Zaman Romania

Turcia și Ucraina semnează un acord pentru drone


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskii a semnat un acord cu președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, aflat în vizită în Ucraina pentru a media în conflictul dintre Kiev și Moscova, conform Duvar English.

Zelenskii a informat asupra unui acord care permite fabricilor ucrainene să producă drone turcești care au fost deja desfășurate în războiul Ucrainei împotriva rebelilor susținuți de Rusia din regiunea de est, Donbass.

Turcia și Ucraina, care sunt vecine maritime la Marea Neagră, au semnat o serie de acorduri, inclusiv un acord de liber schimb despre care Kievul spune că va crește comerțul anual bilateral la aproximativ 10 miliarde de dolari în cinci ani, de la 7 miliarde de dolari în prezent.

„Aș dori să îi mulțumesc președintelui Erdogan pentru inițiativa sa de a deveni un mediator între Ucraina și Rusia pe calea încheierii războiului”,susține Zelenskiy.

Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat pentru Reuters că acordul cu drone a creat „condiții favorabile pentru ca producătorii turci să construiască o fabrică de drone în Ucraina, astfel încât să putem produce întreaga linie de drone și să obținem tehnologiile lor înaltă”.

Rusia a acuzat Kievul de comportament „distructiv”, după ce forțele sale în octombrie anul trecut au folosit o dronă Bayraktar TB2 pentru a lovi o poziție controlată de separatiștii susținuți de ruși în estul Ucrainei.

Rusia neagă sugestiile occidentale că intenționează să invadeze Ucraina, dar a cerut garanții de securitate ample, inclusiv interzicerea aderării Ucrainei la NATO. Acesta spune că ar putea lua măsuri militare dacă cererile sale nu sunt îndeplinite.

Surse diplomatice turce au declarat că Rusia și Ucraina sunt ambele deschise la oferta Ankarei de mediere.