vineri, decembrie 25, 2020

Turcia se confruntă cu criza valutară. Lira a scăzut la nivel record

Turcia se confruntă cu o criză valutară, după ce lira a scăzut, marți, la un nivel scăzut, informează New York Times.

Banca centrală turcă a reușit să mențină rata lirei față de dolar relativ constantă în jurul valorii de 6,85, începând cu jumătatea lunii iunie, după ce a atins un nivel record de 7.269 la  începutul lunii mai, însă, marți a scăzut la 6.945.

Analiștii susțin că scăderea drastică a lirei a fost probabil cauzată de faptul că banca centrală a rămas fără rezerve pentru a cumpăra lira și a susține valoarea sa.

„Cred că a fost doar vânzarea de lire în curs de desfășurare și, din anumite motive, cineva de la băncile de stat a făcut un pas înapoi creând o penurie temporară de schimb valutar. Asta a înrăutățit tensiunile în curs de desfășurare a pieței de schimb valutar ”, a declarat Timothy Ash, strategul principal al piețelor emergente la Bluebay Asset Management.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a încercat să combată efectele economice ale pandemiei prin încurajarea băncilor pentru creșterea creditelor și a menține rata dobânzii sub rata inflației.

Aceste politici au alimentat temerile unei bule de credit, determinând investitorii să vândă activele turcești, reducând, astfel, valoarea lirei față de alte monede.

Peste 120.000 de minori anchetați pentru că l-ar fi insultat pe Erdogan. Aprope 3000 au fost pedepsiți

Peste 120.000 de minori au fost anchetați pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, conform Duvar English.Un total de...

CEDO cere eliberarea urgentă a fostului președinte pro-kurd, Demirtaș

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a ordonat eliberare imediată a fostului președinte al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurde, Selahattin Demirtaș, conform presei internaționale.

Managerul unui spital a pus 2 asistente să scrie de 500 de ori “’Sunt proastă”

Un scandal a izbucnit după ce un manager a pus două asistente medicală să-și ceară scuze și să scrie de 500 de ori:”Sunt proastă”, informează T24.con

Istanbul: O linie de metrou va fi construită către moscheea preferată a lui Erdogan

Conform, Monitorului Oficial, de pe 17 decembrie, ministerul va construi calea ferată până la moscheea Grand Çamlıca, care a fost finalizată în 2019.

Turcia: Bebeluș aruncat la gunoi a murit

După ce a născut, femeia a lăsat copilul născut în toaleta casei lor să moară aruncându-l, apoi într-un container de gunoi.

96 de deces din cauza consumului de alcoolui contrafăcut

96 de persoane din Turcia au murit otrăviți cu alcool etilic din octombrie, conform Ahval.News

Turcia: 70% din tinerii kurzi se simt discriminați

Șaptezeci la sută dintre tinerii kurzi din Turcia se confruntă cu discriminare în viața cotidiană, potrivit cercetărilor realizate de Rawest Research Center, citat de Stockholm Center for Freedome.

Turcia va primi 3 milioane de doze de vaccin săptămâna aceasta

Turcia va primi primul lot de 3 milioane de doze de vaccin contra COVID-19 săptămâna aceasta.