joi, aprilie 22, 2021

Turcia se confruntă cu criza valutară. Lira a scăzut la nivel record

Turcia se confruntă cu o criză valutară, după ce lira a scăzut, marți, la un nivel scăzut, informează New York Times.

Banca centrală turcă a reușit să mențină rata lirei față de dolar relativ constantă în jurul valorii de 6,85, începând cu jumătatea lunii iunie, după ce a atins un nivel record de 7.269 la  începutul lunii mai, însă, marți a scăzut la 6.945.

Analiștii susțin că scăderea drastică a lirei a fost probabil cauzată de faptul că banca centrală a rămas fără rezerve pentru a cumpăra lira și a susține valoarea sa.

„Cred că a fost doar vânzarea de lire în curs de desfășurare și, din anumite motive, cineva de la băncile de stat a făcut un pas înapoi creând o penurie temporară de schimb valutar. Asta a înrăutățit tensiunile în curs de desfășurare a pieței de schimb valutar ”, a declarat Timothy Ash, strategul principal al piețelor emergente la Bluebay Asset Management.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a încercat să combată efectele economice ale pandemiei prin încurajarea băncilor pentru creșterea creditelor și a menține rata dobânzii sub rata inflației.

Aceste politici au alimentat temerile unei bule de credit, determinând investitorii să vândă activele turcești, reducând, astfel, valoarea lirei față de alte monede.

43 de turci au plecat cu un proiect pentru mediu în Germania, dar nu s-au mai întors

43 din 45 de persoane din Turcia care au participat la un proiect din Germania nu s-au mai întors în țară,

Un actor turc a fost anchetat pentru că l-ar fi insultat pe Erdogan pe Twitter

Genco Erkal, actor și regizor turc,a depus mărturii procurorilor la Judecătoria Çağlayan din districtul Șișli, din Istanbul, pe 19 aprilie.

Turcia:Student ajuns după gratii pentru o postare pe Twitter

Lui Cihan Erdal, în vârstă de 32 de ani, doctorand la Universitatea Carleton din Canada, i s-a refuzat eliberarea de către un tribunal turc, vineri, urmând să rămână în arest preventiv cel puțin până pe 26 aprilie, când este programată următoarea sa audiere.

Criză economică în Turcia: Cartofi și ceapă din partea guvernului

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a lansat o campanie de ajutorare, în cadrul căreia familiile cu probleme financiare vor primi cartofi și ceapă, relatează Turkish Minutes.

O turcoaică a pictat-o pe Angela Merkel în semn de mulțumire. Răspunsul lui Merkel

O profesoară de desen fugită din Turcia a desenat-o pe Angela Merkel în semn de mulțumire pentru ajutorul oferit refugiaților, conform Bold...

Un artist din SUA cere 5 milioane de dolari despăgubire faimosului bucătar turc,Nusret Gökçe

Bucătarul turc Nusret Gökçe, cunoscut și sub denumirea de „Salt Bae”, face obiectul unui proces de 5 milioane de dolari ceruți de un artist din SUA pentru folosirea neautorizată a unor lucrări de artă, relatează Duvar English.

6 primării sunt anchetate pentru că au ajutat cetățenii să fugă ilegal din Turcia

Ministerul de Interne al Turciei a anunțat că a lansat o anchetă asupra a șase primării pentru că ar fi furnizat pașapoarte de serviciu persoanelor care nu sunt eligibile din punct de vedere legal pentru a le ajuta să fugă din țară, potrivit Turkish Minutes.