vineri, martie 29, 2024

Turcia: tensiuni în societate generate de represiunile după puciul eşuat

La intrarea Universităţii Fatih, nu se mai poate vedea numele instituţiei, literele fiindu-i şterse după tentativa de puci; numai contururile mai rămân.

Studenţii așteaptă în afara porților zăvorâte pentru a afla unde au fost transferaţi, dat fiind că şcoala unde obişnuiau să studieze a fost recent desemnată drept „instituție teroristă”.

Fatih se numără printre cele 15 universități care au fost închise, din 15 iulie până în prezent, datorită persupuselor tangenţe guleniste pe care le-ar fi avut.

darbe8

Mișcarea lui Gulen, care promovează progresul în educaţie, se poate mândri cu înfiinţarea multor școli și universități atât în Turcia, cât și în alte 140 de țări, începând cu anii 1980.

Actualmente, toţi cei bănuiţi de orice legături cu Gulen sau cu puciul dejucat riscă să ajungă în arest, din pricina celei mai mari represiuni din istoria Turciei moderne

Mișcarea lui Gulen, care promovează progresul în educaţie, se poate mândri cu înfiinţarea multor școli și universități atât în Turcia, cât și în alte 140 de țări, începând cu anii 1980.

Actualmente, toţi cei bănuiţi de orice legături cu Gulen sau cu puciul dejucat riscă să ajungă în arest, din pricina celei mai mari represiuni din istoria Turciei moderne.

Aproximativ 100.000 de persoane au fost deja concediate ori suspendate, 70.000 au fost plasate în regim de detenţie, iar alte 32.000  sunt arestate: profesori, soldați, polițişti, judecători, piloți şi jurnaliști. Nici măcar un cofetar de renume, maestru al baclavalelor, nu a scăpat de interogatoriu. Gravitatea situaţiei actuale e de neînchipuit.

Pe lista neagră

nilüferNilufer Demircioglu era în ultimul an la facultatea de chimie de la Universitatea Fatih la momentul închiderii acesteia. Dintre cei 14.000 de studenţi, mulţi au fost deja repartizaţi la alte universități – unii sunt departe de propriile lor case. După ce a întâmpinat o sumedenie de obstacole administrative, însă, studenta încă așteaptă să afle dacă îşi poate finaliza studiile (visul ei este de a lucra într-un laborator).

‘’Nu am fost niciodată de partea lui Fethullah Gulen’’, spune dânsa. M-am înscris aici atât din cauza unei burse pe care am primit-o, cât şi a apropierii de casa unde locuiesc. În trecut, liderii noștri politici veneau să ne viziteze universitatea, promovând-o. Acum, din vina lor nu-mi pot termina studiile.

Întrebată fiind dacă se teme că va fi considerată ‘Gulenistă’ datorită celor întâmplate, studenta mărturiseşte: ‘’Toţi se tem că nu vor putea fi angajaţi dacă numele acestei universități le figurează pe diplomă. Foști absolvenți de la noi au fost concediaţi din acest motiv’’.

Multe din victimele noii represiuni susţin că cei aflaţi la putere nu s-au plâns de influența lui Gulen atunci când era în interesul lor. Acestea fiind spuse, represiunea nu se mai limitează acum la cei suspectaţi de a fi Gulenişti. ( fragmente dintr-o analiză BBC )

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.