vineri, aprilie 8, 2022

Turcia: Represiunea continuă. Puterea se foloseşte de puci pentru reprimarea disidenţei

Procurori turci au emis mandate de reținere în cazul a 117 militari pentru presupuse legături cu clericul Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA și pe care Ankara îl acuză de orchestrarea unei lovituri de stat eșuate în 2016, au indicat vineri surse din domeniul securității, relatează agenția Reuters.

Potrivit surselor, poliția antitero din provincia Izmir (vest) a întreprins o operațiune vineri dimineața pentru a-i reține pe militari, dintre care unii activau în unități importante ale forțelor armate.

Turcia afirmă că susținători ai lui Gulen s-au aflat în spatele puciului eșuat în care au fost ucise 250 de persoane.

Militarii arestați au avut contacte telefonice cu membri importanți ai mișcării lui Gulen din 2010 până în 15 iulie 2016, când a avut loc puciul, au precizat sursele.

De la puci, peste 50.000 de persoane au fost plasate în detenție în așteptarea procesului pentru presupuse legături cu Gulen, în timp ce alte 150.000 au fost demise sau suspendate din funcție în sectorul public și în cel privat din aceleași motive.

Organizații pentru drepturile omului și unii aliați occidentali ai Turciei și-au exprimat preocuparea în legătură cu reprimarea, temându-se că Ankara se folosește de puci ca pretext pentru combaterea disidenței.

La rândul său, guvernul turc susține că doar epurările masive pot neutraliza amenințarea reprezentată de rețeaua lui Gulen, despre care se afirmă că este puteric infiltrată în instituțiile Turciei: armată, școli și tribunale.


 

 

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.