Zaman Romania

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

O fotografie a creat un scandal pe platformele de rețele de socializare din Turcia, turcii acuzând guvernul că a numit în funcții persoane necalificate, cărora le lipsește eticheta diplomatică de bază.

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Yıldırım a făcut o vizită arhiepiscopului Olivier de Germay pe 7 mai. La sfârșitul întâlnirii, Yıldırım și Germay au pozat pentru o fotografie, care a fost postată ulterior pe pagina X a consulatului din Lyon.

În imagine, Yıldırım este văzut ușor în fața lui Germay, cu sacoul de la costum descheiat și degetul arătător al mâinii drepte întins, în timp ce Germay, neștiind gestul, zâmbește.

Semnificația degetului întins

Un deget arătător ridicat se referă la tawhid, credința în unitatea lui Dumnezeu, o componentă cheie a religiei islamice, dar gestul a început de-a lungul timpului să fie asociat cu grupuri extremiste precum Statul Islamic din Irak și Levant (ISIL).

În Germania, de exemplu, Oficiul Federal pentru Protecția Constituției consideră gestul un simbol al radicalizării islamiste, iar ministrul german de Interne Nancy Faeser l-a numit în gest inacceptabil.

Când Yıldırım s-a confruntat cu o reacție publică pentru că a făcut gestul controversat, fotografia sa cu arhiepiscopul a fost imediat ștearsă de pe contul X al consulatului.

Fostul ministru de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a dezvăluit în octombrie 2022, că 662 de angajați ai ministerului au fost scoși din serviciul public din 20 iulie 2016, când guvernul a declarat stare de urgență în 2016. Acesta nu a specificat câți dintr aceștia erau diplomați.

Relația Turcia-Grecia: Acuzații de spionaj

O curte de apel grecească a condamnat un bărbat care lucra pentru un consulat turc la cinci ani de închisoare sub acuzația de spionaj, au declarat vineri surse juridice pentru Reuters, într-un caz care a tensionat relațiile dintre aliații NATO.

Bărbatul, cetățean grec angajat la consulatul turc din insula Rodos, a fost arestat în 2020.El a negat orice faptă greșită, iar ministerul de externe al Turciei a condamnat arestarea, spunând că a încălcat drepturile oficialului consular de atunci.

Un al doilea cetățean grec, care lucra ca bucătar pe o navă de pasageri care opera pe linia Rhodos-Kastelorizo ​​​​și care a fost arestat în același timp, a fost condamnat la trei ani de închisoare.

Kastelorizo ​​​​este o mică insulă grecească chiar lângă coasta Turciei. Cei doi fuseseră sub supraveghere luni de zile înainte de arestare și au fost acuzați că au fotografiat mișcările forțelor armate grecești în Marea Egee.