joi, aprilie 7, 2022

Turcia: Revoltă după reținerea a 66 de persoane pentru că au ajutat familii ale deținuților politici

Reținerea a 66 de persoane pentru că au susținut familiile deținuților a stârnit o revoltă în rândul apărătorilor drepturilor omului, conform Stockholm Center for Freedome.

Operațiunea poliției de vineri, din provincia vestică, İzmir, care vizează membrii mișcării Gülen a atras critici apărătorilor drepturilor omului în Turcia și în străinătate, după ce au fost lansate fotografii în mass-media cu femeile încătușate.

„Mai multe detenții astăzi în İzmir. Cei reținuți vor fi acuzați că susțin familiile deținuților politici. Ulterior s-a raportat că 10 femei au fost deja arestate ”, a anunțat Rebecca Harms, fostă deputată în Parlamentul European și expertă pe problematica Turcia, în postare pe Twitter.

De asemenea, Ömer Faruk Gergerlioğlu, un avocat al drepturilor și deputat al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurd a adresat o întrebare către partidul lui Erodgan, printr-o postare pe  Twitter.

“Ce înseamnă încătușarea deținuților din spate? Înseamnă că au fost declarați vinovați cu mult timp în avans și astfel pot fi supuși la tot felul de maltratări. Nu aveți dreptul să torturați oamenii, chiar dacă aceștia sunt vinovați ”, a scris deputatul.

“Adevărata crimă este ceea ce faceți voi! “

Mai mult, fostul judecător, Kemal Karanfil, care a fost unul dintre cei 130.000 de funcționari publici epurați de către guvernului lui Erdogan, s-a referit la principiul legalității în dreptul penal, ceea ce înseamnă că numai legea poate defini o infracțiune și prevedea o pedeapsă.

„Nimeni nu poate fi pedepsit pentru un act care nu este considerat o infracțiune în lege. Legile noastre nu includ o crimă cunoscută sub numele de „sprijinirea familiilor deținuților politici. Adevărata crimă este ceea ce faceți voi!”, a declarat Karanfil.

Un alt judecător Saim Nergiz a subliniat că încătușarea deținuților din spate încalcă prezumția de nevinovăție și regulamentul privind detenția.

„Situațiile care necesită cătușe la  spate sunt evidente. Ei [guvernul AKP] vor fi judecați [pentru această nedreptate] ”, a scris Nergiz, pe contul său de Twitter.

Erdoğan a intensificat represiunea împotriva mișcării Gulen în urma unei încercări de lovitură de stat din 15 iulie 2016. Potrivit unei declarații a ministrului turc de interne Süleyman Soylu. din 26 noiembrie, un total de 292.000 de persoane au fost reținute, în timp ce alte 96.000 au fost închise din cauza presupuselor legături cu mișcarea Gülen . Ministrul a declarat că în prezent există 25 655 de persoane în închisorile din Turci, din cauza legăturilor cu mișcarea.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Turcii nu văd o reducere a prețurilor la alimente după reducerile de taxe

Peste 82 la sută dintre participanții la un studiu realizat de sondajul turc MetroPOLL au susținut că noua măsură nu a avut efect, în timp ce 10,5% au spus că au văzut reducerea prețurilor, restul de 7,4% au spus că nu au auzit de nicio reducere.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.