Zaman Romania

Turcia: Tratamente cu perfuzii cu plasmă din sângele vindecaților de Covid19

Medicii turci au început să folosească perfuzii cu plasmă din sânge de la persoane care s-au recuperat după ce au fost bolnavi de  coronavirus pentru a-i  trata pe cei care încă se confruntă cu infecția, informează Gazete Duvar.

Tehnica numită „terapie cu plasmă” a fost încercată inițial de către cadrele medicale ale Universității İnönü pe  un pacient cu coronavirus din estul provinciei Malatya.

Prof. Dr. Ahmet Kızılay, rectorul universității a povestit că un pacient de 46 de ani care s-a recuperat, a donat plasma  unui alt pacient, de 56 de ani, care este în terapie intensivă și este  atașat la un ventilator pentru a respira. 

„Această tehnică a fost aplicată pentru alte boli virale, precum SARS și MERS și a devenit de succes. Credem că  va deveni de succes și în acest caz  ”, a spus el.

Doctorul a afirmat că Ministerul Sănătății din Turcia a aprobat utilizarea terapiei plasmatice pentru tratarea coronavirusului săptămâna trecută. Astfel, pacienții care s-au recuperat din coronavirus vor putea dona sângele lor pentru tratamentul pacienților bolnavi critici, cu condiția  să îndeplinească anumite criterii.