Zaman Romania

Turcia se poate confrunta cu o inflație mai mare:„Banca Centrală are mâinile legate”

Rata inflației din Turcia, care a atins peste 50 la sută în februarie, ar putea crească și mai mult în acest an din cauza deteriorării așteptărilor privind prețurile și a creșterii costului alimentelor, energiei și altor mărfuri cheie,conform Ahval News.

Servet Yıldırım, editorialist la ziarul Dünya a explicat că Banca Centrală este neputincioasă și și-a redus rata de referință la 14% de la 19% în ultimele patru luni ale anului trecut, ca răspuns la ordinele guvernamentale.

„Banca centrală are mâinile legate politic; nu atinge rata de politică. Cu toate acestea, reacția Băncii Centrale în fața unei inflații ridicate precum a noastră ar fi creșterea ratelor dobânzilor și înăsprirea politicii monetare”, explică specialistul.

„După cuvintele economiștilor îngrijorați, am scos pasta din tub, dar acum nu o putem pune înapoi. Am dori să spunem că aceste cifre sunt vârful, inflația își revine de aici, dar cifrele și evoluțiile spun că s-ar putea să nu fie așa.” afirmă Yıldırım. 

Yıldırım a subliniat, de asemenea, problemele legate de aprovizionarea globală și șocurile geopolitice, care au afectat perspectivele inflației. Prima de risc și costurile împrumuturilor externe ale Turciei sunt, de asemenea, în creștere.