sâmbătă, ianuarie 23, 2021

Turcia: Revoltă după reținerea a 66 de persoane pentru că au ajutat familii ale deținuților politici

Reținerea a 66 de persoane pentru că au susținut familiile deținuților a stârnit o revoltă în rândul apărătorilor drepturilor omului, conform Stockholm Center for Freedome.

Operațiunea poliției de vineri, din provincia vestică, İzmir, care vizează membrii mișcării Gülen a atras critici apărătorilor drepturilor omului în Turcia și în străinătate, după ce au fost lansate fotografii în mass-media cu femeile încătușate.

„Mai multe detenții astăzi în İzmir. Cei reținuți vor fi acuzați că susțin familiile deținuților politici. Ulterior s-a raportat că 10 femei au fost deja arestate ”, a anunțat Rebecca Harms, fostă deputată în Parlamentul European și expertă pe problematica Turcia, în postare pe Twitter.

De asemenea, Ömer Faruk Gergerlioğlu, un avocat al drepturilor și deputat al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurd a adresat o întrebare către partidul lui Erodgan, printr-o postare pe  Twitter.

“Ce înseamnă încătușarea deținuților din spate? Înseamnă că au fost declarați vinovați cu mult timp în avans și astfel pot fi supuși la tot felul de maltratări. Nu aveți dreptul să torturați oamenii, chiar dacă aceștia sunt vinovați ”, a scris deputatul.

“Adevărata crimă este ceea ce faceți voi! “

Mai mult, fostul judecător, Kemal Karanfil, care a fost unul dintre cei 130.000 de funcționari publici epurați de către guvernului lui Erdogan, s-a referit la principiul legalității în dreptul penal, ceea ce înseamnă că numai legea poate defini o infracțiune și prevedea o pedeapsă.

„Nimeni nu poate fi pedepsit pentru un act care nu este considerat o infracțiune în lege. Legile noastre nu includ o crimă cunoscută sub numele de „sprijinirea familiilor deținuților politici. Adevărata crimă este ceea ce faceți voi!”, a declarat Karanfil.

Un alt judecător Saim Nergiz a subliniat că încătușarea deținuților din spate încalcă prezumția de nevinovăție și regulamentul privind detenția.

„Situațiile care necesită cătușe la  spate sunt evidente. Ei [guvernul AKP] vor fi judecați [pentru această nedreptate] ”, a scris Nergiz, pe contul său de Twitter.

Erdoğan a intensificat represiunea împotriva mișcării Gulen în urma unei încercări de lovitură de stat din 15 iulie 2016. Potrivit unei declarații a ministrului turc de interne Süleyman Soylu. din 26 noiembrie, un total de 292.000 de persoane au fost reținute, în timp ce alte 96.000 au fost închise din cauza presupuselor legături cu mișcarea Gülen . Ministrul a declarat că în prezent există 25 655 de persoane în închisorile din Turci, din cauza legăturilor cu mișcarea.

Cele mai bune voci din România: 15 tineri talentați în finala Golden Voices

15 tineri talentați au ajuns în finala concursului Golden Voices, competiția care premiază cele mai bune voci din România.

Turcia:25% din restaurante s-ar putea să nu se redeschidă niciodată după pandemie

Președintele Asociației Turce a Restaurantelor și Divertismentului (TURYID), Kaya Demirer explică că din aproximativ 100.000 de restaurant care angajează aproape două milioane de persoane în țară, 10% dintre ele nu se mai pot deschid niciodată după primul val al pandemiei COVID-19.

Turcia a încălcat mai multe legi în 6 ani decât orice altă țară din lume

Potrivit lui Nate Schenkkan, expulzările ilegale „nu se vor sfârși niciodată, atât timp cât Erdogan este la putere. Aceasta este o prioritate atât de mare pentru ei, încât vor sacrifica alte obiective de politică externă. ”

Turcia a întârziat cu campania de vaccinare, dar a recuperat cu peste 500.000 de vaccinați în 24 de ore

Turcia a lansat campania de vaccinare abia pe 14 ianuarie, dar a recuperat cu 520.393 de vaccinați în primele 24 de ore.

Un turc a stârnit critici după ce a făcut un grătar într-o biserică abandonată

Un  bucătar turc a stârnit un val de revoltă pe Twitter după ce a inișiat organizarea  unui grătar în interiorul unei biserici...

Turcii renunță la WhatsApp: Telegram, Signal sau BiP sunt noile aplicații de comunicare  

Renunțarea la WhatsApp a fost cauzată în principal de zvonurilor conform cărora mesajele de pe acesta ar fi împărtășite autorităților turcești în cadrul unor noi setări de confidențialitate.

Turcia: Fructul care costă 1.000 de lire kilogramul

Un fruct obișnuit în Turcia au observat o creștere scandaloasă a prețurilor în acest sezon, vânzătorii raportând că un kilogram ar fi ajuns la 1.000 de lire turcești (aproximativ 135 de dolari), conform Turkish Minutes.

Turcia impune cenzură pe Twitter cu cel mai mare număr de cereri de eliminare de conținut

Turcia impune cenzură pe Twitter prezentând cel mai mare număr de cereri de eliminare și ordonanțe judecătorești,