marți, decembrie 6, 2022

Turcia: Revoltă după reținerea a 66 de persoane pentru că au ajutat familii ale deținuților politici

Reținerea a 66 de persoane pentru că au susținut familiile deținuților a stârnit o revoltă în rândul apărătorilor drepturilor omului, conform Stockholm Center for Freedome.

Operațiunea poliției de vineri, din provincia vestică, İzmir, care vizează membrii mișcării Gülen a atras critici apărătorilor drepturilor omului în Turcia și în străinătate, după ce au fost lansate fotografii în mass-media cu femeile încătușate.

„Mai multe detenții astăzi în İzmir. Cei reținuți vor fi acuzați că susțin familiile deținuților politici. Ulterior s-a raportat că 10 femei au fost deja arestate ”, a anunțat Rebecca Harms, fostă deputată în Parlamentul European și expertă pe problematica Turcia, în postare pe Twitter.

De asemenea, Ömer Faruk Gergerlioğlu, un avocat al drepturilor și deputat al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurd a adresat o întrebare către partidul lui Erodgan, printr-o postare pe  Twitter.

“Ce înseamnă încătușarea deținuților din spate? Înseamnă că au fost declarați vinovați cu mult timp în avans și astfel pot fi supuși la tot felul de maltratări. Nu aveți dreptul să torturați oamenii, chiar dacă aceștia sunt vinovați ”, a scris deputatul.

“Adevărata crimă este ceea ce faceți voi! “

Mai mult, fostul judecător, Kemal Karanfil, care a fost unul dintre cei 130.000 de funcționari publici epurați de către guvernului lui Erdogan, s-a referit la principiul legalității în dreptul penal, ceea ce înseamnă că numai legea poate defini o infracțiune și prevedea o pedeapsă.

„Nimeni nu poate fi pedepsit pentru un act care nu este considerat o infracțiune în lege. Legile noastre nu includ o crimă cunoscută sub numele de „sprijinirea familiilor deținuților politici. Adevărata crimă este ceea ce faceți voi!”, a declarat Karanfil.

Un alt judecător Saim Nergiz a subliniat că încătușarea deținuților din spate încalcă prezumția de nevinovăție și regulamentul privind detenția.

„Situațiile care necesită cătușe la  spate sunt evidente. Ei [guvernul AKP] vor fi judecați [pentru această nedreptate] ”, a scris Nergiz, pe contul său de Twitter.

Erdoğan a intensificat represiunea împotriva mișcării Gulen în urma unei încercări de lovitură de stat din 15 iulie 2016. Potrivit unei declarații a ministrului turc de interne Süleyman Soylu. din 26 noiembrie, un total de 292.000 de persoane au fost reținute, în timp ce alte 96.000 au fost închise din cauza presupuselor legături cu mișcarea Gülen . Ministrul a declarat că în prezent există 25 655 de persoane în închisorile din Turci, din cauza legăturilor cu mișcarea.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

O turcoaică, primul academician, care predă istoria Imperiul Otoman la Vatican

Aksoy, care a lucrat mult timp în arhivele Vaticanului, a fost ales să predea un curs despre relațiile dintre papalitate și Imperiul Otoman în istoria Orientului apropiat la Institutul Pontifical Oriental.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.