din vara trecută nu a fost înscenată.

Akaydın a declarat: „Eu o numesc un teatru. M-ați fi convins dacă ați fi dovedit că nu a fost teatru. MIT era informat la ora 14:20, articole de știri au fost scrise despre subiect cu luni întregi înainte. Nu sunt toate acestea un teatru?

Akaydın, care consideră guvernul responsabil pentru moartea a peste 200 de persoane în timpul tentativei de lovitură de stat eșuată din 15 iulie 2015, a întrebat de ce au fost trimiși civili în locul poliției pentru a lupta împotriva puștilor.

„De ce au fost trimiși civili la Podul Bosfor în locul forțelor de poliție? Nu este apelul statului cel care a provocat martiriul a 248 de eroi? În timp ce prim-ministrul se ascundea într-un tunel, de ce nici măcar un ministru nu s-a dus să înfrunte tancurile? Cum poate președintele să spună că „lovitura de stat este un dar de la Dumnezeu”? Statul trebuie să plătească pentru asta. Si așa o să se și întâmple. Este datoria mea să întreb acest lucru în numele alegătorilor mei „, a spus Akaydın, adăugând că o campanie de linșare de către mass-media pro-guvernamentală nu îl va salva pe prim-ministru să plătească pentru acest lucru.

 „Este datoria mea să întreb acest lucru în numele alegătorilor mei” (Akaydın)

Akaydın a întrebat, de asemenea, de ce nu a fost dezvăluit aspectul politic al tentativei de lovitură de stat, și de ce subsecretarul de stat de la MIT, Hakan Fidan, și șeful Statului Major General, Hulusi Akar, nu au depus mărturie în fața comisiei parlamentare care investighează lovitura de stat.

Premieră în Turcia: Curtea Constituțională obligă guvernul să plătească daune unui bărbat torturat de poliție

Premieră în Turcia: Curtea Constituțională obligă guvernul să plătească daune unui bărbat torturat de poliție

Cazul Kavala: Apel către Consiliul Europei pentru începerea procedurilor împotriva Turciei

Cazul Kavala: Apel către Consiliul Europei pentru începerea procedurilor împotriva Turciei

Istanbul: Ziarist cu probleme grave de sănătate refuzat să călătorească în străinătate pentru tratamente

Istanbul: Ziarist cu probleme grave de sănătate refuzat să călătorească în străinătate pentru tratamente

Turcia: Cea mai mare creștere a a pieței imobiliare, la nivel mondial

Turcia: Cea mai mare creștere a a pieței imobiliare, la nivel mondial

Turcia: Centrele de vaccinare oferă gratuit cartea lui Erdogan

Turcia: Centrele de vaccinare oferă gratuit cartea lui Erdogan