joi, aprilie 25, 2024

Turcia se confruntă cu criza valutară. Lira a scăzut la nivel record

Turcia se confruntă cu o criză valutară, după ce lira a scăzut, marți, la un nivel scăzut, informează New York Times.

Banca centrală turcă a reușit să mențină rata lirei față de dolar relativ constantă în jurul valorii de 6,85, începând cu jumătatea lunii iunie, după ce a atins un nivel record de 7.269 la  începutul lunii mai, însă, marți a scăzut la 6.945.

Analiștii susțin că scăderea drastică a lirei a fost probabil cauzată de faptul că banca centrală a rămas fără rezerve pentru a cumpăra lira și a susține valoarea sa.

„Cred că a fost doar vânzarea de lire în curs de desfășurare și, din anumite motive, cineva de la băncile de stat a făcut un pas înapoi creând o penurie temporară de schimb valutar. Asta a înrăutățit tensiunile în curs de desfășurare a pieței de schimb valutar ”, a declarat Timothy Ash, strategul principal al piețelor emergente la Bluebay Asset Management.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a încercat să combată efectele economice ale pandemiei prin încurajarea băncilor pentru creșterea creditelor și a menține rata dobânzii sub rata inflației.

Aceste politici au alimentat temerile unei bule de credit, determinând investitorii să vândă activele turcești, reducând, astfel, valoarea lirei față de alte monede.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.