Zaman Romania

Turcia: Profesor răpit din Kenya, condamnat la 3 ani de închisoare

Un profesor răpit din Kenya și adus în Turcia anul trecut din cauza afilierii sale la mișcarea Gülen a primit o pedeapsă de trei ani și patru luni, sub acuzația de apartenență la organizații teroriste, conform Turkish Minutes.

Selahaddin Gülen, un nepot al lui Fethullah Gülen, a fost adus înapoi în Turcia de agenți de informații a Turciei (MIT), în mai 2021. El a fost arestat în iunie de un tribunal de la Ankara sub acuzația de înființare și conducere a unei organizații teroriste armate.

Selahaddin Gülen a primit inițial o pedeapsă de 12 ani de închisoare sub acuzația de apartenență la organizații teroriste la ultima audiere a procesului său de marți și i s-a redus pedeapsa după ce completul de judecători a considerat că ar putea beneficia de prevederea efectivă de pocăință în temeiul prevederii Codul penal turc (TCK).

Guvernul turc acuză mișcarea Gülen că a organizat tentativa de lovitură de stat, pe 15 iulie 2016, și o etichetează drept „organizație teroristă”, deși mișcarea neagă ferm implicarea.

Raportul Freedom House a indicat că guvernul turc și-a urmărit dizidenții în cel puțin 30 de țări gazdă răspândite în America, Europa, Orientul Mijlociu, Africa și Asia, din 2016.

Potrivit declarațiilor oficiale ale ministerului său de interne, Turcia a trimis 800 de cereri de extrădare în 105 țări, iar peste 110 presupuși membri ai mișcării au fost aduși înapoi în Turcia.