miercuri, octombrie 14, 2020

Turcia: Represiunea continuă. Puterea se foloseşte de puci pentru reprimarea disidenţei

Procurori turci au emis mandate de reținere în cazul a 117 militari pentru presupuse legături cu clericul Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA și pe care Ankara îl acuză de orchestrarea unei lovituri de stat eșuate în 2016, au indicat vineri surse din domeniul securității, relatează agenția Reuters.

Potrivit surselor, poliția antitero din provincia Izmir (vest) a întreprins o operațiune vineri dimineața pentru a-i reține pe militari, dintre care unii activau în unități importante ale forțelor armate.

Turcia afirmă că susținători ai lui Gulen s-au aflat în spatele puciului eșuat în care au fost ucise 250 de persoane.

Militarii arestați au avut contacte telefonice cu membri importanți ai mișcării lui Gulen din 2010 până în 15 iulie 2016, când a avut loc puciul, au precizat sursele.

De la puci, peste 50.000 de persoane au fost plasate în detenție în așteptarea procesului pentru presupuse legături cu Gulen, în timp ce alte 150.000 au fost demise sau suspendate din funcție în sectorul public și în cel privat din aceleași motive.

Organizații pentru drepturile omului și unii aliați occidentali ai Turciei și-au exprimat preocuparea în legătură cu reprimarea, temându-se că Ankara se folosește de puci ca pretext pentru combaterea disidenței.

La rândul său, guvernul turc susține că doar epurările masive pot neutraliza amenințarea reprezentată de rețeaua lui Gulen, despre care se afirmă că este puteric infiltrată în instituțiile Turciei: armată, școli și tribunale.


 

 

Mărturisirile unui jurnalist turc închis: Copiii strigă din celulă” Deschideți ușa! Deschideți ușa!”

Un jurnalist aflat după gratii a vorbit într-o scrisoare despre tragediile familiilor destrămate ca urmare a aplicării deciziilor guvernului turc, mai ales despre suferințele copiilor ai căror părinți sunt închiși în penitenciar, printre care și fata lui de patru ani.

Prețul meniului de pește s-a triplat la restaurantele din Istanbul

Prețul la pește, în special cea a peștelui bonito, în faimoasele restaurante de pește din Istanbul, s-a triplat,

Cuplu torturat cu electroșocuri: Polițiștii au scris „trădător” pe fruntea soțului

Un cuplu a fost torturat de către poliția turcă cu electroșocuri în timpul detenției lor de 14 zile, potrivit femeii.

Turcia: Școlile și-au deschis porțile în a două etapă a planului educațional

Școlile s-au deschis, pe 12 octombrie, pentru cursurile față în față conform etapei a doua a planului educațional al Turciei, relatează presa turcească.

Turcia cumpără 1,5 milioane de vaccinuri antigripale. Farmaciștii se tem că nu este de ajuns

Farmaciștii se tem că vor rămâne fără vaccinuri antigripale, deși Turcia se așteaptă la o aprovizionare de 1,5 milioane de vaccinuri împotriva gripei până pe 15 octombrie.

Turcia: Mamă a 3 copii bătută cu lanțuri timp de 5 zile

Un bărbat și-a torturat soția timp de cinci zile, bătând-o cu un lanțuri de fier în apartamentul în care locuia cu copiii.

Biden îi cere lui Erdogan să schimbe decizia asupra Hagia Sophia

Biden i-a cerut lui Erdogan să revoce decizia asupra Hagia Sophia și să o schimbe în muzeu,  relatează Duvar English.

Un ONG cere Regatului Unit sancționarea oficialilor turci

Un grup pentru drepturile omului cu sediul în Regatul Unit a lansat o campanie de sancționare a oficialilor turci implicați în încălcări ale drepturilor omului drept în temeiul noilor reglementări,